12.9 C
București
joi, aprilie 18, 2024

Iarba mare, o planta cu efect expectorant si nu numai

Specialistii in fitoterapie sunt de parere ca iarba mare este o planta miraculoasa, iar primul care i-a descoperit efectele terapeutice a fost Hipocrate, parintele medicinei. La noi in tara, iarba-mare creste spontan prin fanete umede, la marginea padurilor din regiunile de ses si dealuri, iar popular i se mai spune si oman, ochiul-boului sau lacrimile Elenei.

 De la iarba mare sunt utilizate, in scop terapeutic, rizomii cu radacini. Radacina (Radix Inulae) este placut mirositoare datorita unui ulei cu proprietati antibiotice (fitoncide). De asemenea, mai contine cantitati mari de inulina.

Ce actiuni terapeutice are iarba mare:

Potrivit farm. Corneliu Constantinescu in cartea “Plante medicinale in apararea sanatatii”, iarba mare se foloseste ca expectorant, favorizand eliminarea secretiilor in bronsitele acute, calmeaza spasmele bronhice, usurand tusea, are actiune diuretica, tonifica stomacul, calmeaza nervii aducand o stare de liniste urmata de somn. Datorita actiunii ei diuretice, elimina toxinele din corp, influentand favorabil starile reumatice, manifestarile gutoase si eruptiile pielii urmate de mancarimi. In astm si tuse convulsiva aduce usurare. Radacina acestei plante are si o puternica actiune antiseptica, folosindu-se cu succes in toate afectiunile aparatului respirator. De asemenea, principiul amar aflat in radacini excita vezicula biliara marind secretia.
Datorita alantolactonei si izoalanctolanctonei, radacinile de iarba-mare au proprietatea de a elimina viermii intestinali (antihelmintic, in special in ascaridoza). Se recomanda decoctul preparat din 20 gr. de radacina la 200 ml apa, din care se iau 3-4 linguri pe zi.
Asociata cu radacina de nalba si lemn-dulce se obtine un bun ceai pectoral. Din acest amestec de plante se iau doua lingurite, care se pun la macerat cu o ceasca de apa rece. Se lasa timp de 8 ore, apoi se strecoara si se indulceste. Se bea in decurs de o zi.
Iarba mare se foloseste cu succes si in tratarea chis­turilor, indiferent de lo­ca­li­zare. In cazul chisturile renale, se pre­para urmatoare reteta: in 1,5 litri de apa fiarta si racita se dizolva o lingura de drojdie, 2 linguri de zahar sau miere de albine, apoi se adauga 4-5 lin­guri de radacina de iarba mare tocata marunt. Borcanul se inchide si se lasa la macerat pentru 2-3 zile, la intuneric, la temperatura ca­me­rei, dupa care se pas­treaza la rece. Se beau cate 100-150 ml, de 3 ori pe zi, intre mese, pana la terminare. Cura se repeta dupa o pauza de 3 sap­tamani. In plus, se pot adauga la fermentare cate 3 linguri de radacini de brusture si o lingura de rosto­pasca.

Folosita in uz extern

Pentru uz extern, se prepara o decoctie de 10% care se aplica sub forma de comprese in diferite afectiuni ale pielii manifestate prin mancarimi, ulceratii purulente, avand rolul de a grabi cicatrizarea. Compresele cu decoct din 20 g radacini uscate si macinate la 200 ml de apa rece, se fierbe 15-20 minute si se folosesc de 2-3 ori pe zi. Efectul este mai bun la asocierea cu radacini de brusture.

Tinctura de iarba mare

Tinctura de iarba mare este si ea indicata pentru prevenirea caderii parului. Tinctura se prepara din 200 g de pulbere din radacini in 1 litru de alcool de 70º, care se macereaza 15-20 zile si se foloseste pentru frectii energice, de 1-2 ori pe saptamana, la radacina parului.

Iarba ranii, o planta pentru vindecarea ranilor si pentru afectiunile rinichilor

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole