Reteta otet din cidru sau din mere

reteta-otet-din-cidru-sau-din-mere

Bauturile obtinute din produsele fermentate anaerob din mustul de fructe, in special din mere, pere si gutui, sunt cunoscute, in general, sub denumirea de cidru. Iata o reteta simpla de otet din cidru sau din mere, un excelent medicament in casa omului.

Reteta otet din cidru sau din mere – cea mai buna reteta naturala

Merele se spala, se inlatura partile putrede sau viermanoase, dupa care se strivesc sau se rad pe razatoarea mare, folosindu-se si cotorul. Merele crude se pun intr-un vas potrivit cantitatii de mere de care dispunem. Peste acest terci se toarna apa calduta, care in prealabil a fost fiarta. Se pun cam 0,5 litri de apa la 0,4 kg de terci de mere.

Pentru fiecare de litru de apa adaugat la otet se pun 100 de grame de miere sau zahar. De asemenea, pentru a grabi fermentatia acetica, pe langa miere sau zahar se mai adauga la fiecare litru de apa 10 dr de drojdie de bere si 20 gr de paine neagra uscata.

Se pun toate intr-un vas, care se pastreaza descoperit intr-o incapere unde temperaturile sunt intre 20-30 de grade Celsius. Vasul sa fie din sticla, din lemn (butoiase fara capac) sau ceramica smaltuita.

Fermentatia acetica este favorizata de existenta unul lichid cu continut scazut de alcool (sub 20% substante zaharoase), de o temperatura cat mai constanta in jurul a 20 de grade Celsius si de o suprafata cat mai mare de contact a amestecului cu aerul (fermentatie aeroba).

Reteta otet din cidru sau din mere – fermentatie si finalizare

Este important ca vasul sa nu fie tinut in lumina soarelui, deoarece razele ultravioletele impiedica fermentarea. Pentru prima faza de fermentare, vasul se tine la cald timp de 10 zile (temp. 20-30 gr Celsius), iar terciul de mere se amesteca cu o lingura de lemn de 2-3 ori pe zi. Dupa cele 10 zile se strecoara printr-o panza rara si se strecoara.

Sucul obtinut se strecoara din nou prin tifon, se masoara si se pune intr-un vas cu gura larga. Se mai adauga eventual pentru fiecare litru de suc cate 50-100 de grame de miere sau zahar si se amesteca pana la completa omogenizare.

Pentru a doua fermentatie se procedeaza astfel:

  • se leaga borcanul sau vasul cu gura larga cu tifon si se pastreaza la caldura pentru continuarea fermentatiei;
  • fermentatia s-a incheiat cand lichidul se linisteste si se limpezeste.

Otetul de mere va fi gata in 40-60 de zile, dupa care se trage cu furtunul din sticle, filtrandu-se printr-un tifon asezat deasupra unei palnii. Sticlele se astupa bine, se pastreaza ceruite si la loc racoros.

Se consuma in salate si diverse preparate, organismul uman cerandu-l in completarea hranei obisnuite. Este un produs dietetic si terapeutic, folosit in diverse afectiuni.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.