13.3 C
București
joi, martie 28, 2024

Podbalul, planta care iti trateaza afectiunile respiratorii de primavara

Primavara, devreme, o data cu ghioceii, prin vaile umede din regiunile deluroase apare si podbalul cu floricelele sale galbene. Galbene precum aurul, florile de podbal sunt folosite de mii de ani de medicii populari, dar si de somitati in stiinta medicala, ca Hipocrate, Dioscoride, Plinius si Avicena. Toti au evidentiat calitatile terapeutice ale acestei plante care ajuta in vindecarea bolilor pielii si ale aparatului respirator.

In scopuri medicinale, de la aceasta planta se intrebuinteaza atat frunzele, cat si florile. Ele contin mucilagii, un principiu amar (tusilagina), tanin, acid galic, inulina si saruri de potasiu.

Florile si frunzele au actiune emolienta si expectoranta, utilizandu-se cu bune rezultate in bronsita, tuse, raguseala, astma, emfizem pulmonar, silicoza si in general in bolile cailor respiratorii, relateaza farm. Corneliu Constantinescu in cartea sa “Plante medicinale in apararea sanatatii”.

Saponinele continute in planta ajuta la diluarea si evacuarea mai usoara a secretiei cailor respiratorii produsa de virusi sau microbi.

Iata mai jos ce afectiuni poti trata cu podbal:

  • Podbalul este indicat pentru fluidificarea secretiilor bronhice si expectorarea lor

Se prepara o infuzia se prepara din 15 g flori sau frunze cu 200 ml apa. Ceaiul se indulceste cu miere si se ia la 2-3 ore cate o lingura de ceai. In amestec cu frunze de patlagina si radacina de lemn dulce, proprietatile curative ale podbalului se maresc.

  • Pentru raceala si tuse

3 linguri de frunze de podbal se fierb in 2 pahare de apa, pana ce lichidul scade si ramane un pahar. Se bea cate o lingura la fiecare 2-3 ore. Acest ceai are si efect sudorific. Pentru un efect mai puternic, se poate amesteca in parti egale flori si frunze de podbal, flori de lumanarica, mierea ursului si patlagina. Se iau 2 lingurite de amestec si se oparesc cu 250 ml de apa. Se bea lichidul cald, inghititura de inghititura, 3 cesti pe zi.

  • Pentru amigdalita

Se face gargara din infuzie de frunze de podbal.

  • Pentru dureri de cap

Se aplica pe frunte sau pe tample frunze proaspete de podbal cu partea neteda (fara puf) spre piele si se leaga bine cu un batic. De asemenea, se poate prepara si o infuzie din 5 g (o lingurita) de frunze uscate, timp de 5-7 minute, in 250 ml de apa, si se bea de 3 ori pe zi, cu 1 ora inainte de masa.

  • Podbalul este eficinet in afectiunile gastro-intestinale si ale rinichilor

20 g de frunze se infuzeaza intr-un litru de apa fierbinte. Se bea cate 150 ml, de 4 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa.

  • Pentru ulcer stomacal si duodenal

Se bea suc proaspat stors din frunze, cate o lingura, de 4-6 ori pe zi.

  • Pentru caderea parului

Cu infuzie din parti egale de podbal si frunze de urzica se frectioneaza pielea capului, in caz de caderea parului, matreata.

  • Pentru erizipel

Pulbere din frunze uscate de podbal se presara pe locurile afectate. Concomitent, se bea de 3 ori pe zi cate o lingura de ceai din podbal (2 lingurite la un pahar de apa).

  • Pentru zona zoster

Pasta preparata din frunze proaspete, tocate, se aplica pe locul bolnav, cate 30 de minute, de 3 ori pe zi.

CONTRAINDICATII

Dozele mari de podbal sunt toxice, datorita pirolizidinei, un alcaloid care poate afecta functionarea ficatului sau plamanilor. Marirea dozelor poate duce la stari de greata, voma, dureri in zona abdomenului.

Bobornicul sau planta care elimina astenia de primavara

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole