15.6 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024

Nasturelul, o planta de primavara care nu ar trebui sa iti lipseasca din dieta

Nasturelul este o planta cu puternice efecte medicinale si creste, de regula, in zonele unde exista apa. Inca din Antichitate, nasturelul era folosit pentru beneficiile pe care le aducea sanatatii. In prezent, aceasta planta este utilizata si in scop culinar, in special in sucuri si salate, datorita gustului aromat si usor picant.

In fitoterapie, nasturelul se foloseste doar proaspat, deoarece substantele active se distrug prin uscare.

Stiinta a identificat in aceasta mica planta peste 15 vitamine esentiale si minerale. Aceasta are mai mult fier decat spanacul, mai mult calciu decat laptele si mai multa vitamina C decat portocala.

Oamenii de stiinta au demonstrat ca un consum regulat de nasturel protejeaza impotriva deteriorarii ADN-ului, provocat de radicalii liberi. De asemenea, unele cercetari stiintifice au constatat ca nasturelul poate suprima dezvoltarea celulelor canceroase la san. Specialistii au observat ca voluntarii care au consumat 80 g/zi de nasturel, sub forma de salata, aveau un nivel mai mare de molecule care luptau impotriva cancerului.

Iata mai jos si alte beneficii importante ale nasturelului:

-Frunzele proaspete de nasturel au un efect detoxifiant puternic. Substantele active din planta elimina toxinele din organism si iti redau o starea de bine, energie, dar si silueta mult dorita.

-Nasturelul sunt eficiente in tratamentul cistitei si a infectiilor urinare. Datorita actiunii antiinflamatoare si antiseptice, planta ajuta la prevenirea unora dintre cele mai frecvente afectiuni feminine (infectii urinare, cistite, anexite etc.).

-Nasturelul este un bun adjuvant cand vine vorba de astenie sau depresie. Datorita proprietatilor energizante, vitaminizante si a numeroarelor minerale pe care le contine, infuzia de nasturel are un efect benefic asupra sistemului nervos central, fiind considerat un bun remediu impotriva asteniilor de sezon sau a depresiei.

-De asemenea, nasturelul este eficient si pentru sanatatea ficatului. Acesta contine glucozinolati, care sunt fitochimicale ce contin sulf, care regleaza enzimele ficatului, stimulandu-i activitatea.

-Nasturelul ajuta la intarirea oaselor. Vitamina K ajuta la absorbtia calciului, impiedicand eliminarea acestuia prin urina.

-Pe langa suprimare dezvoltarii celulelor canceroase la san, nasturelul protejeaza si fumatorii de cancer pulmonar. Consumat zilnic, ceaiul de nasturel ajuta la protejarea plamanilor de substantele carcinogene din tigari.

-Nasturelul ajuta si la infrumuseteaza pielii si a parului. Totul se datoreaza continutului mare de vitamina C din nasturel stimuleaza producerea colagenului, dar si a vitaminei A care ajuta la hidratare.

Contraindicatii:

Nasturelul nu este indicat celor care sufera de ulcer, in formele severe de hiopotiroidism, copiilor mai mici de 4 ani. De asemenea, nasturelul nu se recomanda in timpul sarcinii deoarece poate produce avort spontan.

5 plante medicinale de primavara care tin la distanta bolile

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole