Retete de compot asortat de fructe

compot-de-fructe-asortat

Compotul hidrateaza si pastreaza vitaminele si mineralele din fructe. Toamna se fac proviziile de iarna, iar compotul trebuie sa fie nelipsit, caci fructele de toamna sunt diverse si pline de vitamine. Iata 3 retete de compot asortat de fructe.

Retete de compot asortat de fructe – compot din mere, pere si struguri

In functie de cate borcane faceti, alegeti cantitatea de fructe. Aveti nevoie de:

  • mere
  • pere
  • struguri
  • zahar
  • pastaie de vanilie
  • anason stelat
  • zeama de lamaie
  • apa
  • otet

Se spala fructele, apoi se curata de coaja, iar strugurii se culeg de pe ciorchine bob cu bob, dintre cele mai frumoase si sanatoase. Se taie apoi fructele in jumatate si fiecare jumatate in 3 parti, fructele sa fie mai mari si ferme, foarte aratoase.

In cativa litri de apa rece se pun cateva linguri de otet (la 2 litri se pun 4-5 linguri). Fructele taiate frumos se pun la pastrat in apa cu otet, sa nu se oxideze. Apoi, se umplu borcanele cu fructele asortate, cat mai frumos, sa incapa cat mai mult. Intr-un borcan se pun fructe, cate o pastaie mica de vanilie si o stea de anason, 4 linguri de zahar si 2 linguri de zeama de lamaie.

La final, borcanele se umplu cu apa rece, se infileteaza capacele si se strang bine. Borcanele se pun intr-o cratita mare, care pe fund are un prosop de bucatarie. Se umple oala cu apa, pana se ajunge la jumatatea borcanelor. La foc mic se pune cratita si se lasa sa fiarba 40 de minute de cand a inceput sa fiarba. Dupa cele 40 de minute, se opreste focul si se lasa borcanele sa se raceasca in oala in care au fiert. Se pot lasa si peste noapte.

Retete de compot asortat de fructe – compot cu rom

Pentru aceasta reteta aveti nevoie de:

  • 2 kg fructe de sezon preferate: zmeura, mere, struguri, coacaze, pere, prune, gutui, nectarine, mure sau alte fructe preferate
  • 500 gr de zahar
  • 200 ml de rom

Se spala fructele, cele mari se taie cuburi sau bucati mai mari. Se pastraza stropind peste ele putina zeama de lamaie. Se pun apoi frumos aranjate in borcane, se stropesc cu rom, se pune si zahar dupa preferinta, apoi se acopera cu apa rece. Se sterilizeaza in cuptor sau pe foc timp de 20-25 de minute, apoi se lasa sa se raceasca in apa fierbinte.

Dupa ce sunt scoase din vasul in care au fost sterilizate, se pun intr-un prosop mai gros si se lasa pana a doua zi. Se pastreaza in camara sau pivnita si se consuma pe timpul iernii.

Retete de compot asortat de fructe – compot piure

Aveti nevoie de fructe de sezon:

  • mere, pere, struguri, prune, gutui, nectarine, etc
  • zahar vanilat
  • zahar
  • coaja de lamaie

Un compot simplu de facut, care se bea imediat dupa ce a fost preparat si se tine la frigider. Excelent si pentru copii. Se spala si se taie fructele preferate pentru compot. Se lasa sa fiarba bine, apoi se face un piure din ele. In apa in care au fiert se pune si piureul de fructe, zaharul, 2 pliculete de zahar vanilat si coaja de lamaie. Se mai lasa la fiert putin, cat sa se topeasca zaharul. Daca vreti sa evitati zaharul, dupa racire se poate adauga miere dupa gust. Se lasa la racit, se amesteca bine, apoi se pastreaza in sticle de sticla la frigider.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

 

You may also like...