7.7 C
București
vineri, martie 1, 2024

Loboda si leurda, doua plante terapeutice

Lodoba si leurda sunt doua plante de primavara foarte indragite la noi in tara. Si asta pe buna dreptate. Iata cateva proprietati si beneficii ale acestor frunze vitaminizante si energizante.

Loboda are trei varietati, rosie, alba si galbena. Toate aceste trei, consumate in stare proaspata au proprietati remineralizante, vitaminizante, diuretice, diaforetice si depurative.

Zarzavatul din ciorba savuros si sanatos

De obicei, loboda este folosita prin preparare termica in supe si ciorbe. Insa frunzele, fin tocate, se pot pune fara probleme in salate de rosii, de cruditati, de salata verde, astfel avand proprietati curative maxime. Pentru a pastra toate vitaminele din loboda puteti sa faceti suc din frunze proaspete si sa il puneti in supa sau ciorba la final, dupa ce se raceste. Astfel, evitati prepararea termica si va puteti bucura de toate calitatile terapeutice ale plantei.

Loboda se foloseste mai ales in tratarea bolilor hepatice, ginecologice si renale. Este recomandata cu precadere primavara, cand organismul are nevoie de vitamine si minerale. Semintele de loboda au efect purgativ si ermetic, fiind folosite in cazurile de otraviri, intoxicatii, constipatii.

Un remediu aromat pentru bolile cardio-vasculare

Leurda sau usturoiul salbatic este o planta ce creste in flora spontana, de la care se folosesc frunzele in scop alimentar si terapeutic. Mirosul frunzelor este asemanator cu usutroiul, insa este mult mai usor de tolerant de catre persoanele cu digestie sensibila sau lenta.

In alimentatie, leurda se foloseste: ca zarzavat in ciorbe, fin tocata; sub forma de piure, facuta precum spanacul; in combinatie cu spanacul; ca salata; ca adaos la sandvisuri sau salate de sezon; uscata, ca si condiment. Cei care nu suporta usutroiul prea bine, sa consume leurda, aceasta este extrem de aromata si usor de suportat.

Leurda este larg folosita ca remediu in bolile cardiovasculare, urinare si reumatice. Are proprietati antihelmintice, reglatoare ale tensiunii, antisclerozante, febrifuge, antitoxice (combate intoxicatia cu nicotina), depurative, fluidifiante sangvine, activatoare ale peristaltismului intestinal.

Ca principale indicatii: tromboflebita, ateroscleroza, hipertensiunea, bolile cardio-vasculare in general, cistita, atonia intestinala, viermi intestinali, infectii bacteriene.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

 

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole