29.7 C
București
marți, aprilie 16, 2024

Levantica, o planta minune cu multiple proprietati terapeutice

Levantica este o planta perena, originara de pe tarmurile Mediteranei, iar la noi se cultiva ca planta ornamentala si aromatica. Aceasta este cunoscuta si utilizata inca din Antichitata, fiind o planta minune cu multiple proprietati terapeutice benefice omului. 

Florile de levantica sunt placut mirositoare, datorita unui ulei volatil care formeaza principiul activ de baza. Pe langa acest ulei, florile mai contin tanin si un principiu amar.

Levantica – Actiuni terapeutice

In scopuri medicinale, florile se folosesc sub forma de infuzie care are actiune calmanta asupra sistemului nervos, recomandandu-se in neurastenie, migrene, boli de inima care au la baza un substrat de origine nervoasa. In acelasi timp, ceaiul de levantica mareste diureza, secretia biliara, putand fi folosit in amestec cu alte plante in tratamentul bolilor de rinichi si ficat, declara farm. Corneliu Constantinescu in cartea sa „Plante medicinale in apararea sanatatii„. Infuzia se prepara dintr-o lingurita cu flori de levantica, uscate si nemaruntite, care se oparesc cu o cana (250 ml) de apa fiarta. Se lasa la infuzat timp de 30 minute, dupa care se filtreaza si se poate indulci cu miere. Citeste si articolul Cum sa prepari limonada de lavanda, preparatul care te scapa de anxietate si dureri de cap

Otetul aromatic

Din florile de levantica se mai prepara un otet aromatic, cu care se fac friectii in caz de raceala, gripa si stari febrile. Pentru a obtine acest otet, vom pune o mana de frunze de menta, de salvie, flori de levantica, petale de trandafir, cimbrisor si ienupar, peste care se toarna 1 litru otet de vin. Se macereaza timp de 7 zile, apoi plantele se strecoara si se storc. La final, se completeaza cu otet pana la 1 litru.

Levantica este utilizata cu succes in dischinezie biliara si crize biliare insotite de dureri de cap. Datorita principiilor sale active amare, lavantica mareste secretia de bila si ajuta la evacuarea ei, calmand durerile abdominale si activand digestia. Se administreaza pulbere de levantica, cate o lingurita pe stomacul gol, de 4 ori pe zi.

Levantica este un bun adjuvant in ischemia cardiaca aparuta din cauza stresului. Se stie ca levantica este o planta antistres si, tocmai din acest motiv, in problemele cardiace s-a observat o actiune favorabila a tincturii de levantica, care actioneaza direct la nivelul sistemului nervos central. Se administreaza cate o lingurita diluata in jumatate de pahar de apa, de 3-4 ori pe zi .

Tinctura de levantica combinata cu cea de pelin si cimbru reprezinta un bun remediu in cazul viermilor intestinali si a infectiei cu Giardia lamblia. Se ia din aceasta combinatie de tincturi cate o lingurita diluata in putina apa, de 4 ori pe zi, inainte de masa. O cura dureaza minimum 2 saptamani.

Levantica si uleiul terapeutic

Uleiul esential de lavanda ajuta la intretinerea pielii uscate. Imediat dupa baie se aplica uleiul gras de lavanda pe toata pielea, facandu-se in acelasi timp un masaj usor. De asemenea, uleiul este eficient si in cazul eczemelor uscate si tumefactiilor produse de loviri. Se aplica uleiul gras de lavanda pe zona afectata de 3-4 ori pe zi. Ulei terapeutic se prepara din 10 g flori de levantica uscate, care se fierb impreuna cu 100 ml ulei de floarea soarelui cateva minute pe baie de aburi, in flacoane de sticla. Se lasa in repaus timp de 2 zile, dupa care se filtreaza. In schimb, uleiul volatil de levantica este greu de obtinut in casa. Acesta se poate procura doar din magazinele naturiste.

Levantica si baile aromatice

Levantica se foloseste la amestecul pentru bai aromatice, atat pentru parfumul placut ce-l da apei, cat si pentru actiunea ei calmanta, antiseptica si cicatrizanta a ranilor. Baia se prepara in felul urmator: 2 maini de lavanda se lasa la macerat in 2 litri de apa, timp de 10 ore (de dimineata pana seara), dupa care se filtreaza. Planta ramasa dupa filtrare se opareste cu inca 2 litri de apa clocotita, dupa care se acopera, se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final, se combina cele doua extracte, preparatul obtinut fiind adaugat in apa din cada de baie.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole