11.6 C
București
vineri, martie 29, 2024

Cele mai bune plante care te ajuta impotriva anemiei

Anemia este definita ca o deficienta calitativa sau cantitativa a hemoglobinei, iar organismul nostru necesita fier pentru a produce aceasta hemoglobina (molecula ce se gaseste in globulele rosii). Deoarece hemoglobina transporta oxigenul de la plamani la tesuturi, anemia conduce lahipoxie (lipsa de oxigen) in organe.

Se stie faptul ca fierul se gaseste atat in produse de origine animala, cat si in cereale, legume si fructe, insa exista si o serie de plante eficiente in combaterea anemiei.

Iata mai jos care sunt cele mai bune plante care te ajuta impotriva anemiei:

  • Papadie

Aceasta este cu siguranta una dintre cele mai indicate plante in tratarea anemiei deoarece are un constinut mare de fier, potasiu, acid folic, caroten si vitamina B12. De asemenea, papadia faciliteaza absorbtia fierului din alte alimente, fiind utila nu doar in lupta contra deficitului de fier, ci si a deficitului de acid folic si vitamina B12. Se administreaza cate 10-15 de picaturi de tinctura de papadie la jumatate de pahar cu apa, inainte de fiecare masa.

  • Urzica

Si urzica este recomandata persoanelor anemice datorita continutului bogat de fier si vitamina C, dar si clorofilei, a carei eficienta s-a dovedit in eliminarea anemiei feriprive. Datorita continutului mare de fier si clorofila, frunzele de urzica sunt cel mai mult recomandate sub forma de infuzie. Aceasta se prepara din 2 lingurite de frunze uscate la 250 ml apa fiarta. Dupa infuzare, timp de 10 minute, se beau cate 2-3 ceaiuri calde pe zi, intr-o cura de 2 luni. De asemenea, foarte eficienta este si tinctura din urmatorul amestec: frunze de urzica (30 g), frunze de coacaz negru (20 g), herba de cimbru de cultura (20 g), herba de rostopasca si turita mare (cate 10 g) si flori de galbenele (10 g). Se iau 50 g amestec care se macereaza 3 zile in 250 ml alcool 400, se strecoara si se iau cate 3 lingurite pe zi in ceai antianemic de roinita sau urzici, indulcit cu miere de albine.

  • Tonic din urzica si papadie

Pentru un efect si mai bun se pot combina urzica si papadia, preparand o bautura tonica. Se macereaza timp de 2 saptamani, 100 gr urzica si 100 gr radacina de papadie intr-un litru de vin rosu. La final se strecoara si se bea cate un pahar de vin pe zi. Acest tonic este contraindicat copiilor si femeilor insarcinate sau care alapteaza.

Citeste si: Dulceata de coji de nuci. Cea mai buna reteta care combate anemia

  • Sfecla rosie

Sfecla rosie are si ea un continut mare de fier, potasiu, fosfor, calciu, sulf, iod, fier, cupru, carbohidrati, proteine, grasimi, vitamina B1, B2, B3, B6 si vitamina P. Sucul de sfecla rosie intareste organismul, dandu-i putere si rezistenta.

  • Susan negru

Susanul negru este si el foarte bogat in fier, fiind recomandat cu incredere in tratarea si prevenirea anemiei. Susanul negru se lasa la inmuiat, intr-un pahatr cu apa fierbinte, pentru cateva ore si apoi se pun intr-o ceasca cu lapte si se indulcesc. Lichidul obtinut se consuma zilnic, pana la ameliorarea simptomelor.

  • Laptisorul de matca

Chiar daca nu face parte din categoria plantelor, printre produsele cu o eficienta foarte mare in tartarea anemiei estet si laptisorul de matca. Acesta reuseste sa intensifice procesul de formare a globulelor rosii, eliminand defectele morfologice ale hematiilor si prevenind procesele anormale de distructie ale acestora. Se recomanda ca laptisorul de matca sa se administreze in forma cruda – 2-5 g pe zi, timp de 1 luna, cu pauza de 2 saptamani intre cure.

Atentie! In timpul curei cu plante medicinale se evita sau se reduce consumul de ciocolata, cafea, fainoase pe baza grau, branza si lapte condensat deoarece acestea inhiba absorbtia fierului in organism. De asemenea, atunci cand se administreaza fier este indicata o dieta saraca in produse ce contin calciu.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole