17 C
București
vineri, februarie 23, 2024

Polipii. Cauze, simptome si remedii

Vegetatiile adenoide sau polipii cum mai sunt cunoscuti, reprezinta o dezvoltare excesiva a amigdalei lui Luschka de la nivelul rinofaringelui, iar din cauza pozitiei din spatele nasului, apar probleme de respiratie.

Polipii – Cauzele aparitiei:

Exista numeroase dovezi care arata ca persoanele care dezvolta polipi au un raspuns al sistemului imun diferit si alti markeri chimici in membrana mucosei decat cei care nu dezvolta polipi.

  • polipii pot aparea in urma unei reactii alergice care ii poate irita zona
  • cand in urma unei infectii, chiar dupa adminstraraea unui tratament cu antibiotic, raman inflamati
  • infectiile acute si cronice recidivante  (de cele mai multe ori din cauza poluarii mediului, diferentele de temperatura, deficientele imunitare);
  • tulburari endocrine, deficiente alimentare, carente vitaminice, calcice, proteice si lipsa de soare;
  • factorii fizici: frigul, atmosfera poluata cu praf, microbii si umezeala.

Simptome polipi:

Sindromul obstructiv nazal, care determina o respiratie orala (persoana respira pe gura), voce nazonata (timbrul vocii este modificat), sforait. Vezi si Dificultati ale respiratiei. Cauze si tratament

Persistenta polipilor un timp indelungat duce la instalarea unor caracteristici fizice: gura permanent intredeschisa, caderea mandibulei, proeminenta maxilarului superior, ridicarea buzei superioare si descoperirea dintilor superiori, fata turtita transversal, cutie toracica turtita. De asemenea, adenoidita cronica poate determina si afectiuni ale urechii medii, astfel ca pot aparea otitele medii recidivante care, netratate corespunzator, se pot finaliza cu hipoacuzie definitiva (scaderea acuitatii auditive).

Tratament polipi:

In primul rand, trebuie sa stiti ca daca volumul polipilor ajunge sa va ingreuneze foarte rau respiratia, este indicata operatia. Pe langa infectiile frecvente in zona ORL sau rinita persistenta, copilul isi poate pierde gustul si mirosul din cazuza polipilor. Respiratia imposibila pe nas si adoptarea respiratiei pe gura la copii duce la malformatii, se dezvolta gresit tot masivul facial si apar probleme de dentitie si fonatie.

Iata mai jos ce remedii naturiste puteti folosi in cazul polipilor:

1.Pentru inceput, sunt recomandate spalaturile cu solutie salina (o solutie formata din sare si apa). Aceasta combinatie ajuta la ameliorarea simptomelor locale, la fluidizarea mucusului si la eliberarea cailor nazale blocate din cauza polipilor. De asemenea, puteti folosi si un spray cu apa salina, cumparat din farmacie, pentru a curata caile nazale pentru a ajuta la fluxul mucusului si inlaturarea alergenilor si/sau a altor iritanti.

2.Pui o bucata de propolis intr-o oala mica de metal si o asezi pe aragaz. Cand propolisul se incinge, va incepe sa degaje fum. Tot ce trebuie sa faceti este sa inhalati acel fum.

3.Se face o solutie din apa cu suc de rostopasca si se picura in nas. Tratamentul se poate repeta de doua ori pe zi, dimineata si seara. E destul doar o picatura in fiecare nara. Tratamentul dureaza 1 luna.

Sfat! Daca aerul din camera este foarte uscat, folositi un umidificator. Acesta ajuta la umidifierea cailor de respiratie, imbunatateste fluxul mucusului din sinusuri si ajuta la prevenirea blocajului si a inflamatiei.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole