6.3 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Pelinul, planta amara care iti indulceste sanatatea

Pelinul este cunoscut ca planta medicinala inca din Antichitate. In tara noastra creste mai ales in regiunile de campie si este usor de identificat datorita mirosului foarte aromat si gustului foarte amar. 

Drogul este format din planta intreaga, recoltata in timpul infloririi. Planta contine principii amare, tanin, rezine si ulei volatil.

Pelinul este folosita ca tonic amar, stimuland si marind secretia organelor digestive si uneori contra viermilor intestinali. Se recomanda in aproape toate bolile aparatului digestiv ca lenevirea stomacului, lipsa de aciditate, varsaturi, etc. mareste secretia urinara, aducand ameliorare in guta, hidropizie, in general in bolile manifestate prin retinerea apei in tesuturi, relateaza farm. Corneliu Constantinescu in cartea sa „Plante medicinale in apararea sanatatii„.

Ceaiul de pelin se prepara numai prin infuzie dintr-o lingurita de planta cu o cana de apa clocotita. Dupa 20 de minute ceaiul se strecoara, se indulceste si se bea cate un sfert de cesca cu o jumatate de ora inaintea meselor principale.

Fiind foarte amar, in locul ceaiului se poate prepara o tinctura, din care se iau cate 15-20 de picaturi, de 3 ori pe zi, in apa indulcita cu zahar sau in vin, cu o jumatate de ora inaintea meselor principale.

Tinctura se prepara din 20 g de planta maruntita, care se macereaza in 100 ml alcool de 70 de grade, timp de 1 saptamana.

Sub forma de pulbere in amestec cu miere de albine se pot lua 1-2 g ca tonic si 2-3 g dimineata pe stomacul gol pentru eliminarea viermilor intestinali. Cura dureaza 5 zile.

Celor care au oxiuri (viermi mici care se localizeaza in intestinul gros si in jurul anusului) li se recomanda bai sau clisme cu fiertura de pelin, asociata cu musetel. Plagile purulente sunt ameliorate destul de repedde prin bai sau comprese cu pelin.

Atentie! Cura cu pelin nu se prelungeste prea mult timp deoarece provoaca tulburari digestive si nervoase. De asemenea, femeile care alapteaza nu au voie sa folosesca pelinul, deoarece da un gust amar, neplacut, laptelui.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Pelinul – Cand se recolteaza si cum se foloseste pentru utilizari medicinale

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole