Remedii naturale pentru ficat si vezica biliara

afectiuni-ficat

Perioada sarbatorilor de iarna, si nu numai, este o perioada in care aparatul digestiv este supus unui tratament destul de agresiv. Mancarurile de toate felurile, mai ales cele care pica greu, sunt combinate cu putina odihna si uneori cu consumul de alcool. Toate acestea duc la ingreunarea functiunii organelor interne, mai ales a ficatului si vezicii biliare. Iata cateva remedii naturiste pentru diverse afectiuni ce tin de aparatul digestiv.

Afectiuni ale ficatului

Vitamine si minerale bune pentru ficat: vitamina B5, vitamina C, vitamina F cu B6, vitaminele A, P, B8, K, Mg, S, Mn, glucide, inul fosfat, mezoinozitol.

Fructe: lamaie, gutui, masline, cirese, agrise, fragi, prune, visine, struguri, pepene verde. Datorita continutului de zaharuri, fructele maresc rezerva de glicogen a ficatului, imbunatatesc starea lui functionala, protejandu-l impotriva substantelor toxice, iar vitaminele ajuta la regenerarea celulelor. Sarurile de Mg din fructe stimuleaza secretia si evacuarea bilei in intestin. In general, sunt indicate toate fructele proaspete si preparatele dietetice din fructe. Sunt contraindicate nucile, alunele, deoarece au continut mare de celuloza.

Legume: fasole, morcovi, salata, spanac, ridichi, telina, fasole verde.

Diverse tratamente:

  • sucuri din legume, 50-200 ml/zi: ridichie, morcov, pastarnac si patrunjel;
  • se taie 3 lamai si se toarna seara apa clocotita peste, se consuma dimineata pe stomacul gol;
  • se bea ceai de anghinare, care este un bun tonic, ce stimuleaza functia antitoxica a ficatului si diureza, eliminand din corp toate toxinele, in plus, scade colesterolul. Se face infuzie din 1 lingura de planta la 500 de ml de apa clocotita. Se beau 250 de ml de ceai dimineata pe stomacul gol, se sta pe partea dreapta vreme de 20 de min. Restul de ceai se bea in restul zilei, inainte de fiecare masa. Se poate indulci cu miere.
  • se bea ceai de armurariu. Se face infuzie din 1 lingurita de planta la 1 cana de apa. Are actiune hepatoprotectoare, contine silimarina. Se consuma ca si ceaiul de anghinare, fiind indicat si in sechelele de dupa hepatita.
  • se bea ceai de sunatoare, 1 lingura la 1 cana de apa. Este antiinflamator hepatic si intestinal, lipotrop.
  • alte ceaiuri: crusin, pastai de fasole (depurativ), isop, mesteacan, musetel, papadie, porumb, schinel, sulfina, cimbru, coada-soricelului, izma, catina alba, levantica (mareste secretia biliara si diureza), pedicuta, muguri de alun, cimisir (antiviral).
  • uleiuri: de lamaie, rozmarin, menta, salvie.

 In cazul colicilor hepatice: 

  • se consuma: migdale, cicoare, varza, ridichie neagra.
  • se bea ceai de coada-soricelului si ceai de rostopasca (se pune jumatate de lingurita la 1 cana de apa clocotita si se beau 1-2 linguri la 3 ore, se evita supradozarea, deoarece poate avea efecte toxice).

Afectiuni ale vezicii biliare

Se consuma: multe fructe (mere, cirese, zmeura, capsuni, mure, piersici, prune, masline, vizine, ananas, struguri), limonada, sulfat de Mg, galbenus, S, pere, suc de portocale, struguri, ridichie, morcovi.

Se consuma ceaiuri: anghinare, frasin, porumb (matase), sunatoare, cicoare (mareste si excita secretiile biliare, stimuleaza contractiile bilei si evacuarea bilei in intestin), galbenele, papadie (indicata in litiaza biliara), turita-mare, iarba-mare, macese, menta, albastrele, patrunjel de camp, iedera, hamei, pelin, radacini de brusture.

Tratament: Se iau 2 linguri de ulei de masline cu zeama de lamaie dimineata pe stomacul gol, apoi se sta 30 de min culcat pe partea dreapta.

Uleiuri: de conifere, rozmarin, lamaie, menta.

Daca acest articol v-a fost util, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.


*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.