Morcovul violet. O leguma pe cat de ciudata, pe atat de sanatoasa

Morcovul violet. O leguma pe cat de ciudata, pe atat de sanatoasa

Putini stiu faptul ca inainte de secolul al XVII-lea, majoritatea morcovilor cultivati erau de culoare violet la exterior si galben in interior.

beneficii morcov violet

Culoarea acestora reflecta componentele lor fito-chimice benefice pentru sanatatea noastra. Cercetatorii spun ca acest soi de morcovi violet nu contine doar vitamina A si beta-carotenul, precum cei portocalii, ci si antociani. Antocianul este un antioxidant care se gaseste in numeroase alimente (struguri rosii, vanata, afine, fasole, varza rosie, rodii, etc.).

Iata mai jos ce beneficii are morcovul violet:

  • Morcovul violet este util pentru prevenirea cancerului de colon. Acesti morcovi contin minerale si antioxidanti care previn raspandirea celulelor canceroase. Potrivit unui studiu realizat de Departamentul de Alimentatie si Bromatologie din cadrul Universitatii din Maryland, consumul regulat de morcovi violeti impiedica dezvoltarea celulelor maligne la nivelul colonului.
  • Morcovul violet imbunatateste sanatatea inimii. Morcovii violeti activeaza o serie de proteine care vindeca peretii deteriorati ai vaselor de sange, fapt ce imbunatateste sanatatea cardiovasculara.
  • Consumul regulat de morcovi violeti scade nivelul de colesterol rău (LDL) din organism. Majoritatea fibrelor din acesti morcovi sunt solubile. Fibrele solubile absorb apa din tractul digestiv, formând o substanta gelatinoasa, iar cand trece prin intestine, aceasta substanta elimina toxinele, iar cand ajunge in sange, scade nivelul de colesterol.
  • Morcovul violet este recomandat in diabet. Antocianii din morcovii mov sunt benefici si diabeticilor. Consumul regulat al acestor antioxidanti regleaza nivelul glicemiei.
  • Antioxidantii din morcovul violet protejeaza vasele sanguine si neutralizeaza enzimele care distrug colagenul si tesuturile conjunctive.
  • Morcovii violeti sunt recomandati in curele de slabire. Acestia au putine calorii si pot fi consumati atat in stare cruda, cat si preparati la aburi. Sunt foarte satiosi si au un continut bogat de fibre.
  • Aceasta leguma imbunatateste digestia. Pe langa faptul ca scade nivelul de zahar din sange, ajuta si la o absorbtie mai buna a nutrientilor, datorita continutului de fibre.
  •  Morcoviul violet poate ameliora durerea cauzata de varice. Tot antocianii sunt cei care se dovedesc a fi utili, datorita proprietatilor lor antiinflamatoare. In plus, aceste substante imbunatatesc si circulatia sanguina.

O metoda excelenta pentru a profita de beneficiile acestor morcovi violet este prepararea unui smoothie, o reteta ideala pentru micul dejun sau cina.

Morcovii mov pot fi folosiți la prepararea unui suc delicios

Iată cum se prepara un smoothie din morcovi violeti:

Ai nevoie de:

-2 morcovi violeti

-1 mar

-sucul de la o jumatate de lamaie

-1 cana de apa (200 ml)

Mod de preparare:

Se spala bine morcovii si marul, apoi se taie marul in patru. Acestea se pun in blender, iar produsul obtinut se adauga intr-o cana. La final se adauga si sucul de lamaie, se amesteca bine si se bea. Vei vedea cum starea ta de sanatate se va imbunatati.

 

 

 

You may also like...