23.9 C
București
vineri, martie 29, 2024

Liliacul. Cele mai utile sfaturi de plantare si ingrijire

Liliacul. Daca vrei sa-ti infrumusetezi gradina, atunci apeleaza la minunatul liliac. Coroana bogata cu flori mov, albe, roz, albastru deschis sau violet, dar si mirosul sau parfumat, dau liliacului un aspect deosebit, transformandu-ti gradina intr-un loc de vis.

Iata cateva sfaturi utile de plantare si ingrijire a liliacul:

  • Plantarea liliacului

Plantarea liliacului se poate face atat primavara (inainte de inmugurire), cat si toamna (dupa caderea frunzelor de liliac). Atentie, plantat primavara, liliacul se dezvolta mai greu in primul an si va inflori abia in urmatorul an.

Pentru plantare, liliacul are nevoie de un sol care sa se dreneze usor (este recomandat sa pui in partea de jos a gropii de plantare un strat de nisip sau pietris amestecat cu pamant pentru a asigura o buna drenare). Asaza arbustul cu radacina intr-o galeata cu apa si lasa-l timp de 1 ora inainte de plantare. Intre timp, sapa groapa, avand grija sa o faci mai mult lata decat adanca. La final, dupa ce ai plantat, batatoreste bine pamantul si uda cu o cantitate mai mare de apa. Desi are nevoie de apa in prima saptamana, trebuie sa stii ca liliacul nu suporta baltirea si, in plus, liliacul din gradina rezista destul de bine la seceta.

Planteaza liliacul intr-un loc insorit pentru ca asa va inflori mai repede si nu fertiliza liliacul in primul an de la plantare.
plantare liliac alb
plantarea liliacului

tufe de liliac

  • Udarea liliacului

Imediat dupa plantare, liliacul trebuie udat de 3 ori pe saptamana, pana cand radacinile se prind bine in pamant. Dupa ce liliacul s-a prins, poate fi udat o data pe saptamana. Dupa cum spuneam si mai sus, liliacul, odata prins, va rezista bine si pe timp de seceta.

Cititi si: Beneficiile mai putin cunoscute ale florilor de liliac. Dincolo de frumusete e multa sanatate

  • Inflorirea liliacului

Liliacul nu este un arbust pretentios, insa are nevoie de o ingrijire minima in perioada de inflorire. Liliacul infloreste incepand cu luna mai si tine pana in luna iunie. Pentru ca florile de liliac sa reziste cat mai mult timp, acesta are nevoie de cel putin 6 ore de soare direct pe zi.
inflorire liliac

liliac alb

liliac mov

  • Taierea liliacului

Taierile pentru formarea coroanei se fac toamna (imediat dupa ce florile s-au ofilit.), dar si primavara (inainte de inmugurirea ramurilor). Aceste taieri au rolul  de a imbogati coroana si de a creste numarul florilor.

Atentie, tufele de liliac nu se tund in primii ani dupa plantare. Taierile se fac numai dupa ce liliacul a atins minim 1,8 m. Cand tai liliacul, este recomandat sa incepi cu tulpinile si ramurile uscate si sa continui cu cele foarte subtiri care nu se vor dezvolta sanatos si nu vor produce flori.  De asemenea, este indicata si eliminarea florilor ofilite pentru ca planta tanara sa-si concentreze energia pentru a produce alti boboci.

Atunci cand vrei sa tai flori de liliac pentru a le pune in vaza, se recomanda taierea acestora cu o foarfeca de gradina, evitand pe cat posibil ruperea lor manuala. Nu taia ramuri mai mari decat este nevoie pentru a pune florile in vaza.

  • Inmultirea liliacului

Vara, liliacul se poate inmulti prin butasire. Liliacul se inmulteste prin seminte, drajonare si marcotaj, dar varietatile decorative se obtin prin altoire. Drajonarea liliacului se faca toamna. Orice lastar sau tufa despartita, cu parte de radacina, de planta-mama, formeaza o planta noua.

cos cu liliac colorat

  • Cum sa pastrezi mai mult timp florile de liliac in vaza

Pentru a te bucura mai mult timp de florile de liliac, este important sa le asiguri cat mai multa apa in vaza. Apa nu trebuie neaparat schimbata zilnic, ci poti s-o improspatezi o data la doua zile. Inainte de a le pune in vaza cu apa, este indicat sa zdrobesti putin baza crengilor pentru ca in asa fel ajuti florile sa poata primi mai bine apa. De asemenea, un alt sfat util este acela de a indeparta varful inflorescentelor cu boboci deoarece acestea consuma multa apa si astfel este mai bine sa-i indepartezi pentru ca restul florilor sa nu se ofileasca.

liliac in vaza

liliac mov in vaza

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole