15.7 C
București
joi, martie 28, 2024

Rapita – Beneficiile plantei care a umplut campurile Romaniei

Rapita (Brassica napus oleifera) este o planta erbacee anuala, cultivata pentru semintele ei bogate in ulei, este una dintre cele mai benefice buruieni, dar si una dintre cele mai importante plante oleaginoase din lume si este chiar mai bun decat uleiul de masline, afirma unii specialisti. De aceea, ne-am gandit, sa va aratam in acest articol care sunt beneficiile rapitei.

Planta contine proteine, hidrati de carbon, substante minerale (calciu, fier, fosfor, potasiu, sodiu), celuloza, glucide, grasimi, rezine, mucilagii si vitamine (A, B1, B2, niacina, C, betacaroten).

Beneficiile rapitei si proprietatile ei nestiute:

Compozitia semintelor plantei confera uleiului de rapita calitati cicatrizante, dezinfectante, depurative, diuretice, emoliente, expectorante, vitaminizante si nutritive.

  • Uleiul de rapita – beneficii

-uleiul de rapita se poate folosi la ungerea arsurior usoare, avand efect emolient;

-uleiul cald se poate aplica local pentru calmarea durerilor;

-uleiul de rapita se poate folosi si pentru vindecarea abceselor, furunculelor, ranilor (sub forma de unguent) si a ulcerului varicos (se vor aplica frunze proaspete de rapita si felii de nap pe locurile afectate de ulceratii);

-uleiul de rapita este foarte bun si in lupta impotriva ridurilor – datorita vitaminei E si A, uleiul de rapita hidrateaza in profunzime si apara pielea de actiunea nociva a radicalilor liberi (poti amesteca in crema ta de fata cateva picaturi din uleiul de rapita sau un ceai preparat din 4 lingurite de planta maruntita puse la 250 ml apa clocotita, care se lasa pentru 10 minute acoperit, dupa care se strecoara si se aplica pe fata);

-uleiul este bun si pentru par – previne uscarea scalpului si protejeaza parul de vantul rece si umezeala;

-folosit intern, uleiul de rapita ajuta la drenarea ficatului, vindeca pacientii cu constipatie cronica, distruge parazitii intestinali si este indicat in tratarea enteritelor (o lingurita de ulei de rapita se va da in cazul constipatiei cronice, ascitei sau afectiunile ficatului, iar 3 lingurite de ulei de rapita se dau in cazul parazitilor intestinali);

-uleiul de rapita poate trata cu succes si unele afectiuni respiratorii, cardiace, renale sau articulare (pentru tratament se va prepara un ceai din 1-2 linguri de frunze de rapita proaspete si maruntite, care se pun la 250 ml apa clocotita pentru 10 minute, dupa care se strecoara. Se pot consuma 2 ceaiuri pe zi);

-datorita acidului alpha-linoleic, un precursor al Omega 3, ajuta la reducerea hipertensiunii si la scaderea nivelului de colesterol, prevenind formarea cheagurilor de sange pe artere si diminuand riscul aparitiei unor boli cardio-vasculare.

  • Mierea de rapita – beneficii

Datorita continutului mare de apa, cam 18% din compozitie, mierea de rapita se cristalizeaza foarte repede. si din aceasta cauza, mierea de rapita se gaseste in comert numai sub forma cristalizata, avand aspectul unei creme.

-mierea de rapita este indicata in tratarea osteoporozei;

– aceasta ajuta la refacerea si mentinerea peretilor vaselor de sange, din acest motiv fiind recomandata in cazul bolilor vasculare;

– stimuleaza si imbunatateste functia pancreatica si pe cea a splinei

– protejeaza ficatul si stimuleaza buna functionare a lui;

– ajuta la reducerea colesterolului din sange;

– este indicata in tratarea afectiunilor rinichilor;

– are efecte benefice in vindecarea afectiunilor respiratorii, dar si in raceala si gripa;

– datorita faptului ca se cristalizeaza rapid este si un bun emolient si poate fi folosita si ca masca faciala pentru redarea stralucirii tenului si ajuta si la regenerarea lui;

– are efecte nemaipomenite in tratarea aftelor bucale;

– adjuvant in terapia cancerului.

Asadar, profitati cat de mult puteti de beneficiile rapitei.

Beneficiile rapitei – Ce spun studiile

In urma unor studii de specialitate, s-a ajuns la concluzia ca uleiul de rapita ar putea fi o metoda simplă prin care se poate reduce nivelul grasimii abdominale si riscul de a suferi de un sindrom metabolic. Totusi, conform American Heart Association, metoda recomandata este, in primul rand, mentinerea unei diete sanatoase si efectuarea cu regularitate a exercitiilor fizice.

Uleiul de rapita este considerat si un bun adjuvant in prevenirea depresiilor, iar multe studii sustin ca este benefic si impotriva Alzheimerului.

In urma studiilor efectuate pe animale, s-a observat ca uleiul de rapita este util in cazul cancerului. Acest ulei contine acid alfa-linoleic, care ar putea controla dezvoltarea cancerului. Totusi, sunt necesare studii mai aprofundate si de o mai mare precizie in această directie.

In urma unui studiu, publicat in Nutrition Reviews (2013), s-au observat rezultate pozitive in urma consumului de ulei de rapita asupra glicemiei si a nivelului de insulina, comparativ cu alte uleiuri consumate. Totusi, pentru a confirma beneficiile consumului de ulei de rapita pentru persoanele cu diabet tip 2 sunt necesare studii suplimentare privind efectele dietei asupra indicelui glicemic si a insulino-rezistentei.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Cititi si:

Armurariu – planta care iti salveaza ficatul

Coada-soricelului, o planta minune pentru afectiunile feminine

Paducelul, o planta miraculoasa pentru sanatatea inimii

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole