10 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Reguli care ne feresc de infectii digestive vara

O problema frecventa in sezonul cald sunt infectiile digestive. Spalatul in graba al fructelor si legumelor, consumul de alimente cumparate de la vanzatori neautorizati, carnea gatita insuficient sau depozitarea neadecvata a mancarurilor preparate termic, neglijenta fata de sursele de apa potabila sunt conditii favorizante.

Dintre problemele care ar putea sa apara amintim: boala diareica, arsurile gastrice, indigestia“, explica dr. Monica Doruc, medic specialist in medicina de familie la Spitalul Sanador.

Pentru a evita aceste situatii, specialistul ne sfatuieste sa spalam bine fructele si legumele, sa evitam mancarurile grase pe perioada caniculei, laptele nepasteurizat, frisca, prajiturile cu crema, inghetata, maioneza, pestele crud, ouale moi.

Alta regula este aceea a evitarii combinatiilor periculoase cum ar fi carbohidratii asociati cu grasimile. „Stati departe de ceapa, prajeli, ciocolata, alcool, sucuri carbogazoase“, suna avertismentul medicului.

Stomacul suparat se calmeaza cu repaos suplimentar. „Spalati temeinic mainile inainte de a manca ceva si purtati in geanta o sticluta cu gel antibacterian in cazul in care nu aveti acces la apa“, ne sfatuieste dr. Monica Doruc.

Alimentele bogate in probiotice sunt minunate pentru digestive. „Alegeti iaurtul, chefirul si sana“.

Carnea cruda nu se taie pe acelasi tocator folosit pentru legume, iar alimentele congelate se decongeleaza bine inainte de a fi preparate termic.

Arunca tot ce ai uitat sa bagi in frigider si a ramas afara mai mult mai de 3 ore, in special carnea ,lactatele, orezul gatit sau pestele. Chiar si resturile pastrate la frigider nu trebuie consumate daca trec 3-5 zile.

Nu aglomerati inutil frigiderul. Ce nu se foloseste, trebuie introdus la congelator.

„Majoritatea toxiinfectiilor alimentare se rezolva de la sine, insa este necesar sa consultati medicul daca: aveti febra mare; aveti scaune cu sange; diareea dureaza mai mult de 3 zile sau semnele de deshidratare – gura uscata, ameteli, urinari rare si in cantitati mici – sunt prezente“, conchide dr. Doruc.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Sursa: adev.ro/osle6a

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole