20.9 C
București
joi, martie 28, 2024

Musetelul. Planta care intareste sis­temul de protectie al or­ga­nis­mului

Musetelul este o planta medicinala foarte raspandita la noi in tara. Acesta creste pe marginile drumurilor, ogoarelor si pe langa case, dar exista, in unele regiuni ale tarii, campii intinse cu musetel.

Musetelul se afla in prima linie a plantelor medicinale care in­taresc sis­temul de protectie al or­ga­nis­mului. De asemenea, cercetarile biochi­mis­tilor contem­porani au d­mon­strat ca musetelul este un imba­ta­bil a­mestec de substante imuno-stimu­la­toare.

Florile de musetel contin deopotriva vitamine, precum vitamina C si vitamina B1, minerale, si ulei eteric. Acesta are atat proprietati antiimflamatorii, analgezice, antiseptice, antispastice, emoliente, anestezice, cicatrizante, sudorifice si antialergice.

Substantele active din musetel sunt asi­milate foarte usor de organism, iar proprietatile antibacteriene si an­ti­fungice sunt concentrate in uleiuri vo­la­tile, motiv pentru care cel mai eficient preparat este ceaiul. Vezi si Uleiul de musetel. Cum se prepara si ce efecte terapeutice are

Cercetarile au dovedit ca florile de musetel sitate, sunt mai active decat florile intregi. Aceasta se datoreaza faptului ca celulele cu ulei volatil continand azulen sunt fixate numai pe aceste mici floricele, care se desprind de pe receptacul in timpul sitarii capitulului floral. De asemenea, continutul in flavone este mai ridicat in florile tubuloase decat in cele intregi.

Iata mai jos ce beneficii tamaduitoare are musetelul:

Ceaiul de musetel calmeaza spasmele muschilor stomacului provocate de gastrite si colitele insotite de colici. Azulenul din uleiul volatil prezinta un efect favorabil in unele stari alergice, astmul bronsic al copiilor.

Infuzia de musetel se recomanda contra diareei si, in general, in toate afectiunile stomacului si intestinelor, de cele mai multe ori in asociatie cu frunze de menta. O actiune binefacatoare aduce si in bolile de ficat.

Ceaiul de musetel, impreuna cu anason sau fenicul, se da copiilor pentru calmarea colicilor si eliminarea gazelor.

In raceli si gripa, ceaiul de musetel provoaca transpiratie, ceea ce face sa scada febra.

Datorita proprietatii antiseptice (calmeaza durerile si reduce inflamatiile), musetelul se foloseste extern sub forma de cataplasme, clisme, gargare si bai in diferite afectiuni. Ranile cu puroi, arsurile, hemoroizii, durerile de gat, diferitele ulceratii ale pielii, leucoreea, abcesele dentare, conjunctivita etc. sunt influentate in bine de musetel.

Unele eczeme zemuinde sunt ameliorate daca se presara pe ele flori de musetel pulverizate.

In arsuri, musetelul se poate folosi sub forma de ulei, care se prepara astfel: 10 g flori sitate (2 linguri) se umezesc cu o lingura de alcool. Dupa cateva ore acestui continut i se adauga 100 g ulei de floarea soarelui si se incalzeste pe baia de apa (un vas cu apa in care se pune vasul cu musetel) timp de 2-3 ore pana ce alcoolul s-a evaporat. In tot acest timp, uleiul se amesteca din cand in cand. Se strecoara si se stoarce. Uleiul obtinut se pastreaza in sticle colorate si la rece.

In cazul balonarilor de stomac, se recomanda un ceai preparat dupa urmatoarea formula: musetel si fenicul, cate 2 linguri, radacina de nalba, de lemn dulce si frunze de menta, cate 4 linguri din fiecare. Din acest amestec, se iau doua linguri care se oparesc cu doua pahare de apa. Dupa 15 minute se strecoara lichidul si se indulceste. Se bea in cursul zilei cate un sfert de pahar cu ceai.In gastrite si enterite se poate folosi urmatorul amestec de plante: musetel, coada soricelului, pelin, menta si salvie. Se infuzeaza doua linguri din acest amestec de plante cu un pahar de apa. Se lasa 15 minute, apoi lichidul se strecoara si se bea neindulcit, pe stomacul gol, in cursul unei zile, in doua reprize.

Pentru ameliorarea durerilor provocate de menstruatiile dificile, se recomanda un ceai din 40 g musetel, 30 g frunze de menta si 30 g radacina de valeriana. O lingura din acest amestec de plante se opareste cu o ceasca cu apa. Dupa racire se strecoara, se indulceste si se bea 203 cani pe zi.

Pentru bai, se pun intr-un saculet de panza un pumn-doi de flori pulverizate, peste care se toarna apa clocotita. Se lasa astfel pana ce baia ajunge la temperatura normala a corpului, apoi se foloseste in scopul dorit.

Specialistii recomanda contra durerilor de cap cate 1 g de flori de musetel pulverizate, luate cateva ore dupa masa.

Pentru gargara sau bai pentru ochi se face o infuzie din 15 g (3 linguri) flori de musetel cu 200 g apa. Dupa 15 minute se strecoara lichidul, la care se adauga 4 g acid boric.

Musetelul se foloseste cu succes si in cosmetica

-Datorita proprietatilor, ceaiul de musetel poate fi folosit si ca adjuvant in tratamentele cosmetice. Atat tenul uscat, cel iritat, cat si tenul gras isi gasesc alinarea in ceaiul de musetel aplicat sub forma de comprese pe zonele ce necesita o atentie deosebita.

-Parul spalat cu musetel capata un aspect matasos si in acelasi timp isi intareste radacina, va deveni mai luminos, mai stralucitor si va capata o tenta aurie.

-Calmeaza tenurile inrosite si iritate. Pentru tenuri ridate, iritate, congestionate, uscate, se aplica comprese. Baile de aburi facute cu musetel ajuta la curatarea radicala a tenului.

-Iritatiile de scutec ale bebelusului pot fi usor tratate cu ceai de musetel.

Iata mai jos cum se prepara infuzia de musetel:

Infuzia de musetel se prepara din 1-2 lingurite de flori intregi sau sitate, peste care se toarna o ceasca cu apa clocotita. O alta metoda de preparare este urmatoarea: se macereaza 1-2 lingurite de flori intr-o jumatate ceasca de apa rece, timp de 30 de minute. Se strecoara lichidul si se pune deoparte. Peste florile ramase se toarna jumatate ceasca de apa clocotita si se lasa 15 minute. Se strecoara si se amesteca ambele lichide. Prin acest procedeu se extrag majoritatea principiilor active din flori.

Precautii musetel:

Ceaiul de musetel trebuie consumat cu precautie de femeile insarcinate, deoarece poate provoca contractii uterine. Ceaiul consumat de catre sugari nu trebuie lasat foarte mult la infuzat si nici amestecat cu miere, sub nicio forma. Nu luati niciodata aspirina sau medicamente sedative cu ceai de musetel (are proprietati anticoagulante).

Citeste si:

Bai cu ceai de musetel pentru hemoroizi

Servetele umede pentru bebelusi cu levantica si musetel 100% naturale

Cultivarea musetelului in gradina. Sfaturi pentru coltul de sanatate din curtea ta

Sanatate din natura cu flori de galbenele si musetel

Crema cu musetel. Cum sa o prepari singur acasa si ce beneficii are pentru piele

5 masti bio cu flori de musetel pentru infrumusetarea tenului

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

  1. […] Musetelul este una dintre cele mai vechi si folosite plante medicinale. Acesta planta aromata creste pretutindeni, pe marginea drumurilor, ogoarelor, pe langa case, iar in unele regiuni ale tarii se gasesc campii intinse cu musetel. Partea cea mai folosita de la musetel sunt florile care se culeg in lunile mai-iunie, imediat dupa ce se deschid. Aceste flori de musetel se folosesc, in special, la prepararea de infuzii si extracte, intrand si in componenta unor preparate cosmetice. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole