10.7 C
București
joi, martie 7, 2024

Pielonefrita cronica. Simptome si remedii

Pielonefrita cronica reprezinta infectia de origine microbiana a rinichiului, cu evolutie cronica si cu extindere la nivelul tuturor structurilor renale, inclusiv a sistemului colector al urinei si a tesutului interstitial.

Cel mai frecvent agent bacterian responsabil de instalarea pielonefritei cronice este Escherichia Coli, insa mai pot interveni in procesul infectios si Proteus mirabilis, Klebsiella pneumoniae sau Enterococcus faecalis.

Incidenta pielonefritei este mult mai crescuta la persoanele de sex feminin, decat la persoanele de sex masculin

Simptome pielonefrita cronica:

  •  paloare, astenie, cefalee, oboseala permanenta, scaderea ponderala, lipsa poftei de mancare, greturi, varsaturi, dureri osoase.
  • dureri de rinichi, tulburari de mictiune (urinat mult, urinat noaptea, urini putine si dese, cusenzatie incompleta de urinare, dureri la urinat sau urina cu puroi). Vezi si: Infectia urinara. Remedii naturiste care ajuta la evitarea cronicizarii
  • La palpare punctelor costo-vertebrale si costo-musculare acestea sunt dureroase, de asemenea manevra Giordano este pozitiva (la lovirea usoara a lombei cu lateralul palmei, bolnavul acuza durere).

Pielonefrita este considerata cronica atunci cand a fost tratata timp de 3 luni, dar nu s-a ajuns la vindecare.

Tratament pielonefrita cronica:

  • Tratament cu propolis pentru pielonefrita cronica

Se va da la fiecare 5 kg corp cate 2 picaturi de tinctura de proplis de 3 ori pe zi. Aceasta se va pune pe un miez de paine, se mesteca bine in gura, apoi se va inghitii. Se face acest lucru inainte de mese cu 15 minute, de 3 ori pe zi. Tratamentul trebuie sa fie facut zilnic, cel putin 1 luna. De asemenea, femeile vor introduce in vagin, timp de 7 zile, iar la sfarsit, se va spala cu irigatoru fac cate un ovul de propolis. Barbatii vor introduce supozitor.

  • Tratament cu plante medicinale care se pot folosi intern

Plante medicinale care se pot folosi intern sunt: anason, angelica, anghinare, brustur, busuioc, catina, ceapa, cicoare, cimbru, ciubotica cucului, coacaz negru, coacaz rosu, coada calului, coada soricelului, coriandru, cretusca, dafin, dud, galbenele, ghimber, ghimpe, hrean, iarba mare, iarba neagra, iedera, levantica, limba boului, limba mielului, marar, merisor de munte, mesteacan, morcov, nalba, naprasnic, obligeana, orz, osul iepurelui, papadie, patlagina, pepene galben, pin, pir, plop negru, podbal, porumb (matase), roiba, rozmarin, salata, salcie, salvie, schinduf, schinel, scorus, soc, spanac, strugurii ursului, sunatoare, tarhon, 3 frati patati, trifoi rosu, telina, urzica, usturoi, visin, vita de vie.

Se va putea face ceai din una sau mai multe plante. In privinta cantitatii trebuie sa se stie ca la aceasta afectiune este foarte bine sa se consume cat mai multe ceaiuri din plante medicinale zilnic.

  • Tratament cu plante medicinale pentru spalaturi vaginale si bai

Plantele medicinale pentru spalaturi vaginale si bai sunt: anin negru, arnica, brusture, busuioc, catina, cerentel, cimbru, coada racului, coada soricelului, cretisoara, cretusca, galbenele, gutui, hrean, iarba neagra, iasomie de padure, ienupar, isop, mur, musetel, naprasnic, nemtisori de camp, nuc, paducel, piciorul cocosului, pin, plop negru, rachitel, rotunjoara, salcie, salcam, salvie, sclipeti, secara, stejar, sunatoare, tataneasa, 3 frati patati, trifoi alb, trifoi rosu, ulm, urzica, vindecea, vinerita.
De asemenea, se mai pot adauga paiele de cereale si paiele de fan ca si orice furaj animal (lucerna, fan, trifoi, sorg, etc).

Pentru bai se va pune 1 mana planta maruntita la cel putin la 2 litri apa. Se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoara in cada de baie unde se sta timp de 20-30 minute, la temperatura corpului.

Spalaturile vaginale se fac de 2 ori pe zi. Barbatii vor face de asemenea bai de sezut de 2 ori pe zi. Baile generale sunt recomandate de 2 ori pe saptamana.

  • Tratament cu plante medicinale pentru infectii urinare

Pentru infectii urinare se mai pot folosi si urmatoarele plante medicinale: anin, arnica, brad, busuioc, coacaz, curcubatica, dovleac, dumbravnic, echinaceea, fasole, iarba neagra, merisor de munte, molid, mur, nalba, praz, strugurii ursului, vulturica.

Iata mai jos care este modul de preparare al plantelor:

  • Merisor, Morcov, Mur si Naprasnic – 4 plante eficiente in caz de pielonefrita cronica

-Merisor: contine ericolina, arbutozid, hidrochinona, tanin. Este recunoscut ca ceaiul care vindeca aceasta afectiune cu certitudine in cele mai multe cazuri ca si alte afectiuni ale vezicii urinare sau rinichi. Are un efect extrem de puternic. Se pune o jumatate da cana de apa rece in care se vor pune 2 lingurite de planta maruntita. Se lasa apoi timp de 8 ore, dupa care se strecoara. Peste plantele se va pune apa clocotita, doar o jumatate de cana. Se va pune apoi capacul pentru 20 de minute si la final se strecoara separat de primul. Tot peste aceste plante se pune de aceasta data o ceasca de apa si se fierb timp de 5 minute. Se strecoara separat si se lasa pana devine caldut. Se strecoara si se combina cu celelalte 2 ceaiuri. Se adauga un varf de cutit de bicarbonat de sodiu alimentar pentru marirea alcalinitatii. Mai pe scurt, a fost o jumatate de cana de macerat, o jumatate de cana de infuzie si o cana de decoct. Se combina toate si se consuma in cursul zilei. Este poate unul din cele mai renumite ceaiuri. Are un efect diuretic si antiseptic foarte puternic. Nu se recomanda femeilor gravide.

-Morcov: ajuta la refacerea epiteliului renal. sucul de morcovi se consuma pentru faptul ca are provitamina A. Planta maruntita 2 lingurite se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute si se strecoara. Se consuma 3 cani pe zi.

-Mur: are un puternic efect antimicrobian. 2 lingurite de planta maruntita se pune la 500 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma intern 2-3 cani si spalaturi vaginale de 2 ori pe zi.

-Naprasnic: contine substante amare care refac pofta de mancare, iar taninul ajuta la cicatrizare, este antiseptic si antihemoragic. Aceasta planta este indicata si in cazurile de cancer, fiind una dintre plantele foarte utile la afectiunile renale.

  • 1 lingurita de planta maruntita se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 10 minute, dupa care se strecoara. Se pot consuma 2 cani pe zi.
  • Se poate macina planta cu ajutorul rasnitei de cafea. Se va cerne apoi si se va lua un varf de cutit, care se va pune sub limba pentru 10 minute dupa care se inghite cu putina apa. Se poate consuma orice cantitate, dar cel putin 2 cani pe zi.
  • Anin, Arnica, Brad si Brustur

-Anin negru: este recomandata in secretiile abundente. 2 lingurite de coaja maruntita se pune la 500 ml apa si se fierbe pentru 10 minute. Se strecoara si se fac spalaturi vaginale de 2 ori pe zi. Se poate pune si compresa calda extern pe abdomen cu ceai din acesta.

-Tinctura de arnica: este recomandata pentru efectul antimicrobian. Se pune 1 lingurita la fiecare cana de apa si se fac spalaturi la temperatura corpului.

-Brad: este foarte bogat in tanin si frunzele au un ulei foarte util ca antibiotic, iar rasina este si ea renumita pentru activitatea antimicrobiana.

  • 1 lingurita frunze maruntite la 250 ml apa. Se fierb timp de 15 minute, se strecoara si se consuma 3 cani pe zi.
  • 50 g de ramuri cu frunze maruntite la 2 litri de apa. Se fierb timp de 30-40 de minute, dupa care se strecoara. Se fac spalaturi vaginale sau bai de sezut in fiecare seara inainte de culcare.
  • exista in comert atat ovule cat si creme cu rasina care sunt foarte eficiente care se introduc intravaginal.

-Brustur: are un efect emolient si cicatrizant. 2-3 lingurite de radacina maruntita se pun la 500 ml apa si se fierb pentru 10 minute. Se strecoara. Se fa spalaturi vaginale de 2 ori pe zi.

  • Cum scapi de pielonefrita cronica cu Coada calului, Soc, Telina si Brustur

-Coada calului: este de ajutor pentru curatirea renala, cat si pentru a oferi organismului o serie de substante care se gasesc in aceasta planta. 2 lingurite de planta maruntita se adauga la 250 ml apa. Se fierb timp de 10 minute si apoi se strecoara. Se consuma pana la 2 litri de ceai pe zi, pentru curatirea renala timp de 1 luna. Se mai poate lua si cate 1 lingurita de praf macinat fin din planta uscata (cu rasnita de cafea) care se va pune in gura pentru 10 minute, apoi se inghite cu putina apa.  Se face timp de 1 luna, apoi pauza 10 zile.

-Soc: se poate folosi in urmatoarele modalitati:

  • flori- se vor pune 2 lingurite de flori la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 10 minute apoi se vor strecura. Se poate consuma 4 cani in cursul unei zile. Este indicat pentru a mari cantitatea de transpiratie a corpului si prin aceasta sa se elimine toxinele.
  • Se va pune 2 lingurite de coaja de soc sau chiar de radacina (coaja) care se marunteste si se va pune in 500 ml de apa. Se fierbe timp de 15 minute dupa care se strecoara. Se va consuma in cursul zilei in cazurile in care se doreste o mai mare diureza. Este renumit pentru ca mareste cantitatea de urina datorita glucozizilor pe care-i are in componenta aceasta planta.

-Telina: este un excelent drenor hepatic, tonic al sistemului nervos si hipotensor, actionand si asupra epiteliului renal, determinand cresterea urinei eliminate. Stimuleaza activitatea de drenare a bilei, provoaca aparitia ciclului menstrual intarziat. Se fierb 3 linguri de rizomi maruntiti la 1 litru de apa timp de 20-30 minute. Strecurati si apoi beti 2 cani pe zi. Se pot folosi si frunzele- 4 linguri de frunze maruntite se pun la 1 litru de apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi. De asemenea, se poate folosi si radacina rasa cruda sau in mancare. Radacina rasa puse 2 lingurite in 250 ml apa si fierte timp de 10 minute apoi strecurat. Se poate consuma 3 cani pe zi.

-Busuioc: are un puternic efect antimicrobian. 2 lingurite de planta maruntita se pune la 500 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma intern 2-3 cani si spalaturi vaginale de 2 ori pe zi.

  • Ulm, Urzica, Visin si Vulturica

-Ulm: este indicata planta aceasta atunci cand exista secretii multe. 2 lingurite de coaja maruntita se pune la 500 ml apa si se fierbe pentru 10 minute. Se strecoara si se fac spalaturi vaginale de 2 ori pe zi. Se poate pune si compresa calda extern pe abdomen cu acest ceai.

-Urzica:

  • se vor pune 2 lingurite de radacina de urzica la 250 ml apa. Se fierbe apoi timp de 10 minute. Se strecoara si se pot consuma 3 cani pe zi.
  • Suc de urzica obtinut cu storcatorul de fructe si diluat cu un alt suc sau cu apa. Se va lua cate 20 ml de 3 ori pe zi.
  • Planta maruntita se vor pune 2 lingurite la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 10 minute, se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi.
  • Tinctura. Se va face 50 ml de suc de urzica cu ajutorul storcatorului de fructe. Se pune intr-o sticla cu 250 ml alcool alimentar de 70 de grade. Se tine timp de 5 zile apoi se strecoara. Se vor lua 20-30 de picaturi puse in 100 ml apa de 3 ori pe zi.

-Visin: cozile contin flavonozide si saruri de potasiu. Sunt indicate pentru eliminarea calculilor si chiar pentru diminuarea lor. Se vor folosi 2 lingurite de codite de visin maruntite care se vor pune la 250 ml apa. Se vor fierbe apoi timp de 15 minute dupa care se strecoara. Se consuma 3 cani pe zi.

-Vulturica: are un puternic efect antibiotic. 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoara. Se consuma 3 cani pe zi.

  • Catina, Ceapa, Papadie, Podbal, Porumb, Paducel si Rachitel

-Catina: se foloseste uleiul cu care se va unge vaginul, pentru efectul emolient si cicatrizant.

-Ceapa: este utila in tratarea hidropiziei si litiazei urinare. 1 lingura de ceapa maruntita se pune la 250 ml apa si se fierbe timp de 15 minute. Se strecoara si se consuma 3 cani pe zi.

-Papadie: are un puternic efect antimicrobian si ajuta la eliminarea toxinelor din organism. 2 lingurite de planta maruntita se pune la 500 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma intern 2-3 cani si spalaturi vaginale de 2 ori pe zi.

-Podbal: are un puternic efect antimicrobian si cicatrizant. 2 lingurite de planta maruntita se pune la 500 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se consuma intern 2-3 cani si spalaturi vaginale de 2 ori pe zi.

-Porumb: este unul dintre ceaiurile care se indica pentru marirea diurezei. Se face un ceai din 1 lingurita de matase de porumb  maruntita care se va pune la 250 ml apa clocotita. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi.

-Paducel: are un puternic efect cicatrizant. 2 lingurite de planta maruntita se pune la 500 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma intern 2-3 cani si spalaturi vaginale de 2 ori pe zi.

-Rachitel: are un puternic efect astringent. 2 lingurite de planta maruntita se pune la 500 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se consuma intern 2-3 cani si spalaturi vaginale de 2 ori pe zi.

  • Coada soricelului, Coriandru, Cretisoara, Galbenele si Limba mielului

-Coada soricelului: este recomandata nu numai la chisturi, ci si la alte afectiuni care mai pot fi prezente in organism. Se va pune 2 lingurite de flori maruntite la 250 ml de apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute dupa care se va strecura. Este foarte bine sa se consume 2-3 ceaiuri pe zi.

-Coriandru: 1 lingurita de seminte maruntite se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute si apoi se strecoara. Se pot consuma intern 2 cani pe zi si se pot face si spalaturi vaginale sau bai de sezut.

-Cretisoara: are un puternic efect astringent. 2 lingurite de planta maruntita se pune la 500 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute si apoi se strecoara. Se beau cate 2-3 cani, iar spalaturi vaginale – de 2 ori pe zi.

-Galbenele: 2 lingurite de flori maruntite, puse la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 10 minute, dupa care se strecoara. Se vor putea consuma 3 ceaiuri pe zi. Foarte utila este si tinctura,  cate 20-30 picaturi luate de 3 ori pe zi, diluate in apa. Este un remediu foarte util.

-Limba mielului: ajuta si la calmarea durerilor. 2 lingurite de planta maruntita se pune la 500 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma intern 2-3 cani si spalaturi vaginale de 2 ori pe zi.

  • Marar, Cerentel, Cimbru, Coacaz si Osul iepurelui

-Marar: este un bun dezinfectant. 2 lingurite de planta maruntita se pune la 500 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma intern 2-3 cani si spalaturi vaginale de 2 ori pe zi.
-Cerentel: are un efect de diminuarea secretiilor si astringent. 1 lingurita de radacina (rizomi) maruntita se va pune la 250 ml apa. Se fierbe apoi timp de 10 minute, dupa care se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi si se fac si spalaturi.

-Cimbru: are un puternic efect antimicrobian. 1 lingurita planta maruntita se pune la 500 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma intern 2-3 cani si spalaturi vaginale de 2 ori pe zi.

-Coacaz negru: frunzele au efect diuretic. 1 lingurita de frunze maruntite se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi.

-Osul iepurelui: se foloseste radacina pentru efectele diuretice, sudorifice, depurative. Se va pune 1 lingurita de radacina maruntita la 250 ml apa. Se vor fierbe apoi timp de 5 minute. Se strecoara. In cursul unei zile se pot consuma pana la 3 cani pe zi.

  • Roiba, Cretusca, Dafin, Dovleac si Sunatoare

-Roiba: radacina plantei contine un colorant rosu si glucozizi oxi-antrachnonici si se indica si la litiaza renala. Se foloseste o lingurita de praf de radacina care se va pune la 250 ml apa. Se fierbe apoi 5 minute, dupa care se strecoara. Se va consuma in timpul zilei. Se poate consuma si 4 ceaiuri pe zi, adica 1 litru de ceai pe zi.

-Cretusca: are un puternic efect antimicrobian. 2 lingurite de planta maruntita se pune la 500 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se consuma intern 2-3 cani pe zi si spalaturi vaginale de 2 ori pe zi.

-Dafin: stimuleaza secretia urinara si contine si principii amare, ajutand si in cazul crampelor. 1 lingurita de frunze maruntite se pune la 250 ml apa si se fierbe timp de 10 minute. Se strecoara. Se consuma intern 2-3 cani pe zi.

-Dovleac: este un bun emolient al aparatului urinar. 2 lingurite de seminte necuratite de coaja se maruntesc apoi se fierb in 250 ml apa pentru 10 minute. Se strecoara si se consuma in fiecare dimineata un asemenea ceai.

-Sunatoare: are un puternic efect antimicrobian. 2 lingurite de planta maruntita se pune la 500 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se consuma intern 2-3 cani si spalaturi vaginale de 2 ori pe zi.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole