13 C
București
vineri, martie 29, 2024

Pirul, buruiana cu insu­siri terapeu­tice exceptionale

Pirul este o buruiana ce isi face aparitia in toate gradinile, insa este dispretuita de toti pentru ca e greu de starpit, avand radacini lungi si foarte rezistente. Totusi, chiar daca este daunatoare pentru culturile agricole, aceasta buruiana este folositoare pentru sanatatea omului, folosind de la ea doar radacinile.

De la pir, caruia i se mai spune chir, albei si ragalie se folosesc sub forma de ceai radacinile numite rizomi. Ei contin zaharuri (triticina), inulina, substante mucilaginoase, ulei volatil, cu proprietati antimicrobiene, explicand actiunea in dermatologie a plantei, saruri de potasiu si siliciu, vitaminele A si B.

Iata mai jos ce insu­siri terapeu­tice exceptionale are pirul:

Pirul intra in compozitia ceaiurilor diuretic si sudorific. Ceaiul se prepara dintr-o lingura de rizom maruntit, care se opareste sau se fierbe cu 250 grame de apa. Pe zi se pot bea intre 3-4 ceaiuri indulcite si caldute.

Pirul este cunoscut inca din vechime pentru proprietatile sale diuretice, lucru confirmat de medicina moderna. Prin diureza pe care o produce, amelioreaza bolile de rinchi si vezica, aduce o imbunatatire in guta, reumatism, diferite boli de piele si chiar in boli de ficat, marind secretia biliara, relateaza farm. Corneliu Constantinescu in cartea „Plante medicinale in apararea sanatatii”.

In afectiunile pielii, se utilizeaza tinctura din pir, datorita proprietatilor ei antimicrobiene si antibiotice. Se recomanda stergerea zonei de piele afectate cu tinctura, apoi se aplica unguentele dermatologice. Iata cum poti prepara tinctura de pir: 20 g pir uscat si ma­cinat groscior se pun la macerat in 100 ml alcool ali­mentar, timp de 10 zile, agitandu-se de mai multe ori pe zi. La final, se filtrea­za, dupa care se lasa la decantat in frigider, timp de 6 zile, pentru o deplina limpezire. Se trece usor partea lim­pede intr-un alt flacon, indepartandu-se even­tualele reziduuri care s-au depus pe fundul vasului. Se pastrea­za in sticlute inchise la culoare, prevazute cu dop pi­curator. Vezi si: Alior, laptele cainelui sau buruiana de venin. Beneficiile unei plante toxice

Datorita siliciului pe care-l contine, este considerat ca un tonic si remineralizant al sistemului osos. Se mai recomanda in bronsite, raceli, gripa, deoarece produce transpiratie, favorizand astfel scaderea temperaturii si eliminarea toxinelor din corp

Datorita continutului bogat de fier bivalent, pirul este foarte eficient si in anemii. In farmacii, preparatele cu fier contin fier trivalent care in prezenta acidului clorhidric din stomac, se transforma in fier bivalent. Astfel, avantajul este ca fierul din planta se absoarbe direct in stomac, fara a mai fi necesara transformarea lui.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole