7.8 C
București
marți, aprilie 23, 2024

Inmultirea vitei de vie prin seminte. O metoda mai putin intalnita

Vita de vie se inmulteste de obicei din butasi sau grefe. Cu toate acestea, daca sunteti determinati si rabdatori, puteti sa cultivati struguri din seminte. Iata o metoda mai putin intalnita de inmultirea vitei de vie prin seminte.

Inmultirea vitei de vie prin seminte – alegerea semintelor potrivite

Alegeti soiul potrivit. Exista mii de soiuri de struguri in lume. Pentru un succes asigurat in cultivarea strugurilor, alegeti varietatea care va functiona cel mai bine in gradina voastra si pentru climatul zonei in care plantati. Faceti unele cercetari privind soiurile de struguri, tinand cont de urmatoarele:

  • Motivul cultivarii strugurilor. Poate doriti sa mancati fructele, sa faceti gem, sa faceti vin sau pur si simplu sa adaugati frumusetea vitei de vie in curtea voastra. Aflati care dintre soiuri sunt cele mai bune pentru scopul dorit.
  • Conditiile climatice. Diferitele soiuri de struguri sunt mai potrivite pentru anumite zone geografice si conditii climatice. Aflati despre strugurii despre care se stie ca au performante bune in zona unde veti planta.
  • Variatia naturala intre strugurii proveniti din seminte. Exista unele diferente genetice chiar si in cazul strugurilor de acelasi tip, astfel incat strugurii pe care ii cresteti nu se pot dovedi exact asa cum va asteptati.

Inmultirea vitei de vie prin seminte – Pas cu pas in aceasta metoda de plantare a vieti de vie:

1 – Obtineti semintele de struguri

Odata ce identificati soiul de struguri pe care doriti sa il cultivati, obtineti semintele. Le puteti obtine din struguri cumparati, dintr-o gradina, din vita de vie din curte sau de la un alt gradinar.

2 – Asigurati-va ca semintele sunt viabile

Examinati semintele pentru a va asigura ca sunt sanatoase si in stare buna. Strangeti usor semintele intre doua degete. O samanta sanatoasa este ferma la atingere. Uitati-va la culoarea semintelor. Intr-o samanta de struguri sanatoasa, veti putea vedea un endosperm gri deschis sau alb sub stratul de samanta. Puneti-le in apa. Semintele sanatoase, viabile, se vor scufunda atunci cand sunt puse in apa. Aruncati orice seminte care plutesc.

3 – Pregatiti semintele

Luati semintele viabile si spalati-le bine pentru a indeparta orice pulpa sau alte materii. Indepartati-le intr-o cantitate mica de apa distilata timp de pana la 24 de ore.

4 – Faceti un pat pentru seminte

Multe seminte necesita o perioada de conditii reci, umede pentru a incepe procesul de germinare. In natura, acest lucru se realizeaza atunci cand semintele stau in pamant peste iarna. Puteti imita aceste conditii prin procesul de stratificare. Pentru semintele de struguri, cel mai bun moment pentru a incepe stratificarea este in decembrie.

Pregatiti patul astfel: Umpleti o punga etansa sau o capsula cu un mediu moale cum ar fi prosoape de hartie umede sau nisip, vermiculit sau turba care au fost umezite. Turba este cea mai buna alegere pentru semintele de struguri deoarece proprietatile sale anti-fungice vor ajuta la eliminarea mucegaiului care dauneaza semintelor. Puneti semintele in pat. Acoperiti-le cu aproximativ 1,25 cm de pamant.

5 – Raciti semintele

Temperatura ideala pentru stratificare este o temperatura constanta de 1-3 ° C, astfel incat frigiderul este un loc bun pentru acest proces. Pastrati semintele la frigider timp de doua pana la trei luni. Nu le permiteti sa inghete.

6 – Plantati semintele

La inceputul primaverii, scoateti semintele de la frigider si instalati-le in ghivece pline cu sol bun. Plantele se insamanteaza individual in ghivece mici sau in vase mai mari cu cel putin 3,8 cm intre ele.

Asigurati-va ca semintele raman suficient de calde. Pentru a germina in mod corespunzator, semintele au nevoie de temperaturi in timpul zilei de cel putin 20ºC si temperaturile de noapte in jurul valorii de 15ºC. Utilizati o sera sau covoare de incalzire pentru a pastra semintele la temperatura corecta.

Tineti solul umed, dar nu foarte ud. Umpleti suprafata cu un strat fin de apa cand incepe sa se usuce. Verificati cresterea. Cresterea dureaza de obicei intre 2-8 saptamani pana sa inmugureasca.

7 – Transplantati rasadurile

Cand rasadurile au crescut la aproximativ 8 cm, transplantati-le in vase de 10 cm. Pentru cele mai sanatoase plante, pastrati rasadurile in interior sau intr-o sera pana cand acestea au atins o inaltime de 30 cm, acestea trebuie sa aiba radacini sanatoase si cel putin 5-6 frunze.

8 – Selectati o locatie buna pentru vita de vie

Pentru a inflori, vita de vie necesita cantitatea potrivita de soare, drenajul adecvat si o forma de sprijin. Alegeti un loc insorit. Strugurii au nevoie de 7-8 ore de soare pe zi pentru rezultate optime. Asigurati-va ca aveti suficient spatiu. Plantati rasadurile la aproximativ 2,5 m pentru a permite o crestere adecvata.

9 – Pregatiti solul inainte de plantare

Vita de vie necesita sol bine drenat. Daca aveti pamant slab drenat, imbogatiti cu compost descompus, nisip sau fertilizati solul prin diverse metode pentru a creste drenajul. Alternativ, utilizati un pat inaltat umplute cu un lut de nisip bun amestecat cu compost.

Verificati pH-ul solului inainte de a va planta rasadurile de struguri. Diferitele tipuri de struguri se dezvolta cel mai bine cu diferite niveluri ale pH-ului solului (de ex: 5,5-6,0 pentru nativi, 6,0-6,5 pentru hibrizi si 6,5-7,0 pentru vinifera), deci este mai bine fie sa plantati intr-o zona cu un nivel de pH in intervalul corect pentru soi , fie ajustati pH-ul solului inainte de plantare.

Daca intentionati sa cultivati struguri pentru vin, trebuie sa stiti ca diferite tipuri de sol (de exemplu, nisipoase, siltice, bogate in calcar sau bogate in lut) vor afecta aroma vinului.

10 – Fertilizati strugurii dupa plantare

Doua saptamani dupa plantare, adaugati o cantitate mica de ingrasamant de 10-10-10 pe solul din jurul plantelor tinere. Repetati acest proces o data pe an in fiecare primavara dupa aceea.

11 – Sprijiniti in mod corespunzator vita de vie

Vita de vie are nevoie de un sprijin facut sau arbore pentru sprijinul corespunzator. Primul an in podgorie (2 ani dupa plantarea semintelor), cand plantele sunt inca mici, bete mai subtiri vor fi suficiente pentru a le sustine si pentru a le tine de pe sol. Pe masura ce cresc, va trebui sa indreptati plantele pe spite sau arbori. Puneti varful lastarilor pe fir sau teava si lasati-l sa creasca de-a lungul firului.

12 – Aveti grija de plante si pregatiti-va sa asteptati

Viata de vie poate dura pana la trei ani pentru a incepe sa produca fructe. In acest timp, ingrijirea si pregatirea adecvata a vitei este esentiala pentru obtinerea unui randament mai bun al fructelor.

5 soiuri de vita de vie rezistente la ger

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole