20.4 C
București
vineri, martie 29, 2024

Papadia, planta care umple campurile de culoare si pe noi de sanatate

Papadia este, probabil, cea mai raspandita planta medicinala de la noi. De secole, aceasta este cunoscută drept una dintre cele mai puternice plante detoxifiante si totul se datoreaza princi­piilor amare care tonifică ficatul obosit, stimulează activi­tatea rinichilor, a intestinelor si are un rol esential în eliminarea toxinelor. 

De la papadie, se folosesc atat frunzele, cat si radacinile care contin, cum spuneam si mai sus, un principiu activ amar (taraxacina). In afara de acesta, frunzele mai contin proteine, vitaminele A,B,C si D, iar radacinile inulina, rezine, tanin, vitamine, sterol, colina, acid cofeic, etc.

Papadia – beneficii pentru sanatate

Papadia se recomanda ca medicament in toate bolile unde exista un dezechilibru glandular. Astfel, ceaiul de papadie se recomanda in:

  • obezitate
  • in boli de ficat, marind secretia biliara
  • normalizeaza circulatia sangelui
  • mareste pofta de mancare la convalescenti
  • are actiune diuretica, sporind cantitatea de urina in 24 de ore

Prin diureza pe care o produce, face ca toxinele din corp sa se elimine si ajuta indirect in eczeme si alte boli de piele, in guta, reumatism si ateroscleroza, relateaza farm. Corneliu Constantinescu in cartea „Plante medicinale in apararea sanatatii”.

Ceaiul se prepara prin infuzie sau decoctie, dintr-o ligurita-doua de planta maruntita cu 250 grame de apa. In decursul unei zile se beau 2-3 ceaiuri.

De asemenea, frunzele tinere se consuma sub forma de salata, facand parte din cura de primavara. Pentru salata, este bine ca frunzele sa fie culese dimineata, inainte ca floarea sa se deschida pentru ca altfel vor fi foarte amare. Dupa ce sunt culese, acestea se spala, se curata de impuritati si se usuca prin scuturare sau asezindu-le pe un prosop de hartie. Apoi, se adauga frunzele intr-un castron si se pot combina cu salata verde, castraveti, ceapa, putin otet si un strop de ulei de masline.

Precautii 

In cazurile de ulcer si gastrita, papadia este bine sa fie folosita cu precautie deoarece poate cauza o supraproductie de acid gastric. De asemenea, cei care au probleme de retentie de apa trebuie sa consulte un medic inainte de a utiliza aceasta planta pentru a verifica nivelul de potasiu.

Vezi si:

Tinctura din papadie si hrean, un bun remediu in numeroase afectiuni

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole