Reteta alimentara teraputica cu peste inabusit

peste inabusit

Inca din secolul VII d.H. Sun Ssu-mo spunea: “Un medic bun cauta mai intai cauza bolii si, dupa ce a gasit-o, incearca sa o trateze in primul rand prin alimentatie. Daca nu obtine niciun rezultat, numai atunci va prescrie medicamente.” Se cunoaste faptul ca marii invatati ai Chinei stiau ca nutritia si dieta erau primele in apararea impotriva bolilor. In palatele imperiale chinezesti, cei care faceau meniurile nu erau bucatarii, ci medicii, iar bucataria era considerate totodata si clinica familiei.

Asa cum stramosii nostri se tratau cu plantele din gradina, asa chinezii stiau ca pentru un corp sanatos aveai nevoie de o dieta sanatoasa. E clar ca unul dintre cele mai mari defecte ale medicinei occidentale moderne este faptul ca nu se acorda o atentie suficienta a rolului vital pe care il joaca nutritia in sanatatea noastra. Asadar, echilibrul alimentar este tot ce aveti nevoie pentru un sistem imunitar de invidiat, o sanatate deplina si o viata indelungata.

Va prezentam o reteta de peste sau orice aliment de origine marina inabusit cu diverse sosuri, pe care sa le folositi cat se poate de des. Usturoiul, ghimbirul si ardeiul iute sunt trei dintre ingredientele de baza pentru o dieta bogata si un organism care sa functioneze la capacitatea optima. Iar pestele si fructele de mare sunt alimente de baza pentru un ten frumos si o piele de invidiat.

Reteta alimentara terapeutica cu peste inabusit:

Inabusirea este cea mai buna metoda de a prepara pestele, cu exceptia cazurilor cand se mananca crud. Procesul de inabusire retine sucul propriu al alimentelor, nu necesita prea multa grasime sau ulei si permite improvizatii, precum adaugarea unor sosuri. Reteta se aplica oricaror alimente de origine marina: peste, creveti sau crustacei.

  • Ca ingrediente aveti nevoie de:

peste proaspat

creveti sau alte specii marine

usturoi

ghimbir

ceapa verde

ardei iute

vin alb sau sherry

alte sosuri si ingrediente

  • Metoda de preparare:

Pestele se curata de solzi, se scot maruntaiele si apoi se cresteaza de trei ori pe fiecare parte cu un cutit foarte ascutit. Crustaceele se pot inabusi cu sau fara carapace. Inainte de a fi gatit, pestele se stropeste pe ambele parti cu vin, se lasa la marinat 30 de minute, apoi se scurge vinul.

Se asaza pastele intr-un vas termorezistent si se stropeste cu vin proaspat. Se maruntesc apoi fin cateva radacini de ghimbir si se presara deasupra. Se baga la cuptor acoperit bine in vas si se lasa 7-8 minute daca pestele este de dimensiuni mici, 10-12 minute pentru cel de dimensiuni mai mari. Crevetii si crustaceele se inabusa 6-7 minute. Cand este gata, se scurge excesul de lichid.

Se prepara un sos, care fie se toarna imediat dupa ce e scos pestele din cuptor, fie se pune pe masa in boluri si se inmoaie pestele.

  • Sugestii de sosuri:

Sos de usturoi si ardei iute: Se toaca marunt 1/3 ceasca de usturoi, 1/3 ceasca de ghimber, 1/3 ceasca de ceapa, 1/4 ceasca de ardei iute. Se pun doua linguri de ulei de gatit si doua de ulei de susan intr-o tigaie, se adauga ingredientele maruntite si se calesc la foc potrivit. Se presara apoi sare, vin, putin zahar si se lasa sa fiarba un minut. Se lasa la odihnit 2 minute si se serveste.

Ghimbir si otet: Se taie 8-10 felii de radacina de ghimbir si se pun intr-un bol cu putin zahar si 1/3 ceasca de otet de mere. Se lasa cu o ora inainte de a prepara pestele si nu se pune peste pestele inabusit, se pune in boluri.

Pentru o mancare pregatita sanatos aveti nevoie de Oala sub presiune

oala-sub-presiune

 

 

 

 

 

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

 

You may also like...