11.1 C
București
miercuri, aprilie 3, 2024

Morcovul. O leguma pentru toate anotimpurile

Morcovul este cu adevarat o leguma pentru toate anotimpurile pentru ca acesta reuseste sa-si pastreze calitatile nutritive indiferent de anotimp. De asemenea, este placut sa stim ca o leguma atat de obisnuita isi primeste acum si recunoasterea pe care o merita ca „supervedeta” in prevenirea bolilor!

Morcovii au aparut pe scena culinara in vechiul Afganistan, printre cei care venerau soarele si care au vazut o semnificatie sacra in culoarea lor stralucitoare. Cultivata inca de la inceputul erei crestine, aceasta radacina a facut inconjurul lumii, adaptandu-se la o varietate de bucatarii traditionale si simtindu-se ca acasa in orice fel de mancare, de la supa de morcovi la prajitura cu morcovi. Morcovii si-au ocupat un loc in deserturi pentru pentru ca sunt dulci. Tot datorita dulcetii lor, morcovii sunt adaugati uneori in sosul de rosii pentr a-i taia gustul acid.

Iata mai jos ce beneficii aduc morcovii sanatatii noastre:

Culoarea portocalie a morcovilor este data de prezenta beta carotenului, o forma vegetala a vitaminei A, care este deosebit de eficace in prevenirea cancerului.

Nutritionistii spun ca si o portie modesta de o jumatate de cana de morcovi pe zi poate fi suficienta ca provizie de beta caroten pentru sangele nostru.

Un vechi studiu a dezvaluit ca persoane cu beta caroten asimilat sunt mai putin predispuse la cancerul pulmonar.

Beta carotenul ajuta, de asemenea, in prevenirea cancerului gurii, gatului, esofagului, stomacului si intestinelor.

Cititi si: Cum scapi de tuse cu suc de morcovi

S-a mai descoperit ca persoanele in varsta, cu niveluri ridicate de carotenoide in sange, sunt mai putin predispuse la cataracta decat cele cu niveluri reduse.

Morcovii reduc colesterolul sangelui, dar morcovii gatiti (dar nu mai mult decat este necesar) elibereaza mai multe carotene. Deci va puteti bucura de ei in ambele feluri!

Betacarotenul din morcovi te protejeaza impotriva degenerarii maculare (afectiune care include o varietate de boli de natura oftalmologica) si a cataractei.

Daca mananci cate un morcov dupa fiecare masa, acestia iti curata dantura, actionand ca un abraziv natural care elimina eficient resturile alimentare si placa bacteriana.

O cura cu suc de morcovi te scapa de diverse alergii de piele, eczeme, eruptii si tulburari ale sistemului limfatic. Sucul de morcovi ajuta la curatarea organismului (se stie ca multe toxine suprasolicita ficatul).

suc de morcovi

 

Sfaturi utile:

Ii gasesti la piata pe tot parcursul anului, dar nu toti morcovii sunt la fel. Morcovii tari, bine formati, cu o culoare portocalie accentuata si codite verzi, inca atasate, sunt cei mai proaspeti si mai dulci. Morcovii isi depoziteaza atat de bine comorile nutritive, incat si morcovii de iarna pot fi gustosi, daca ii eviti pe cei palizi si moi.

Nu cumpara morcovi care au o multime de radacini atarnand pe parti; sunt si prea batrani si prea tari. Morcovii prea mari au probabil miezuri tari, lemnoase. Pe de alta parte, morcovii foarte mici si tineri sunt prea fragezi. Cel mai bine este sa alegi morcovi de marime medie – au gustul cel mai bun.

Morcovii, in functie de cat sunt de batrani, pot sta bine 2 saptamani la frigider, in pungi de plastic. De asemenea, nu trebuie tinuti in acelasi loc cu merele, perele, cartofii sau alte fructe si legume, deoarece acestea emana etilena, care le produce gustul amarui.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole