11.6 C
București
vineri, martie 29, 2024

Plante care cresc in padurile din zona de munte

Daca iti place sa iesi la aer curat, pe munte si sa profiti de bogatia oferita de natura, iata si cateva plante care cresc in padurile din zona de munte, pe care sa le iei acasa sau pe care sa le folosesti ca plante medicinale in drumetiile montane.

Plante care cresc in padurile din zona de munte – feriga, planta datatoare de oxigen

feriga

Feriga este o planta ierbacee, vivace, ce are in pamant un rizom gros de 1-2 cm si lung pana la 30 cm. Din rizom cresc radacini subtiri, negricioase. Primavara frunzele de feriga sunt rasucite in forma de carje. Pe masura ce se dezvolta, ele se desfac si pot ajunge la o lungime de 50-140 cm si o latime de cca. 25 cm. Ea creste si dezvolta foarte bine prin padurile de munte in locuri umede si umbrite.

Rizomii de feriga se folosesc in industria farmaceutica pentru prepararea unor medicamente contra teniei. Feriga medicinala se confunda uneori cu feriga femeiasca, care, spre deosebire de feriga normala, este mult mai mica.

cerentel

O alta planta care se gaseste in paduri este cerentelul, care este o planta perena, ce are miros placut de cuisoare. Infloreste din mai pana in octombrie si poate fi gasita destul de usor, datorita culorii galbene foarte frumoase. Florile culese toamna contin cel mai mult tanin, iar planta se foloseste ca astringent in diaree si ca antiseptic sub forma de gargara.

Plante care cresc in padurile din zona de munte – plante medicinale de munte

Cerentelul este folosit si pentru afectiunile de ficat, tulburari digestive si dureri menstruale. Este nevoie de cateva flori de cerentel si putin apa fierbinte pentru a obtine un ceai excelent, ce calmeaza diareea, durerile de burta, in plus, fiind excelenta ca apa de gura naturala si sanatoasa.

merisor

O alta planta ce creste in padurile si zonele alpine este merisorul, o planta vivace, inalta pana la 30 cm. Infloreste in lunile mai iunie, iar fructele sunt sferice, carnoase, de culoare rosie lucitoare. Frunzele de merisor recoltate toamna contin maximum de principii active (arbutina). Atat frunzele, cat si fructele au proprietati antiseptice si antidiuretice.

pedicuta

Pedicuta sau branca-ursului este o alta planta ce creste in padurile si pasunile umede din zona bradului si a molidului. Este o planta ce se inmulteste foarte greu, ajungand la maturitate dupa 20-30 de ani. De aceea, este bine ca planta sa fie recoltata prin taiere, nu prin smulgere, in lunile iulie august. Planta se foloseste ca diuretic si pentru iritatiile pielii, dar este recunoscuta pentru puterea sa de a trata infertilitatea feminina si masculina.

Alte plante medicinale, ce se pot gasi usor in padurile de munte: plamanarica (excelenta pentru tuse si bronsite), socul (diuretic, raceli), iarba mare (tuse, expectorant).

Macesul de munte, sursa ta naturala de vitamina C pentru anotimul rece

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole