Parizerul bio. 4 romani au primit medalia de aur pentru reteta lor sanatoasa

Parizerul bio. 4 romani au primit medalia de aur pentru reteta lor sanatoasa

Patru profesori de la Universitatea Dunarea de Jos din Galati au inventat un parizer bio, cu care au cucerit medalia de aur si premiul special al juriului la Salonul International al Cercetarii de la Cluj-Napoca. Preparatul lor imita gustul inconfundabil al apreciatului mezel, fara sa contina, insa, aditivi periculosi pentru sanatate: specialistii i-au inlocuit cu srot de catina.

Parizerul de porc cu srot de catina a luat nastere in statia pilot a Facultatii de Ingineria Alimentelor. Dupa un an de munca in laborator si numeroase teste, o echipa formata din patru cercetatori a reusit sa creeze un produs complet bio, fara conservanti si coloranti.

Petre Alexe, decanul Facultatii de Ingineria si Stiinta Alimentelor: „Am eliminat unul dintre cei mai injurati aditivi: azotitul de sodiu. Acel azotit dovedit a fi cancerigen. De 40 de ani incercam sa gasim o solutie la reducerea sau la eliminarea acestui azotit de sodiu.”

La primele analize in laborator, cercetatorii au constatat ca srotul de catina, rezultat dupa extragerea uleiului din fructe, este bogat in proteine si fibre. Produsul este acum in curs de brevetare.

Maricica Stoica, profesor la Facultatea de Ingineria si Stiinta Alimentelor: „Este un produs reformulat, un produs din care s-a scos cel mai contestat aditiv: nitritul”.

Liliana Mihalcea, profesor doctor la Facultatea de Ingineria si Stiinta Alimentelor: „Ideea de a-l valorifica a pornit si de la faptul ca in ultimul an jumatate am extras multa catina la instalatia de extractia cu dioxid de carbon supercritic. Obtinand o cantitate destul de mare de srot ne-am gandit sa-l valorificam”.

Produsul are valabilitatea de cel mult 28 de zile si poate fi fabricat in orice unitate procesatoare din industria carnii.

Cristian Dima, profesor la Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor: „Nu necesita achizitionarea altor echipamente, este acel flux clasic, simplu, doar schimband, inlocuind aceste ingrediente”.

Studentii au fost primii care au gustat parizerul cu srot de catina si l-au comparat cu parizerul clasic.

Parizerul de porc cu srot de catina a obtinut medalia de aur si un premiu special al juriului Salonului International al Cercetarii de la Cluj-Napoca. Produsul va fi prezentat producatorilor la sfarsitul lunii aprilie, la Brasov. Probabil ca in scurt timp, il veti gasi in magazine.

Sursa: digi24.ro