9.9 C
București
vineri, aprilie 19, 2024

Pediatrul care a renuntat la Marea Britanie pentru a trata micutii cu boli rare din Romania: „Acesti copii au dreptul la viata si la lipsa durerii”

Doctorul Alexis Cochino, in a carui grija ajung la un moment dat micutii cu boli autoimune si imunodeficiente din tot sudul tarii, se declara pregatit sa faca tot ce depinde de el pentru a ajuta aceste suflete nevinovate. Pentru ca ingrijirile oferite de stat sunt departe de ce au nevoie, medicul a lansat o campanie pentru a-i sprijini.

Intr-un sistem in care mii de medici aleg calea strainatatii, din cauza umilintei si neputintei din spitalele romanesti, exista si doctori care nu vor sa renunte. Si nu doar ca raman in tara, ci se zbat ca pacientii lor sa aiba toate cele necesare. Este cazul pediatrului Alexis Cochino: are 38 de ani si doua specializari – pediatrie si alergologie – imunologie. Recent, s-a intors din Anglia, unde a lucrat ca specialist pediatru la Spitalul de Copii din Newcastle, unde sunt tratati micutii cu imunodeficiente din tot nordul Angliei, Scotia si Irlanda.

Am muncit foarte mult, am invatat cat am putut si, desi am fost invitat sa mai raman in Anglia, am ales sa ma intorc, pentru ca stiam ca voi prelua grija copiilor cu imunodeficiente primare si a celor cu boli reumatologice din tot sudul Romaniei (prin iesirea la pensie a predecesorului meu, dr. Nicolae Iagaru)„, este motivul care l-a adus inapoi in tara. O scrisoare de ajutor trimisa de medic ne-a facut sa il vizitam acolo unde isi petrece multe zile si nopti, la spital.

La 15 ani, a facut de 16 ori meningita

Dureri prea grele pentru niste copii razbat din fiecare colt. Un baietel de 9 luni cu sindrom Di-George, o fetita care a facut 16 episoade de meningita si o alta cu artrita juvenila, care ii chinuie infiorator corpul, sunt cei trei ocupanti ai salonului nr. 3 din Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului „Alfred Rusescu” din Bucuresti, intr-o zi de vineri.

Medicul Alexis Cochino si rezidenta lui impart salonul cu ei si se ocupa de fiecare. Mihaela este din Calarasi si este in clasa a X-a. „A avut deja 16 episoade de meningita, iar o data a fost in coma. Nu stim de ce. Ce e clar: are o boala autoinflamatorie – inflamatia ei se autoamplifica”, descrie medicul Cochino cazul.

Se intampla dintr-o data, seara se culca bine, iar dimineata se poate trezi cu febra, dureri de cap, varsaturi”, adauga mama. Mihaela are puterea sa zambeasca si traieste cu speranta ca tratamentul pentru ea va fi gasit.” Cauza problemelor ei e inca investigata.

Copilul fara imunitate

La nici 9 luni, Lucas a trecut prin aventuri cat pentru o viata. A fost operat pe inima cand avea mai putin de o luna, in Italia. Sufera de sindromul Di- George, o boala cromozomiala care se manifesta cu multiple complicatii. „El nu are imunitate, d-asta imi e frica sa vin prin spitale„, spune, impacata cu situatia, mama. Daca plange mai mult nu mai respira, asa ca e dus in camera de garda pentru a i se administra tratamentul periodic. „A fost nascut prematur. Analizele facute in sarcina nu au indicat probleme. La ceva zile dupa nastere si-au dat seama de malformatia la inima„, spune mama. Sansa lui la o viata normala sunt tratamentele punctuale, in functie de complicatiile care apar.

Boli diverse, pe care statul si medicii nu le recunosc

La intrebarea ce boli au mai exact copiii de care se ocupa medicul Alexis Cochino, raspunsul e „diverse”.

Statistic, ca si incidenta, vorbim de cifre de ordinul 1:3.000 pentru imunodeficiente, si 1:100 pentru boli autoimune. Afectiunile copiilor sunt dintre cele mai variate, iar punctul lor comun e faptul ca sunt greu de diagnosticat. „Pentru a populariza existenta acestor boli in randul personalului medical, am facut 15.000 de pliante, 4 bannere si 30 de postere cu principalele semne clinice si de laborator. Tot pentru medici, dar si pentru pacienti/ parinti, am facut un website cu informatii (www.imunopedia. ro) si o pagina de Facebook, numita tot Imunopedia”, mai spune medicul.

„Pentru imunodeficiente exista un program national de sanatate, cu fonduri (aproape) suficiente pentru tratamentul cu imunoglobuline (atunci cand nu apar blocaje…), dar cu fonduri cu totul insuficiente pentru diagnostic„, afirma medicul.

Analize scumpe si greu de facut

Pentru boli reumatologice, insa, nu exista un program national, ceea ce inseamna ca analizele (scumpe si posibile in putine laboratoare) sunt greu de facut. Pentru tratamentul lor sunt inregistrate o parte din medicamentele necesare. O alta parte ar trebui sa intre pe listele de gratuitati pe viitoarea lista de compensate. „Constientizez faptul ca solutia pe termen lung a acestor probleme nu poate sa se bazeze doar pe surse private dar, ca si in cazul altor boli cronice, fondurile guvernamentale vor creste, odata ce aceasta patologie va fi cunoscuta„, este convins medicul.

Cum puteti ajuta

Un ajutor pentru copiii cu imonodeficiente este popularizarea existentei acestor boli si a centrelor unde micutii pot primi ajutor (www.imunopedia.ro).

Pentru medicamentele si investigatiile complicate de care au mereu nevoie acesti micuti de mare ajutor sunt donatiile, fie de la companii, fie directe.

Fundatia Inocenti, alaturi de care medicul lucreaza, are mai multe proiecte in spital.

Donatiile se pot face in cont IBAN RO64BTRLRONCRT0014079801, CIF 31006399, Campania Imunopedia.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

 

Sursa: evz.ro

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole