Graul si folosirea lui in scop terapeutic si culinar (II)

paine-seminte

Continuam retetele terapeutice cu grau integral. Este bine de stiut ca daca exista posibilitatea, cel mai sigur mod de a obtine faina integrala din grau este prin macinarea acasa a acestuia. Dupa ce este curatat si ales de impuritati, graul se spala in mai multe ape si se usuca rapid la temperaturi sub 40 grade Celsius. 

Painite din cereale cu seminte

Aveti nevoie de: 2 maini de grau spalat in mai multe ape, sare, o mana boabe de ovaz sau fulgi de ovaz inmuiati, o mana boabe de secara sau fulgi de secara inmuiati, 1 lingura de seminte de susan si in, macinate sau intregi, pulbere de sovarf sau din seminte de chimen.

Graul se macina alaturi de boabele de ovaz si secara. Daca nu aveti boabe de ovaz si secara, se folosesc fulgi inmuiati in apa cu 20 de minute inainte de a fi folositi pentru paine. Se amesteca faina astfel obtinuta cu semintele, sarea grunjoasa si un varf de cutit de pulbere de sovarf sau seminte de chimen. Se adauga apoi apa cat cuprinde si pana se formeaza un aluat cu consistenta semisolida si nelipicios. Se framanta bine pentru ca aluatul sa fie mai usor de manevrat, mai painile mai gustoase.

ititi si: Mladitele proaspete de grau – retete terapeutice

Se iau bucatele din aluat, se da forma dorita in mana, adaugandu-se daca mai este nevoie si putina apa. Se pun pe tava incinsa de cuptor, dupa ce se presara cu seminte de susan sau in deasupra. Se lasa la rumenit 1-3 minute pe fiecare parte, cand devin elastice si putin tari, se iau din cuptor. Se pun sub un servet sau oala cu capac. Se consuma simple, alaturi de un iaurt sau salata.

Grau fiert cu mere si nuci

Aveti nevoie de: 200 gr de grau ales, 2-4 mere, 1 lingura miere, 100 gr nuci macinate, pudra de scortisoara.

Se fierbe graul in apa cu putina sare, intr-o oala inchisa ermetic. Dupa fierbere, iar acest lucru poate dura ceva timp, se scurge de apa si se adauga merele curatate de coaja si rase, nucile macinate sau taiate bucati. La final, se adauga miere si scortisoara dupa gust. Ca sa fiarba mai usor, graul de poate tine in apa rece de cu seara.

Cititi si: Graul si folosirea lui in scop terapeutic si culinar (I)

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.