Infuzia cu leurda. Cum se prepara si ce beneficii are pentru sanatatea noastra

infuzia cu leurda

Leurda, denumita in popor si usturoi salbatic, are in compozitia sa chimica aceleasi componente cu ale usturoilului, predomina sulfura de alil, carotenoizi, vitaminele A si C, levuloza, ulei eteric si saruri minerale de calciu, fier, fosfor, natriu si cupru.

Leurda are virtuti antiscorbutice, depurative, diuretice si tonificatoare, fiind recomandata in avitaminoze. Este si un agent eficient de curatire a organismului, a tractului gastro-intestinal si nu numai, in reglarea activitatii rinichilor, precum si in activarea si reactivarea activitatii intestinale.

Din punct de vedere medicinal, importante sunt frunzele, din care se prepara o infuzie.

Iata mai jos cum se prepara infuzia cu leurda si ce beneficii are pentru sanatatea noastra:

Infuzia cu leurda se prepara astfel: peste 10 g de frunze tocate ma­runt se toarna 250 ml apa clocotita si se lasa la infuzat jumatate de ora, dupa care se strecoara si poate fi baut. Se recoman­da 3 cani pe zi, inainte de fiecare masa, vre­me de 3 saptamani.

Infuzia cu leurda te scapa de astenia de primavara si asigura un somn linistit.

Infuzia cu leurda reprezinta un bun adjuvant in tratarea afectiunilor cardia­ce, prin actiunea sa hipotensiva, si in arterioscleroza, prin scaderea concentratiei colesterolului „rau” (LDL) din organism.

Consumata cu regularitate, infuzia cu leurda, ajuta la vindecarea bolilor aparatului digestiv si com­bate viermii intestinali (limbricii, oxiurii si alte specii parazitare). In cazul oxiurilor, care pe timp de noapte tind sa migreaze si ies din anus, se vor face si bai de sezut cu infuzie de leurda, seara si dimi­nea­ta.

Infuzia cu leurda se foloseste ca adjuvant in hematurie (sange in urina). Doza zilnica este de 3 cani cu ceai, cu 15 minute inainte de fie­care masa.

Precautii si contraindicatii

Infuzia de leurda este contraindicata in timpul alaptarii, deoarece poate afecta calitatea laptelui si poate provoca colici sugarului. De asemenea, persoanele care sufera de gastrita hipo­acida, indigestie sau colita trebuie sa consume leurda cu pru­denta – se recomanda pentru inceput doze mici, care vor fi marite ulte­rior, in functie de reactia organis­mului.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.