20.4 C
București
vineri, martie 29, 2024

Mici traditionali romanesti. Cum ii prepari si cum ii alegi pe cei din comert

Micii reprezinta cu siguranta preparatul preferat al tuturor romanilor si se pare ca in comparatie cu un hamburger, micii sunt mai sanatosi, mai ales daca ii pregatesti singur acasa. De aceea, ne-am gandit sa va aratam si voua cum se prepara si cum se aleg acei mici traditionali romanesti din comert.

Medicul nutritionist Gheorghe Mencinicopschi spune ca un hamburger poate avea pana la 800 de kilocalorii, in timp ce 100 gr de mici au 200 de kilocalorii. Un mic de regula are in jur de 20 gr, deci cantitatea de kilocalorii este mult mai mica, comparativ cu cel al unui preparat fast-food. De asemenea, acesta mai spune ca un mare avantaj al micilor este faptul ca acestia sunt mancati cu mustar. Mustarul impiedica formarea compusilor cancerigeni in organism si , in plus, stimuleaza digestia.

Iata mai jos o reteta pentru mici traditionali romanesti:

Ingrediente:

  • 1 kg ceafa de vitel (manzat)
  • 500 g ceafa de porc
  • 200 g pulpa de miel
  • 1 lingurita sare
  • 1 capatana usturoi
  • o jumatate de legatura de cimbru
  • condimente, dupa gust: rozmarin, chimen, piper
  • o jumatate lingurita bicarbonat
  • un miez de paine, cat un mar

Mod de preparare mici traditionali romanesti:

Carnea se trece, de doua ori, prin masina de tocat. Painea se umezeste si se amesteca bine cu usturoiul pisat, apoi se pune peste carne. Compozitia se ia la framantat cu sare, piper, se adauga condimentele, cimbrul si bicarbonatul si se amesteca bine, pana devine o pasta omogena.

Cand este gata, se da la rece aproximativ 20 de minute. Intre timp se incinge gratarul. Gratarul poate fi aprins cu lemne sau folosind carbunii. Pentru o savoare speciala a preparatelor, se poate folosi o combinatie de lemne de esenta tare peste care care sa adaugati carbunii. Intr-o scrisoare datata din 1920 in care apar ingredientele si intructiunile care trebuie urmate pentru prepararea micilor se recomanda ca micii sa fie intorsi de maximum trei ori pe gratar.

Pe un blat de lemn ud se incepe pregatirea pastei. Se ia cate un pic de carne, cam 2-3 linguri, si se modeleaza in palme, pana se obtine o forma cilindrica, umezind mainile din cand in cand, ca sa nu se lipeasca. Micii se pun pe o farfurie umeda si se lasa sa se odihneasca. Cand sunt gata, se dau la rece inca 5-10 minute.

Cand jarul este gata, micii se asaza pe gratar, la foc moale. Cat stau pe foc, se intorc, din cand in cand, de pe o parte pe alta, pana se intaresc. Prajirea trebuie sa se faca incet, la foc domol, ca sa nu se arda la exterior si sa ramana cruzi in interior.

Vezi si: Cum se afuma pestele in mod corect – Metoda traditionala

Iata mai jos cum sa alegi micii din comert, dupa continutul de carne:

1. Valmar de la Plescoi – mititeii din oaie si vita: 90% carne;
2. Galli Gallo – mititeii din carne de curcan: 85% carne;
3. Auchan – mititeii din carne de porc, vita si oaie sau din carne de porc sau din carne de vita si oaie sau din carne de porc si vita: 83,68% carne;
4. Mega Image – mititeii din carne de porc si vita: 83% carne;
5. Agro Ardeal – mititeii din carne de porc si vita: 82% carne;
6. Cora – mititeii din carne de vita si porc sau din carne de vita si oaie: 77% carne;
7. Smithfield – mititeii din carne de porc, vita si oaie: 72% carne;
8. Angst – mititeii din carne de vita si berbecut: 72,63% carne;
9. Doly (Kaufland) – mititeii din carne de vita, porc si oaie: 71,5% carne;
10. Doly (Kaufland) – mititeii din carne de porc si vita: 61,5% carne.

Atunci cand alegi o caserola cu mici trebuie sa ai in vedere, pe de o parte, continutul de carne de pe eticheta, care ar trebui sa depaseasca 85% din continutul caserolei, iar pe de alta parte celelalte ingrediente din compozitie.

Trebuie sa eviti acei mici care au in compozitie arome, aroma de fum si aditivii alimentari, precum: glutamatul monosodic, nitratul de potasiu, acidul citric, citratul de sodiu si izoacorbatul de sodiu.

De asemenea, trebuie sa eviti si produsele cu adaos de zahar, ulei vegetal, hidrolizate proteice vegetale, fibre vegetale si fibra de soia, care impreuna cu aditivii alimentari mascheaza calitatea scazuta a carnurilor folosite in reteta respectiva. Alte aspecte la fel de importante de urmarit sunt termenul de valabilitate ( 5 – 7 zile de la data producerii) si conditiile de pastrare (0 – 4 grade celsius) pe perioada valabilitatii.

Vezi si:

Reteta traditionala de galuste de prune, gomboti sau Knedle – desertul care-ti aduce aminte de copilarie

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Sursa: stiripesurse.ro, descopera.ro,
Sursa foto: apropotv.ro

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole