12.4 C
București
vineri, martie 1, 2024

In ce judet traiesc romanii care sunt „campioni” la luat medicamente „dupa ureche”

Botosanenii sunt campioni europeni la inghitit medicamente luate „dupa ureche”. Pe langa analgezice sau antiinflamatoare, acestia isi iau si antibiotice fara prescriptie de la medic si fara a cere macar sfatul farmacistului. Totul, dupa ce-si pun diagnosticul cu ajutorul informatiilor de pe internet.

Grav este ca acestia procedeaza la fel si cu micutii lor, pe care ajung sa-i trateze dupa discutii pe diverse grupuri de pe net. Cel mai grav este ca aceste practici au crescut foarte mult rezistenta la antibiotice, infectii usoare ajungand sa poata fi tratate doar cu medicamente scumpe si foarte puternice.

„Pacientii care se prezinta in spital deja au agenti patogeni destul de rezistenti la antibiotice, din cauza excesului de antibiotice care se administreaza necontrolat de catre populatie. Se duc si isi iau antibiotice fara reteta de la farmacie, chiar si pentru viroze, desi nu au niciun efect antibioticele asupra virozelor. Este foarte grav ca farmaciile permit eliberarea de antibiotice fara reteta, un lucru foarte grav, desi au in obligatie sa nu elibereze antibiotice fara reteta”, a mentionat medicul Stefan Bercea.

Specialistii spun ca fenomenul rezistentei la antibiotice a fost sesizat de multa vreme si de catre medicii din Romania, dar si de cei din strainatate, care spun ca, din cauza acestuia, boli ca malaria, SIDA si tuberculoza devin tot mai greu de tinut sub control.

Totodata exista pericolul dezvoltarii de germeni supermutanti, care nu vor mai raspunde la niciun tratament antibiotic, si al imposibilitatii de a lupta contra nozocomialelor.

Pentru a evita astfel de situatii, Colegiul Medicilor din Romania a lansat recent campania de interes public “Stop diagnostic pe net! Mergi la cabinet”, care are ca scop informarea si constientizarea populatiei asupra riscurilor la care se expune atunci cand informatiile neconventionale iau locul consultatiilor medicale de specialitate. Prin intermediul acestei campanii, Colegiul Medicilor trage un semnal de alarma foarte serios asupra problemelor la care se expun pacientii atunci cand mai intai apeleaza la sistemele neconventionale. Ei risca intarzierea unui diagnostic corect sau ratarea acestuia si ajung la medic intr-o etapa avansata a bolii, fapt care poate reduce semnificativ sansa de vindecare si pentru care nimeni nu poate fi tras la raspundere.

„Cercetarea stiintifica se face pe loturi de mii de oameni. Retelele de socializare au milioane de utilizatori. Nu pot fi terapii valabile nici macar pentru doi oameni, fie ei si gemeni. Nu exista boala, exista bolnavi. Aceeasi boala difera ca exprimare, ca evolutie, ca posibilitati terapeutice, ca resurse de vindecare de la un om la altul, de la un frate geaman la un frate geaman. Nu tot ceea ce este ingaduit ne este si de folos. Sa alegem ceea ce ne este de folos atunci cand este vorba despre sanatatea noastra, sfatul medicului”, a explicat presedintele CMR, doctorul Gheorghe Borcean.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Sursa: monitorulbt.ro

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole