20.1 C
București
joi, martie 28, 2024

Iasomia. Frumoasa floare de mai care aduce cu ea parfum si sanatate

Iasomia este un arbust originar din zonele tropicale si temperat calde are Lumii vechi. Aceasta infloreste la inceputul lunii Mai si ne imbie cu parfumul ei ametitor. Iasomia a fost folosita din vremuri stravechi pentru prepararea parfumurilor si a produselor de ingrijire, iar in prezent esenta sa este foarte des utilizata in aromaterapie datorita virtutilor sale antidepresive.

De la iasomie se utilizeaza doar florile si frunzele, radacinile si fructele fiind toxice. Florile contin un ulei eteric volatil (principiul activ fiind jasmona cu proprietari antiinflamatoare), folosit in industria parfumurilor. Frun­zele contin derivati de acizi salicilici (salicina), flavo­nozide, mucilagii si taninuri.

Uleiul esential de iasomie este considerat afrodisiac si antidepresiv, dar trebuie sa stii ca aceasta se mai poate consuma si sub forma de ceai, avand un puternic efect relaxant.

flori de iasomie

Iata mai jos beneficiile pe care le ofera iasomia pentru sanatatea noastra:

-Iasomia are efect afrodisiac, sporind potenta si dorinta sexuala.

S-a constatat ca atunci cand este consumat frecvent, ceaiul de iasomie duce la sporirea dorintei sexuale si la imbunatatirea vietii sexuale. Se bea cate o cana cu ceai din flori de iasomie, in fiecare seara.

-Aroma de iasomie combate stresul, frica si starile depresive.

Ceaiul de iasomie te ajuta sa te calmezi rapid, revigoreaza sistemul nervos central, inlaturand semnele depresiei, asteniei sau anxietatii. Se administreaza cate 30 de picaturi tinctura de iasomie, de 3 ori pe zi, adau­gate intr-o cana de ceai de tei. De asemenea, se poate administra si vin de iasomie, cate 3 linguri, de 2 ori pe zi, dupa masa.

-Iasomia are proprietati antispasmodice, fiind utila contra contracturilor si altor dureri musculare.

Se administreaza cate 30 de picaturi tinctura de iasomie, de 3 ori pe zi, adau­gate intr-o cana de ceai de tei.

-Iasomia are proprietati relaxante, florile lui reduc durerile de cap si de burta.

Insuportabilele dureri de cap provocate de migrene pot fi mult ameliorate cu o ceasca de ceai de iasomie, datorita efectului calmant puternic al acestui remediu naturist. Se beau cate 3 cani de infuzie pe zi, indulcite cu miere. De asemenea, se poate administra si cate 2 cani de decoct pe zi sau cate 30 de picaturi, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai de tei.

-Iasomia combate raceala si gripa.

Ceaiul de iasomie are proprietati antivirale si antibacteriene care ajuta la prevenirea racelilor si a gripei. Un remediu bun este gargara cu ceai de iasomie, dar si consumul ceaiului de iasomie poate ajuta la o recuperare mai rapida in cazul in care aceste boli s-au declansat. Se adminis­trea­za cate 2 cani de decoct pe zi, indulcite cu miere sau 3 cani infuzie. In cazul bolior alergice, din sfera cailor respiratorii superioare, se poate administra si tinctura de iasomie, cate 30 de pica­turi, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai de musetel, coada-so­ricelului sau salvie.

-Iasomia imbunatateste digestia, fiind eficienta contra bacteriilor.

Compusii activi din florile de iasomie ajuta la stimularea tranzitului intestinal lent si la distrugerea bacteriilor nocive care determina aparitia intoxicatiilor alimentare. Consumul constant cu ceai de iasomie ajuta la prevenirea anumitor tulburari precum diareea si bolile gastrice.

-Iasomia are efect anticancerigen puternic.

Specialistii in domeniu au demonstrat faptul ca aceasta planta previne formarea celulelor maligne prin combaterea atacului radicalilor liberi asupra organismului, iar totul se datoreaza antioxidantilor existenti in planta. Ceaiul de iasomie este bogat in antioxidanti si combate radicali liberi care se formeaza in corp.

-Iasomia ajuta la reducerea colesterolului.

Ceaiul de iasomie contine catehine, compusi organici cu rol esential in scaderea colesterolului „rau” si a trigliceridelor din sange, avand un efect hepatoprotector foarte puternic.

-Iasomia regleaza circulatia sanguina.

Ceaiul de iasomie este foarte eficient la imbunatatirea circulatiei sangelui, ajutand la prevenirea cheagurilor de sange, a placilor arteriale, a tulburarilor cerebrale, a hipertensiunii arteriale si a accidentelor cerebrovasculare. Se beau cate 3 cani de infuzie pe zi, indulcite cu miere. De asemenea, se poate administra si cate 2 cani de decoct pe zi sau cate 30 de picaturi, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai din frunze de ginkgo biloba sau de saschiu.

-Iasomia reuseste sa regleze producerea de insulina.

Un consum regulat cu ceai de iasomie reduce probabilitatile de a suferi de diabet. Acesta regleaza nivelele de zahar din sange si formarea insulinei in corp. Vezi si: Cum se planteaza iasomia, arbustul cu cele mai parfumate flori

Iasomia se poate administra si extern. Iata cum:

-In caz de urticarii, intepaturi de in­secte, alergii cutanate de natura alimentara sau medi­ca­mentoasa, se fac tamponari locale cu ulei volatil de Iasomie, incorporat in solutii alcoolice, creme, efectul obser­vandu-se rapid.

-In leucoree, se fac bai vaginale cu flori de iasomie si de lavanda.
-In diverse boli ale cavitatii bucale (afte, gingivite, micoze, abcese dentare), se fac gargarisme cu un decoct obtinut din frunze de iasomie.
-In caz de afectiuni ale pielii si in bolile alergice, se fac pensulatii cu tinctura, otet sau ulei. Se fac aplicatii locale, seara.

-In cazul traumatismelor super­ficiale ale aparatului locomotor (entorse, luxatii, lo­vituri, cazaturi), se fac frictionari locale sau cataplasme cu ulei sau otet, in aplicatii locale, seara.

Cum se prepara infuzia de iasomie:

Infuzia se prepara din 2 linguri de flori uscate si maruntite groscior si 250 ml apa fiarta. Se lasa la infuzat timp de 30 de minute, dupa care se filtreaza.

Cum se prepara decoctul de iasomie:

Decoctul de iasomie se prepara din 4 linguri de frunze de iasomie uscate si maruntite groscior, care se fierb la foc mic, timp de 30 minute, in 500 ml apa. La final, se completeaza apa evaporata si se fil­treaza ceaiul fierbinte prin tifon.
Un ceai placut si aromat din Iasomie se obtine prin folosirea combinata a frunzelor si florilor: 2 linguri de frun­ze de iasomie se fierb la foc mic, timp de 20 de mi­nute, in 500 ml apa. Se adauga apoi 2 linguri de flori de ia­somie si se lasa la infuzat 10 minute. Se filtreaza li­chidul si se bea caldut.

Cum se prepara tinctura de iasomie:

20 g frunze sau flori de iasomie uscate si maruntite groscior se pun la mace­rat in 100 ml alcool alimentar, timp de 10 zile, agitan­du-se de mai multe ori pe zi. La final, se filtreaza prin tifon, dupa care se lasa la decantat in frigider, timp de alte 6 zile, pentru o deplina limpezire. Se trece usor partea lim­pe­de intr-un alt fla­con, indepartandu-se eventualul reziduu si se pastreaza in flacoane de sticla sau plastic, prevazute cu dop-pipeta.

Cum se prepara uleiul volatil de iasomie:

Uleiul de iasomie este folosit in cosmetica pentru parfumarea sapunurilor, sampoaneler, cremelor sau a altor lotiuni de aplicat pe piele. Cei pasionati de obtinerea unor asemenea cosmetice isi pot procura uleiul volatil de Iasomie din magazinele cu produse naturale.

Cum se prepara uleiul terapeutic de iasomie:

10 g flori uscate de iasomie se fierb in 100 ml ulei de floarea soarelui sau masline, cate­va minute, pe aburi, in flacoane de sticla. Se lasa in repaus timp de 2 zile, dupa care se filtreaza. Se foloseste extern, mai ales in bolile der­matologice. Aceasta este reteta pentru ulei terapeutic, uleiul volatil de iasomie se poate procura doar din magazinele cu produse naturiste.

Contraindicatii

Femeile care prezinta un flux menstrual prea abundent (hipermenoree) si cele aflate in primele 6 luni de sarcina, este bine sa evite administrarea interna a iasomiei.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole