3.6 C
București
marți, februarie 20, 2024

Lichenii de piatra. Un remediu cum nu se poate mai bun pentru o serie de afectiuni suparatoare

Oamenii au fost intotdeauna atrasi de frumusetea plantelor, dar si de efectele miraculoase a acestora, insa au ignorat plantele marunte, aparent neimportante. In aceasta situatie se afla si lichenii de piatra (muschii), prezenti pe arbori, sol sau stanci.

Dintre toate plantele, lichenii au reusit sa starneasca cele mai multe discutii in randul cercetatorilor. In anul 1803, suedezul Erik Acharius, „parintele lichenologiei”, a facut distinctia dintre licheni si restul plantelor inferioare. Specialistii in domeniu se intrebau daca lichenul este o fiinta dubla, avand cei doi constituenti independenti (alga + ciuperca) sau daca este un organism unic, autonom. Pornind de la cate un spor de ciuperca si de alga, s-a facut reconstituirea unui lichen. Asa s-a confirmat ca lichenii sunt organisme unitare, fiecare dintre cei doi parteneri – alga si ciuperca – avand o serie de calitati, care fac din licheni plantele cu cele mai mari capacitati de adaptare.

Lichenul de piatra (Cetraria islandica) contine mari cantitati dintr-o polizaharida numita lichenina, precum si celuloza, acid cetraric (amar), acid lichensterinic si zaharuri.

In medicina naturista se foloseste lichenul in intregime, recoltat in conditii uscate si curatat de impuritati deoarece are un rol important in tratarea afectiunilor respiratorii si stimularea digestiei. De asemenea, industria farmaceutica extrage din licheni antibiotice, active asupra bacilului Koch.

Iata mai jos ce actiuni terapeutice au lichenii de piatra pentru sanatatea noastra:

-Gripa si afectiuni respiratorii (viroze, tuse, bronsita, TBC, pneumonie)

Lichenii de piatra sunt recomandati in afectiunile sezonului rece, in special in perioada de convalescenta, fie ca este vorba viroze, tuse, bronsita, etc.

  • Lichenii de piatra apara organismul de gripa. In perioadele in care sensibilitatea organismului in fata gripei si altor boli respiratorii este crescuta, se administreaza tinctura din licheni de piatra. Se pune pulbere de lichen intr-un borcan cu capac si se acopera cu alcool cu o concentratie de 70 de grade. Se amesteca bine, se inchide borcanul si se lasa la macerat timp de 10 zile, agitandu-se zilnic. Se strecoara si se pastreaza in sticlute mici, de culoare inchisa, in loc intunecos si racoros. Se ia cate 1 lingurita de tinctura de lichen de piatra, de 3-4 ori pe zi, intr-un pahar cu apa, pe stomacul gol.
  • In cazul tusei productive se prepara o infuzie din 2 lingurite cu varf de lichen de piatra. Planta se adauga in 250 ml apa care clocoteste, se opreste focul si se acopera pentru 10 minute. Se bea cald, cu inghitituri mici, timp de 2 saptamani. Atentie! Trebuie evitat in stari febrile, in caz de hipertensiune, trebuie evitat de gravide si de copiii sub 3 ani.
  • In caz de tuse seaca, se prepara urmatorul remediu: un pahar de lapte se pune la fiert, iar cand incepe sa dea in clocot, se adauga o lingura de planta maruntita. Se mai fierbe 3-5 minute, apoi se strecoara. Se bea caldut, de 2-3 ori pe zi, intre mese.
  • In cazul bronsitei, TBC-ului si pneumoniei, se foloseste pulberea din licheni de piatra. Aceasta se obtine prin macinarea lichenului si este util si in perioadele de convalescenta. Se administreaza cate 1 lingurita de pulbere, de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. Se fac cure pe durate mai mari, in functie de gravitatea simptomelor.

-Amigdalita

Pentru a scapa de aceasta afectiune, se bea din ora in ora cate 1-2 lingurite de decoct, in functie de varsta si greutate corporala. Se poate administra in 3-6 reprize, in timpul zilei. In cazul copiilor, se poate amesteca decoctul cu lapte sau ceai. Acest remediu este eficient in pentru intarirea imunitatii. Cura trebuie sa se tina 1 saptamana, chiar daca efectele se vad dupa cateva zile. Vezi si: Ceaiul din licheni de piatra, un bun remediu in tratarea afectiunilor respiratorii si stimularea digestiei

-Afectiuni gastrice (stimularea digestiei, flora intestinala afectata, stari de voma, lipsa poftei de mancare)

  • Pentru stimularea secretiei stomacale, se recomanda tinctura din licheni de piatra. Se iau 30-50 de picaturi de tinctura, in decurs de 24 de ore.
  • Pentru afectiunile digestive, in special cele insotite de pierderea apetitului, se recomanda un decoct din: 20 g de lichen de piatra uscat in 300 ml de apa care clocoteste; se lasa la fiert 7-8 minute, apoi se strecoara imediat si se bea cate 2-3 cani pe zi, intre mesele principale.
  • Dupa un tratament medicamentos, cand flora intestinala este afectata, lichenul se foloseste sub forma de decoct: 2 lingurite de planta maruntita se lasa peste noapte la macerat in 250 ml de apa rece, apoi se strecoara. Se mai toarna 250 ml de apa rece si se pune pe foc mic. Se fierbe timp de 5 minute, intr-un vas emailat, acoperit cu capac. Se infuzeaza timp de 1 ora.

– Constipatie

Se prepara un extract din 100 g planta maruntita si 1 litru de apa rece. Lichenii se tin la macerat timp de 24 de ore in apa rece si apoi se fierbe pe baie de aburi, pana ce cantitatea scade la jumatate. Nu se strecoara. Se beau impreuna cu planta fiarta cate 150 ml, de 3 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa. O cura dureaza 10 zile.

 -Curatarea organismului

Se macereaza 2 linguri de planta proaspata, tocata, in 250 ml de otet de mere, timp de 3 zile. Inainte de culcare, se dizolva o lingurita de macerat in 50 ml de apa calduta si se bea. Durata curei este de 2 saptamani. De asemenea, lichenii de piatra sunt recomandati si ca adjuvanti si in cazurile de cancer in care ganglionii sunt umflati si inflamati. Pentru mai multa eficienta, se poate combina cu muguri si frunze de mesteacan, galbenele, saschiu, radacina sau suc de brusture. si se consuma cate 2-3 cani de infuzie pe zi.

Roua cerului, o planta insectivora cu numeroase beneficii

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole