Retete bebe 8 luni

retete-bebe-8-luni

Supa de galuste

Ingrediente:

  • Supa: 2 copane de pui

2 cartofi
2 morcovi
1 ceapa
telina
sare ( dupa 1 an)

  • Galustele:

2 oua (pana la 1 an se pune doar galbenusul)
ulei de malsine (1/2 lingurita)
4-5 linguri de gris
un cubulet de unt
sare (dupa 1 an)

Mod de preparare:

  • Se curata de coaja cartofii, morcovii.
  • Se pun la fiert: puiul impreuna cu cartofii si morcovii, telina si ceapa intreaga
  • Se lasa sa fiarba

Piure de Conopida, Fasole Verde, Cartofi si Dovleceipiure fasole v

Ingrediente:

  • 1 fir de telina
  • 1 pastaie de fasole verde
  • 2-3 buchetele de conopida
  • 1 cartof
  • 1/4 dovlecel

Mod de preparare:

  • Se curata de coaja cartoful, dovlecelul. Se taie in cubulete
  • Se adauga fasolea verde si buchetelele de conopida
  • Se lasa sa fiarba 40 min dupa care se paseaza prin blender pentru bebelusii sub 1 an

Salata de conopidasalata conopida

Ingrediente:

  • 1 conopida mica
  • 1 lingurita de ulei
  • 1 zeama de lamaie
  • 2 lingurite de lapte, verdeata tocata
  • sare (daca bebelusul e mai mare de 1 an )

Mod de preparare:

  • Conopida:

1. Conopida curatata si taiata bucatele se spala bine si se pune la fiert in apa clocotita, cu lapte.
2. Dupa ce a fiert, conopida se lasa la scurs.

  • Sosul

1. Se pune zeama de lamaie, o lingura de apa, ulei, sare si verdeata tocata marunt
Se amesteca sosul cu conopida fiarta

Ficatei de pui la cuptor cu cartofi si morcovificatei cart si morcov

Ingrediente:

  • 2 ficatei de pui
  • 2 lingurite de unt
  • un cartof mediu
  • un morcov

Mod de preparare:

  • ficateii:

1. Se pun in hartia de copt ficateii de pui si se pune o lingurita de unt in cubulete mici deasupra.
2. Se impacheteaza bine hartia si se baga la cuptor la foc potrivit circa 1/2 h.

  • garnitura:

1. Piure de cartofi
sau
2. Cartofii se fierb bine, impreuna cu morcovii. Dupa ce au fiert, se taie in cubulete potrivite si se adauga untul deasupra.

Pate din ficatei de pasarepate ficat de pasare

Ingrediente:

  • 1 ficatel
  • 1 ou (doar galbenusul pana la 1 an)
  • lapte (formula pana la 1 an)
  • 1 cubulet de unt
  • coaja de paine

Mod de preparare:

  • Se fierbe un ficatel
  • Se fierbe un ou;
  • Se amesteca ficatelul cu galbenusul de ou impreuna cu putin lapte,un cubulet de unt si putina coaja de paine

CIULAMAciulama

Ingrediente:

  • 1 portie x 120 – 150 g
  • Carne de pasare 100g,
  • morcov 15g,
  • albitura 15g,
  • lapte 25ml, (formula pana la 1 an)
  • faina 8g,
  • unt 5g,
  • smantana 10g,
  • sare 1-2g,
  • apa 150-200ml.

Mod de praparare:

  • Bucatile de carne se fierb in apa cu zarzavaturile curatate si taiate in felii mari si cu sarea (doar pentru copiii mai mari de 1 an); apoi, zeama se strecoara.
  • Supei strecurate i se adauga faina desfacuta in putin lapte rece si apoi se adauga si restul de lapte.
  • Se fierbe 15 min, amestecand continuu.
  • Cand ciulamaua este bine fiarta, se adauga smantana, untul.
  • Toata aceasta compozitie, bine amestecata, se toarna peste carnea fiarta.
  • Aceasta ciulama se poate servi alaturi de mamaliguta.

Budinca cu merebudinca mere

Ingrediente:

  • 2 oua (doar galbenus pana la 1 an)
  • 30 g zahar (doar pentru copiii mai mari de 1 an )
  • 20 g unt,
  • 30 g faina,
  • 250 g mere rase

Mod de prepapre:

  • Se curata cateva mere si se dau prin razatoare.
  • Se adauga putin zahar. (doar in cazul copiilor mai mari de 1 an)
  • Separat se freaca 30 g zahar cu unt (doar in cazul copiilor mai mari de 1 an)
  • Se adauga galbenusurile, apoi faina in ploaie si merele.
  • Se coace 1/2 ora intr-o forma unsa si presarata cu pesmet.

Cartofi fierti in coaja si oucartofi cu oua

Ingrediente:

  • 1/2 de galbenus (foarte bine fiert)
  • 1-2 cartofi fierti in coaja
  • 1 lingurita ulei de masline
  • 2 masline
  • putina apa calda (sau lapte formula)

Mod de preparare:

  • Se curata cartoful de coaja.
  • Se adauga galbenusul de ou, putin lapte formula, 2 masline si uleiul de masline
  • Se amesteca toate ingredientele si se paseaza

Supa de pui si zarzavatsupa de pui cu leg

Ingrediente:

  • 1 copanel de pui
  • 1 morcov
  • 1/2 pastarnac
  • 1-2 pastai de fasole verde
  • frunze de patrunjel
  • 1 lingurita de orez
  • sare (dupa 1 an)

Mod de prepapare:

  • Se taie puiul in cubulete la fel ca si zarzavatul.
  • Se pun la fiert toate ingredientele si supa este gata.
  • Pentru bebelusii mai mici de 1 an se paseaza la blender circa 1 minut. Se serveste calduta.

Mamaliguta cu iaurt sau branzicamamaliga cu branza si iaurt

Ingrediente:

  •  faina de malai (cat mai fina)
  •  iaurt simplu sau branzica de vaci

Mod de preparare:

  • Se pune apa la fiert si cand clocoteste se presara malai (la copiii mai mici se face mai subtire).
  • Cand este aproape fiarta se adauga un iaurt simplu sau 2-3 linguri de branzica,
  • Se amesteca si se mai lasa la fiert 5 minute.

Piure de legumepiure legume

Ingrediente:

  • 1 ardei
  • 1 dovlecel
  • 1 cartof
  • 1 morcov

Mod de preparare:

  • Se taie toate ingredientele si se pun la fiert
  • Cand sunt fierte se pun in blender si se paseaaza

Piure din avocado si merepiure cu mere si avocado

Ingrediente:

  • 1 avocado
  • 1 mar

Mod de preparare:

  • Se alege un avocado copt. Nu e nevoie sa fie gatit in nici un fel. Se indeparteaza coaja
  • Se paseaza cu furculita
  • Se da marul prin razatoare
  • Se amesteca compozitia

Piure din pastarnac, morcov, cartof, ardei capiaPiure din pastarnac, morcov, cartof, ardei capia

Ingrediente:

  • 2 lingurite de unt
  • 250g cartofi
  • 125g pastarnac
  • 1 ardei capia
  • 300 ml apa

Mod de preparare:

  • Toate legumele se spala si se taie bucatele
  • Se topeste untul in tigaie si se adauga toate ingredientele (ardeiul capia, morcovul, cartoful, pastarnacul). Se inabuse 1 minut.
  • Se acopera cu apa si se fierbe pana cand toate legumele devin moi si fierte.
  • Se da totul prin blender

Piure de cartof dulce si dovleceiPiure de cartof dulce si dovlecei

Ingrediente:

  • 1 cartof dulce
  • 1 lingura de lapte formula
  • 1 dovlecel

Metode preparare:

  • Se rumeneste dovlecelul in putin unt, apoi se acopera cu apa si se adauga cartoful.
  • Se fierb 20 de minute
  • Se adauga o lingura de lapte praf formula
  • Se da totul prin blender si se obtine piureul

Galuste de gris cu laptegaluste cu gris cu lapte

Ingrediente:

  • 2 oua ( doar galbenus pana la un an)
  • 4-5 linguri de gris,
  • 1 cub de unt (sau aproximativ 2 lingurite)
  • 1 litru apa,
  • 300 g lapte, (formula sau matern pana la 1 an)
  • vanilie.

Mod de preparare:

  • Galuste:

-Se freaca spuma untul cu ouale.
-Se adauga cate putin gris amestecind mereu cu lingura pana se obtine o pasta care trebuie sa aiba consistenta unei smintina groase.
-Se adauga putina sare.

Cereale cu mar coptcereale cu mar copt

Ingrediente:

  • cereale
  • 1 mar

Mod de preparare:

  • Se pregatesc cerealele in mod obisnuit,
  • Se ia un mar potrivit, se taie in doua, se curata si se coace (in vas termorezistent sau staniol).
  • Se amesteca apoi cu cerealele.

Bulgarasi cu merebulgarasi cu mere

Ingrediente:

  •  1-2 mere
  •  1-2 linguri de fulgi de ovaz/ orez/ biscuite

Mod de preparare:

  • Fructele se dau prin razatoare.
  • Se amesteca cu fulgii de cereale si se modeleaza in forma de bulgarasi

Crema de dovleceicrema de dovlecel

Ingrediente:

  • 180 ml lapte formula
  • 3 lingurite gris
  • dovlecel

Mod de preparare:

  • Se coace 10 minute dovlecelul
  • Se da prin blender, se amesteca cu lapte pana cand se omogenizeaza
  • Se adauga grisul.
  • Se fierbe timp de 10 minute la foc mic, amestecand mereu cu o spatula de lemn

Piure de cartofi

Ingrediente:

  • 1 cartof mare
  • 100 ml lapte formula
  • 1 lingurita ulei masline
  • foarte putina sare (dupa 1 an)

Mod de preparare:

  • Se fierbe cartoful bine si se amesteca cu laptele, adaugandu-se apoi uleiul.
  • Dupa un an se poate pune foarte putina sare. Vezi lista alimentelor consum limitat si Lista alimentelor interzise
  • Se da totul prin blender.

Piure de morcov si pastarnacpiure cu morcov si pastarnac

Ingrediente:

  • 1 morcov
  • 1 pastarnac

Mod de preparare:

  • Se spala morcovul si pastarnacul, se pun la fiert.
  • Atunci cand sunt bine fierte se dau prin blender

 

 

You may also like...