13 C
București
vineri, martie 29, 2024

Intoxicatia alimentara la copii

Intoxicatia alimentara apare atunci cand copiii consuma alimente alterate sau beau apa contaminata cu bacterii si paraziti.

Anumite alimente sunt considerate a prezenta un risc crescut de contaminare, cum ar fi: produsele lactate, fructele de mare, carnea slab preparata termic si preparatele din pui.

Simptome intoxicatie alimentara:

Primul simptom aparut este diareea, iar la scurt timp pot aparea si varsaturile urmate de dureri de burta (crampe abdominale). La scurt timp apar si greturile, febra, frisoanele, dureri musculare si durerile de cap.

Simptomele se pot inrautati pe parcurs prin scaune cu sange, deshidratare, dar si afectarea unor organe (rinichi, ficat) sau a sistemului nervos. Daca bebelusul/copilul tau a facut intoxicatie alimentara, simptomele se vor vedea la 48 de ore dupa ce a mancat si vor dura o zi sau doua sau, in cazuri mai severe, o saptamana.

Tratamentul intoxicatiei alimentare:

De cele mai multe ori, copiii pot fi tratati la domiciliu in felul urmtor:

In primul rand trebuie sa incurajati copilul sa bea lichide pentru a preveni deshidratarea. Lichidul pierdut prin voma/diaree trebuie sa fie inlocuit. Incercati sa evitati sucurile de fructe sau bauturile acidulate deoarece pot agrava starea copilului. Bebelusii sub 6 luni pot prezenta riscuri mai mari de gastroenterita si din acest motiv trebuie sa cereti urgent sfatul medicului pediatru;

Exista in farmacii pliculete speciale pentru copii care ajuta la o mai buna hidratare a acestora deoarece contin o cantitate mica de zahar si sare care ajuta ca apa sa fie absorbita mai bine din intestin in organism. Nu incercati sa faceti asta acasa deoarece cantitatile de zahar si sare trebuie respectate ca la carte si, astfel, ii daunati copilului.

Pentru a opri varsaturile si diareea se recomanda ceaiul de menta sau medicamente prescrise de medic. In cazul unor anumite bacterii sau paraziti, va fi nevoie de tratament cu antibiotice sau alte tipuri de medicamente prescrise de medicul specialist;

Ceaiul de ghimbir este indicat pentru a elimina toxinele din corp si pentru a ajuta sistemul digestiv. Orezul fiert (sau doar zeama) este indicat pentru a trata natural diareea.

Pe masura ce organismul isi revine, copilul poate sa manance si alimente solide dar fara condimente, fara grasime si neindulcite ca: legume coapte, paine prajita, anumite fructe stoarse sau coapte si supa de legume. In aceasta perioada trebuie sa evitati carnea de orice fel, prajelile, sucurile si ouale;

Bebelusii hraniti la san ar trebui sa continue sa fie hraniti la san. Pe langa laptele matern, dati-i copilului bauturi de rehidratare suplimentare.

Cum putem preveni intoxicatia alimentara

-pastrati in permanenta suprafetele de lucru si ustensile curate;
-spalati-va mainile cu regularitate, dar mai ales dupa ce ati mers la toaleta, inainte de prepararea hranei, dupa manipularea alimentelor crude si inainte de a atinge alimente gata pentru consum;
-nu gatiti pentru altii daca aveti diaree sau varsaturi;
-asigurati-va ca gatiti foarte bine mancarea, mai ales carnea. Acest lucru va ucide bacteriile;
-frigiderul trebuie sa fie mentinut intre 0 ° C si 5 ° C si nu lasati usa deschisa in mod inutil;
-atentie la contaminarea incrucisata – acest lucru este atunci cand bacteriile trec de la un aliment la altul;
-spalati-va mainile dupa atingerea alimentelor crude;
-nu folositi aceeasi suprafata sau tocator pentru prepararea alimentelor crude, etc.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Cititi si:

De ce vomita bebelusul. Cauzele principale ale varsatului

Importanta calciului in alimentatia bebelusului

Lista alimentelor interzise bebelusului

Sursa: patient.co.uk

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole