18.9 C
București
duminică, aprilie 14, 2024

O familie din Bucuresti vinde la oras legume cultivate natural in Tărtășești

Cultiva legume fara sa foloseasca ingrasaminte chimice. Ideea le-a venit dupa nasterea primului copil si de aproximativ trei ani au dezvolat o micro-ferma de legume cultivate in mod natural, pe care le vand online.

Familia Georgescu locuieste in Bucuresti si a dezvoltat o afacere de productie in mediul rural, cu desfacere a produselor in urban, gratie internetului. Dupa ce s-a nascut primul copil, ca multi alti parinti, si-au dat seama ca nu au incredere sa il hraneasca pe bebe cu legumele din piete sau din supermaketuri, cautand sa ii faca diversificarea celui mic cu legume naturale, netratate.

Si-au dat sema ca nu sunt singurii care cauta legume „curate”, o serie de parinti isi procura greu produse proaspat culese, netratate chimic. Asa a inceput povestea unei mici ferme dezvoltate la 30 de km distanta de Bucuresti, spre Targoviste, in Tartasesti.

Au avut avantajul ca parintii, ajunsi la pensie, s-au mutat la tara, in judetul Dambovita, la Tartasesti, cu mai bine de zece ani in urma, alegand sa cultive pamantul pentru uz propriu, fara ingrasaminte, pesticide sau erbicide. Au avut astfel un teren cu un istoric curat, liber de ingrasamant chimic, un element esential pentru obtinerea in mod natural a unor culturi noi.

Au extins productia de la uz familial la cel de mica productie si au apelat la internet pentru desfacere. Au folosit o platforma gratuita pe care au configurat-o sub forma unei platforme de vanzari online (Legume naturale din gradina); folosesc de asemenea o pagina Facebook, pe care au stans peste 6.000 de like-uri.

23380327_1765873306758949_8463107213496543672_n

In functie de sezon, cultiva in camp deschis pe o suprafata de 4.000 mp si, iarna, in solar, 200 mp. Au instalat sistem de irigare prin picurare. Considera ca sunt prea la inceput pentru a accesa fonduri europene, fara a exclude insa aceasta posibilitate, pe viitor. Se tem, totusi, de birocratie.

Afacere de familie, micro-ferma din Tartasesti arata ca se pot dezvolta initiative pentru produse sanatoase, un mediu mai curat si sustenabil, cu resurse putine si care implica si comunitatea. Satenii sunt deschisi sa colaboreze, astfel ca folosesc in locul ingrasamantului chimic, balegar de la vitele vecinilor.

23031517_1758349354178011_529435593146513493_n

Locuiesc in Bucuresti si au migrat spre sat, unde produc valoare adaugata, prin investitii treptate, prietenoase cu mediul si sustenabile.

Vand legume utilizate de familiile cu copii mici – morcov, pastarnac, baby spanac, salata verde, cartof, ardei, patrunjel, sfecla rosie, precum si legume cautate pentru proprietatile lor pentru sanatate si care se gasesc mai rar – varza kale, mangold. O constanta a vanzarilor o reprezinta cosul de legume, care contine un mix de sortiemente, in varianta „cosul mic” sau „cosul mare”. Cand este sezonul lor, rosiile au mare cautare, pentru ca „au gust”.

Acum trei ani, cand am inceput, prietenii ne-au incurajat, simtind ca legumele noastre au gust, cum aveau altadata.„, povesteste Ciprian Georgescu.

13975488_1276013619078256_3263140087128985326_o

Considera ca nu au o dimensiune a afacerii atat de mare incat sa aplice pentru certificarea bio, insa spun ca produsele conving prin gust si aspect, acesta din urma nu este cel pur comercial, ci specific legumelor netratate chimic. In plus, ferma poate fi vizitata oricand.

Solutii ecologice pentru a combate daunatorii si bolile

1. Macerat de urzica;
2. macerat de ardei iute;
3. macerat de usturoi;
4 macerat de coada calului.
La acestea se adauga stropirile cu solutia de lapte (30% lapte si 70% apa), o data pe saptamana si cu zeama bordeleza de 2-3 ori pe sezon.
Folosesc de asemenea cenusa de lemn pentru combaterea melcilor si a limacsilor.

„Culturi intercalate: O alta metoda presupune culturi intercalate, mai ales in cazul rosiilor, ardeilor si castravetilor. In vecinatatea lor cultivam de fiecare data ceapa, usturoi si praz care le protejeaza cu succes de unii daunatori si de mana„, adauga Ciprian Georgescu.

In privinta laptelui contra menei la rosii, se pare ca este foarte eficient, insa clientii vegani par a se opune acestui tratament.

Este mai greu sa cultivi ecologic, de aceea, preturile sunt ceva mai mari decat in piata, insa au o serie de clienti fideli, cei mai multi de trei ani, de cand au deschis catre clienti productia, pana atunci pentru uz propriu.

Nu desfac in piete, pentru ca in piata produsele „sunt aproape toate afectate chimic” si, oricum, vand bine ceea ce produc prin intermediul magazinului online. Nu au productie atat de mare incat sa acopere mai mult de doua zile pe saptamana, ceea ce le aduce o cifra de afaceri, in medie, de 10.000/ luna. Suficient pentru o afacere de familie.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Sursa: www.euractiv.ro

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole