6.3 C
București
vineri, aprilie 19, 2024

Rambutan. Fructul paros, dar nespus de sanatos

Rambutanul este un fruct tropical care, desi a aparut pe piata din Romanaia, nu toata lumea ii cunoaste beneficiile. Numele fructului „rambutan” vine de la denumirea din limba malaeza „rambut” care inseamna „paros”, termen ce descrie perfect aspectul exterior al fructului.

Fructele de rambutan sunt foarte bogate în vitaminele din complexul B (B1, B2, B3, B5, B6), vitamina A, fier, potasiu si mici cantitati de calciu, sodiu, zinc, niacin, cupru, mangan, fibre si proteine. Totusi, rambutanul este foarte apreciat pentru ca are cea mai mare este cantitatea de vitamina C, aproximativ 4,9 mg/100 gr fruct, fapt ce transforma fructul într-un bun antioxidant.

Iata mai jos care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de rambutan:

-Consumul de rambutan ajuta la cresterea imunitatii si prevenirea bolilor

Continutul mare de vitamina C din rambutan imbunatateste procesul metabolic si mecanismele de aparare ale organismului.

-Rambutan ajuta la stimularea energiei

Datorita continutului de carbohidrati si proteine, fructele de rambutan ofera organismului un impuls de energie atunci cand sunt consumate. De asemenea, continutul ridicat de apa din fructe ajuta la potolirea setei si aduce inapoi energia pierduta. Aceste fructe sunt recomandate cu incredere si alergatorilor.

Guava. Beneficiile uimitoare ale fructelor exotice

Pe langa fructe, se poate beneficia si de coji. Se scot cojile de rambutan si se lasa sa fierba in apa pentru o vreme. Se lasa apoi aceasta compozitie sa se raceasca si se bea zilnic.

-Fructele de rambutan te protejeaza impotriva cancerului

In urma unor cercetari efectuate la Universitatea din Chiang Mai – Thailanda, s-a descoperit ca fructele de rambutan contin flavonoide, niste antioxidanti care au actiune anti-cancer si antiinflamatorie.

-Fructele de rambutan sunt indicate in curele de slabire

Datorita continutului ridicat de fibre, dar si al nivelului scazut in calorii, fructele de rambutan ne mentin senzatia de satietate din plin si pentru o lunga perioada de timp, controland senzatia de foame neregulata.

Mango. Fructul exotic care reuseste sa neutralizeze virusii intr-un timp foarte scurt

-Rambutan asigura o digestie sanatoasa

Fibrele din fructe ajuta la prevenirea problemelor intestinale. De asemenea, s-a demonstrat si faptul ca rambutanul poate distruge parazitii intestinali si permite atenuarea semnelor si simptomelor de diaree.

-Fructele de rambutan ajuta la intarirea oaselor

Acest lucru se datoreaza faptului ca fructul este bogat in calciu, fosfor si fier. Dezvoltarea sanatoasa a oaselor duce la o crestere stabila si sanse reduse de fracturi si alte boli osoase.

-Rambutanul este recomandat in diabetul zaharat

Consumul semintelor din fructele de rambutan calmeaza durerea resimtita de pacientii cu diabet zaharat, dar ajuta si la a controla nivelul de zahar din sange. Se iau aproximativ 5 seminte si prajesc. La final se zdrobesc pana se obtine o pulbere ce trebuie pastrata intr-un borcan inchis. Din aceasta pulbere se ia cate un varf de cutit si se adauga la o cana de apa rece. Se administreaza o data sau de doua ori pe zi, în fiecare zi.

-Rambutan te scapa de ameteli si oboseala

Ameteala si oboseala apar, de regula, din cauza unei anemii. Fructele contin o cantitate insemnata de fier, care ajuta la corectarea cantitatii de oxigen in organism, controland ametelile si oboseala din cauza anemiei, o boala cauzata de deficienta de fier.

-Rambutan ajuta la eliminarea toxinelor si reziduurilor din rinichi

Fosforul din aceste fructe este cel care ajuta in aceste probleme. De asemenea, fosforul este esential pentru dezvoltarea, repararea si intretinerea tesuturilor si celulelor corpului.

-Imbunatateste calitatea spermei

Tot vitamina C din rambutan este responsabila pentru calitatea spermei. O posibila lipsa de vitamina C la barbati poate duce la o restransa capacitate de reproducere. Aceasta conditie poate fi imbunatatita printr-un remediu care impune ca persoana sa isi ia Vitamina C, in cantitati mari cca 500 mg, timp de 1 luna.

-Rambutanul este eficient in tratamentul dizenteriei

Coaja fructelor de rambutan poate fi folosita pentru a trata dizenteria. Se curata coaja fructului de rambutan, iar pielea rezultata se taie in bucati mici. Se adauga 3 pahare de apa si se fierbe pana cand apa ajunge la jumatate. Dupa racire, se strecoara si se bea lichidul de doua ori pe zi.

-Consumul de rambutan ajuta la hidratarea si catifelarea pielii

Datorita capacitatii sale de a neutraliza radicalii liberi, rambutan protejeaza organismul de daune oxidative. De asemenea, continutul sau ridicat de apa hidrateaza pielea, lasand-o moale, neteda si supla.

Iata cum se alege rambutanul cand te duci la supermarket:

La raioanele cu fructe exotice din supermarket, trebuie sa te uiti  dupa rambutanii de culoare rosiatica, cu spini de culoare verzuie. Cele mai proaspete fructe sunt cele care nu au pete negre pe spinii de culoare verzuie.


Iata cum se consuma rambutan:  

Este foarte important sa cureti acest fruct in mod corect. Nu il taia niciodata pe jumatate cu tot cu sambure. Samburele trebuie ocolit, fara sa il strivesti deoarece continutul este foarte suculent si gustos.

Acesta se poate consuma ca atare sau in salate, retete asiatice sau chiar cu peste fript.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole