12.4 C
București
vineri, martie 29, 2024

Noi reguli pentru alimentele bio. Cum vor fi afectati fermierii

Incepand cu anul 2021, mai multe reguli pentru controlul si certificarea produselor bio vor intra in vigoare in UE, dupa ce acestea au fost aprobate de catre deputatii europeni reuniti la Strasbourg, noteaza Agerpres.

Astfel, dupa mai bine de 3 ani de negocieri, Parlamentul European si Consiliul UE au validat un acord privind produsele bio. Adoptat cu 466 voturi pentru si 124 impotriva, acordul urmeaza sa primeasca si avizul formal al ministrilor din UE, urmand sa intre in vigoare din ianuarie 2021.

Acest pachet de reglementari se refera cu precadere la intarirea controalelor din lantul de aprovizionare a produselor bio, pentru asigurarea unor norme de calitate cat mai ridicate. Mai exact, produsele importate din exteriorul spatiului intracomunitar vor fi controlate temeinic, pentru a se verifica daca sunt conforme cu normele europene.

Fermierii europeni, incurajati sa practice agricultura bio

Pe langa controlul sporit, noul pachet de reglementari urmareste sa incurajeze fermierii europeni spre a se orienta catre agricultura bio. Astfel, micii agricultori pot obtine certificarea bio ca grup, economisind timp si bani in acest mod. Mai mult, se vor face progrese si pentru aprovizionarea fermierilor cu seminte si animale, pentru o performanta crescuta a acestora in sectorul agriculturii bio.

Totusi, fermierii se vor confrunta si cu anumite restrictii privind utilizarea de ingrasaminte chimice sau pesticide, iar in cazul in care aceasta conditie nu va fi respectata, fermierii pot pierde certificarea bio, conform hotararii Parlamentului European.

Pana in prezent nu a fost stabilit un prag acceptabil de pesticide care pot fi folosite in agricultura bio, iar acest aspect depinde de legislatia existenta in fiecare stat membru, legislatie care difera extrem de mult de la tara la tara.

Produsele bio, o piata de peste 30 miliarde de euro

Grupul IFOAM-EU, responsabil cu lantul de productie bio, considera ca ,,au mai ramas de clarificat mai multe puncte’’, pentru a fi siguri ca toate reglementarile vor fi aplicate in mod curent de-a lungul tuturor elementelor din lantul de productie bio. Conform estimarilor grupului, in anul 2016, agricultura bio ocupa aproximativ 6,7% din terenurile agricole europene, iar vanzarile de produse bio au totalizat 30,7 miliarde de euro, cu o crestere medie anuala de 12%.

Sursa: Ştiri Agricole

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole