Mit sau adevar? Este sau nu toxica mierea incalzita

Mit sau adevar Este sau nu toxica mierea incalzita

Mierea de albine este cel mai apreciat produs apicol, fiind nu numai un excelent aliment furnizor de energie, dar si un excelent medicament natural.

Principalele vitamine din miere sunt vitamina B1, B2, B6, vitamina PP, vitamina H, vitamina B12, vitamina C, acidul pantotenic, acidul folic, vitamina A, vitamina K.

Se pare ca in ultima vreme, tot mai multi oameni cred ca mierea incalzita devine toxica, insa este cu aceasta afirmatie adevarata? Iata mai jos cateva informatii care sa va dumireasca in aceasta privinta:

In compozitia mierii predomina apa si substantele zaharoase, in proportie de 99% si un rest de 1% substante nezaharoase. Cum apa calda nu poate sa fie considerata toxica, rezulta ca definitorii pentru calitatile mierii sunt substantele zaharoase care o compun: fructoza, glucoza, sucroza.

Cel mai bun raspuns la nedumerirea noastra ni-l da Ross Conrad, autor al cartii Natural Beekeeping: Organic Approaches to Modern Apiculture. Acesta afirma ca prelucrarea termica distruge enzimele, iar asta inseamna ca de fiecare data cand incalzim mierea, enzimele se distrug, ceea ce reduce foarte mult calitatile curative ale mierii.

Mierea cruda si proaspata are proprietati antibacteriene si antifungice incredibile, insa in timpul incalzirii creste cantitatea de HMF (hidroximetilfuralrol, un compus organic ce apare in urma deshidratarii unor anumite tipuri de zaharuri), dar nu atat de mult incat sa fie toxica. Astfel, daca doriti ca toate calitatile mierii sa se regaseasca in ceaiul tau, nu adauga mierea decat daca temperatura acestuia nu depaseste 40 de grade Celsius.

Cantitatea de HMF este atat de mica in mierea incalzita incat nici macar in acest caz nu atinge valorile de (4omg/kg) prevazute in Codex Alimentarius.

Se pare ca in comparatie cu mierea, melasa din zahar are o concentratie de HMF de 100 de ori mai mare. In concluzie, nu mierea, singura, ar avea un component toxic la cald, ci zaharurile continute de miere, carne, paine, ceapa, etc. pot deveni toxice la cald, dar in proportii mult mai reduse in cazul mierii decat in al celorlalte alimente.

 

You may also like...