20.4 C
București
vineri, martie 29, 2024

Muschiul islandez, planta minune care calmeaza tusea uscata si raguseala

Muschiul islandez este un lichen cu tal fructiculos (sub forma unei tufe de mici dimensiuni), erect, de culoare brun-inchis cu pete albe si inalt de pana la 10-12 cm, divizat in mai multi lobi. Acesta este raspandit pe stancile si platourile din zona alpina expuse vanturilor puternice, in jnepenisuri si locuri foarte uscate.

Muschiul islandez contine lichenina, acid lichenic, acid stearic, oxalat de calciu si de potasiu, vanilina, lactone, substante triterpenice, principii amare, mucilagii si ulei volatil. Datorita compozitiei, muschiul islandez este considerat unul dintre cele mai bune plante medicinale.

In medicina populara, muschiul islandez este utilizat inca din secolul al XVII-lea pentru alinarea raguselii si a tusei uscate iritative. Farmacistul german Karl Engelhard a fabricat in anul 1865 pasta din muschi islandez, iar in 1915, aceasta a fost modificata si atunci a inceput fabricarea unor tablete/dropsuri continand substanta activa din muschi islandez, acestea tratand cu succes tusea, durerile de gat si raguseala. Acest remediu natural unic este folosit pe larg atat de medicina traditionala, cat si de cea populara. Cele mai raspandite sunt decocturile si ceaiurile din muschi. Vezi si:

Ceaiul din licheni de piatra, un bun remediu in tratarea afectiunilor respiratorii si stimularea digestiei

Iata mai jos ce actiuni terapeutice are muschiul islandez:

  • Extractul din muschi islandez previne si trateaza inflamatiile cavitatii bucale si faringiene;
  • Stimuleaza si fluidifica secretiile bronhice, este emolient si calmant al aparatului respirator (bronsita, amigdalita, dureri de gat, faringita, laringita, pneumonia, raceli, raguseala sau tuse);
  • Muschiul islandez poate fi de ajutor celor care isi petrec mult timp in spatii cu aer uscat, care calatoresc frecvent, care vorbesc mult sau canta,care fac activitati sportive si pentru cei care isi simt mereu gura si gatul uscate;
  • Muschiul islandez impiedica inmultirea microbilor patogeni;
  • Este recomandat pentru intarirea imunitatii generale si imbunatateste apetitul;
  • Acidul usnic, din compozitia muschiului este considerat a fi un antibiotic natural extrem de eficient, care pot fi utilizate pentru a distruge bacilii tuberculosi, fiind indicat in tratamentul tuberculozei pulmonare (se foloseste decoctul indulcit cu miere);
  • Se intrebuinteaza ca tonic si febrifug, pentru scaderea febrei;
  • Planta este un excelent calmant al aparatului digestiv, linistind spasmele abdominale si fiind un bun antivomitiv;
  • Mucilagiile au actiune eficienta in hiperaciditate gastrica si stimuleaza secretia pancreatica;
  • Muschiul islandez este indicat si contra raului de mare si a migrenelor.

Metode de folosire a muschiului islandez:

INFUZIA: 1 lingurita de planta se lasa cateva ore la macerat in 250 ml apa si apoi se fierbe timp de 5 minute in alta apa. Se strecoara si apoi se foloseste ca antivomitiv.

In bronsite si tuse, se foloseste 1 lingurita de planta maruntia, care se pune in 250 ml lapte, timp de 10 minute, apoi se strecoara. De asemenea, se poate face si clatirea cavitatii bucale de mai multe ori pe zi, fiind un tratament foarte util contra amigdalitei.

PULBEREA: aceasta se foloseste cu succes in bronsite si tuse convulsive. Se ia cate o lingurita de planta maruntita de mai multe ori pe zi, cu 15 minute inainte de mese sau dimineata pe stomacul gol. Se tine cateva secunde in gura si apoi se inghite cu patina apa. Daca ti se pare foarte amar, atunci poti incerca tinctura.

TINCTURA: se pun 50 g de praf de lichen in 250 ml alcool de 70 grade intr-un borcan. Se va tine timp de 3 saptamani la macerat, agitandu-se in fiecare zi. Dupa aceasta perioada se strecoara si se pune intr-o sticla de culoare inchisa care se inchide. Se ia cate o lingurita diluata cu apa de 3-4 ori pe zi, inainte de mese.

Vezi si:

Lichenii de piatra. Un remediu cum nu se poate mai bun pentru o serie de afectiuni suparatoare

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole