8.3 C
București
joi, februarie 29, 2024

Lumanarica, un adevarat medicament natu­ral pentru durerile de piept si afec­tiu­nile plama­nilor

Lumanarica este o planta inalta, cu flori colorate in galben, care lumineaza campurile. Calitatea sa terapeutica a fost descoperita inca din Antichitate, cand Hipocrate o re­comanda ca leac contra ranilor. In prezent, datorita com­pozitiei chimice si a efectelor binefacatoare, lumanarica este un adevarat medicament natu­ral pentru durerile in piept si afec­tiu­nile plama­nilor.

De la lumanarica se utilizeaza doar petalele de culoare galben aprins, aflate inca pe tulpina, care con­tin mucilagii, tanin, ulei vola­til, saponozide, lipide si o sume­denie de substante minerale cu proprietati emoliente si expectorante in afectiunile bronhice.

Iata mai jos ce actiuni terapeurice are lumanarica:

Ceaiul de lumanarica actioneaza asu­pra intreg aparatului respirator, datorita continutului de mucila­gii

Totodata, ceaiul ajuta si la fluidificarea secretiilor bronsice, contribuind eficient la calmarea tusei convulsive si ameliorarea simptomelor bronsice. Infuzia se obti­ne din 2 lingurite planta uscata adaugate in 250 ml apa fiarta. Se lasa la infuzat 10 minute si apoi se beau cate 2 cani pe zi, dimineata pe stomacul gol si seara inainte de culcare. Cura dureaza 3 saptamani. Amestecat cu frunze de potbal si radacina de nalba, florile de lumanarica dau un ceai bun pentru tratarea raguselii. Din acest ceai se ia din ora in ora cate o lingura.

Decoctul de lumanarica este indi­cat celor care sufera de bron­sita, dureri de piept, dureri de stomac, afec­tiuni ale vezicii urinare sau digestie dificila

Acesta se prepara astfel: 2 lin­guri planta uscata si maruntita se adauga in 250 ml apa cloco­tita. Se fierb timp de 15 minute, comple­tandu-se treptat lichidul care se eva­pora. Licoarea este consumata calduta, intr-o doza de 3 cesti pe zi.

Lumanarica calmeaza durerile abdominale cronice si recidivante, dar este si un bun tratament in afectiunile pulmonare

Se administreaza cate 20-30 de picaturi tinctura de lumanarica, dizolvate in apa, de 2-3 ori pe zi, inainte de fiecare masa, timp de 2-3 saptamani. Pentru a prepara tinctura de lumanarica, ai nevoie de 1 lingura planta uscata si marunita si 100 ml de alcool alimentar de 70 de grade. Plantele se pun intr-un borcan cu filet si deasupra se adauga al­coolul. Se inchide ermetic si se lasa la macerat timp de 10 zile, agitandu-se de mai multe ori pe zi. La final, se filtreaza si se pune la decantat, in frigider, inca 6 zile. In final, se filtreaza din nou, iar tinctura rezultata se toarna in sticlute inchise la culoare. De asemenea, aceasta tinctura este recomandata si contra tusei convulsive, combaterea diareei si in gastrita. Vezi si Coada vacii/Lumanarica neagra. Efecte terapeutice

Lumanarica este indicata si in cazul caderii parului, inflamatiei articulare si reumatism

Se recomanda vinul medicinal din lumanarica. Acesta se obtine din intreaga planta, fiind necesare 100 g lumanarica la 1 litru de vin. Se lasa la macerat 10 zile, perioada in care se agita zilnic, apoi se strecoara si se depozi­teaza in locuri intunecoase. Sunt recomandate 2 lin­guri pe zi (dimineata si seara), timp de 1 luna.

Lumanarica intareste musculatura si este indicat mai ales copiilor anemici, dar si celor care sufera de bronsita cronica sau astm

Se recomanda sirop din lumanarica si miere, care se prepara amestecand 500 ml de­coct cu 500 g zahar sau miere. Se incalzeste pana cand componentele se dizolva si lichidul devi­ne omogen. Dupa racire, se toarna in recipiente din sticla si se administreaza cate 1 lin­gurita, de 3 ori pe zi, pentru copii si dublu pentru adulti.

Lumanarica are rol calmant si cicatrizant in cazul furunculilor, la ameliorarea eczemelor si combaterea varicelor

Se folosesc cataplasmele cu lumanarica. Intr-un vas, se pun doua linguri planta uscata si macinata, apoi se toarna 500 ml lapte dulce. Amestecul se fierbe 10 minute, iar la final se strecoara si se amesteca cu argila, pana se obtine o pasta omogenizata care se intinde pe o fasie de tifon. Zona afectata se bandajeaza, se acopera cu o folie de nailon si se mentine timp de 30 de minute.

Contraindicatii

In sarcina si alaptare este bine sa fie evitat consumul de preparate din lumanarica.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole