6.1 C
București
marți, martie 5, 2024

Rachitanul, cel mai bun cicatrizant universal. Ajuta la oprirea sangerarilor interne si externe

Rachitanul (Lythrum salicaria) este o planta iubitoare de apa si din acest motiv creste prin locuri umede, insotind tufisurile de stuf si papura. Se mai numeste calbasoara, florile-zanelor, lemnaie sau zburatoare-barbateasca. Denumirea stiintifica a acestei plante este Lythrum salicaria, „lythron” care inseamna in greaca veche – „patate de sange”, un nume legat de faptul ca rachitanul era folosit de soldatii greci si romani pentru tratarea ranilor sangerande, fiind cel mai bun cicatrizant universal.

Proprietati rachitan

Planta inflorita contine tanin, urme de ulei volatil, derivati flavonici, colina, lawsona, un glicozid (salicarina), fitoncide, saruri de fier, etc.

Proprietatile antiseptice ale plantei se datoresc lawsonei, iar actiunea antibiotica, fitoncidelor. Se foloseste in combaterea diareelor si oprirea hemoragiilor, declara farm. Corneliu Constantinescu in lucrarea sa „Plante medicinale in apararea sanatatii”.

Beneficii rachitan

Rachitanul, ca planta de leac, poate fi folosit in diferite afectiuni, sub forma de pulbere, infuzie, tinctura si extern, in bai locale si cataplasme.

Ceaiul se prepara fie numai din planta, fie in amestec cu musetel, menta sau sunatoare. Se infuzeaza o lingurita de planta la o cesca cu apa. Se beau 2-3 ceaiuri pe zi.

Extern, sub forma de bai sau comprese, se foloseste ca cicatrizant in ulcerele varicoase, iar in leucoree sub forma de irigatii vaginale.

Rachitanul, cel mai bun cicatrizant universal. Un remediu excelent in tratarea sangerarilor

-In cazul sangerarilor anale si a hemoroizilor, se folosesc 4 linguri de planta maruntita la 400 ml de apa. Se fierbe 15 minute si se strecoara lichidul. Se fac bai locale sau se poate aplica comprese cu pansament steril direct pe pe zonele cu probleme.

-In cazul ciclului menstrual cu hemoragie puternica sau prelungit, se administreaza pulbere de rachitan, cate 4 lingurite pe zi. Daca hemoragia menstruala este foarte puternica, atunci se recomanda o doza soc de 1-2 linguri, dupa care se revine la doza normala.

-In cazul ulcerului gastric, se administreaza pulberea de rachitan, cate o jumatate de lingurita, de 3-4 ori pe zi, in cure de 1 luna, urmate de alte 2 saptamani pauza. Aceasta are efecte cicatrizante, ajutand la vindecarea leziunilor. In schimb, daca suferi de ulcer insotit de melena (eliminarea unui scaun negru, care contine sange din partile superioare ale tubului digestiv), metroragie (eliminarea sangelui provenit din uter, in afara ciclului menstrual), hemoragii, enterocolite si diaree, se recomanda infuzia de rachitan. Aceasta se prepara dintr-o lingurita de planta la 200 ml de apa clocotita. Se acopera vasul si se lasa 15 minute la infuzat. Se beau 3 cani pe zi, pana la disparitia simptomelor. De asemenea, se poate prepara si un decoct – 2 lingurite de planta in 300 ml de apa si fierbi 10-15 minute. Decoctul se bea in 2 reprize, iar in cazuri mai grave, se consuma 2 cani pe zi.

-In cazul in care va confruntati cu epistaxis (curgerea sangelui din nas), se pune in nara putin praf de rachitan, foarte fin macinat si apoi cernut. Are efecte vasoconstrictoare si cicatrizante rapide, oprind sangerarea.

-In caz de sangerari ale gingiilor, se folosesc tulpinile de rachitan proaspat cules care se strivesc si se freaca indelung cu ele gingiile. Principiile active din rachitanul proaspat opresc sangerarile si intaresc gingiile slabe.

Rachitanul, un bun remediu cu efect antimicrobian

Cercetari recente au scos la iveala efectul antimicrobian al rachitanului asupra microorganismelor cauzatoare de tifos, efectul bacteriostatic impotriva germenilor Staphyllococcus aureus si Escherichia coli, un efect antimicotic manifestat impotriva Candida albicans.

In cazul femeilor care sufera de leucoree (scurgere vaginala de lichid albicios, uneori purulent), care au rani/iritatii ale vaginului, vaginite acute si prurit vulvar (mancarimi intense in acea zona), se recomanda decoctul de rachitan. Se folosesc 4 linguri de planta uscata si maruntita la 500 ml de apa. Se fierbe planta 10 minute, la foc potrivit. Dupa ce se raceste, se strecoara si cu lichidul obtinut se fac spalaturi vaginale, de 2 ori pe zi, si bai locale.

Uleiul de sunatoare, cel mai eficient cicatrizant natural. Cum se prepara si actiuni terapeutice are

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole