13.9 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Glanda tiroida. Plante medicinale care tin sub control aceasta afectiune

Glanda tiroida are un rol important in dezvoltarea organismului nostru. Aceasta secreta doi hormoni, T3 si T4, care ajuta la regularizarea principalelor functii ale organismului (intervin in consumul de energie, in temperatura corpului si in ritmul batailor inimii).

Glanda tiroida actioneaza si asupra tubului digestiv, sistemului nervos si aparatului genital. Produsi din iodul prezent in alimente, in principal din sare, hormonii sunt stocati in glanda si eliberati atunci cand creierul da un semnal, in functie de nevoile organismului. Atunci cand concentratia lor in sange nu este una constanta, vor aparea dereglari in organism.

Statisticile arata ca afectiunile tiroidiene sunt mai des intalnite la femei decat la barbati. De asemenea, exista un risc crescut de a prezenta afectiuni tiroidiene dupa sarcina. Glanda tiroida poate elibera hormoni tiroidieni in exces (hipertiroidism) sau intr-o cantitate insuficienta (hipotiroidism).

Semnele hipertiroidiei:

Principalele semne ale hipertiroidiei sunt: palpitatiile cardiace, scaderea in greutate, desi exista un apetit crescut, oboseala, anxietate, iritabilitate, insomnii, transpiratie abundenta.

Semnele hipotiroidia:

Principalele semne ale hipotiroidiei sunt: cresterea in greutate, aparitia gusei, tulburari de memorie si de concentrare.

Iata mai jos plantele care tin sub control tiroida:

Obligeana – ajuta la reglarea glandelor tiroide. 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute si apoi se strecoara. Se consuma cate 3 cani pe zi.

Cervana – aceasta regleaza activitatea glandei tiroide, fiind foarte eficienta in toate afectiunile tiroidiene. 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 3 cani pe zi.

Urzica – 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi.

Muguri de nuc – acestia au rolul de a regla metabolismul si de a elimina oboseala. Se prepara un decoct din 200 gr muguri de nuc uscati care se fierb in 400 ml de apa, pana cand amestecul scade la jumate. Ce ramane se zdrobeste si, dupa racire, se adauga 200 g miere. Se consuma 3 linguri/zi, cate o lingura inaintea fiecarei mese principale.

Plante care tin sub control glanda tiroida

Ridichi – sunt indicate atat crude, cat si sub forma de suc. Vezi si: Ridichile de primavara. Beneficii mai putin stiute ale micilor radacinoase rosii

Ceapa si usturoiul – sunt utile in tratamentul naturist al hipotiroidiei. Se taie marunt bulbul de ceapa/usturoi si se aplica cu ajutorul unei panze pe gat. Se pune in cazul nodulilor sau gusei. Se poate, de asemenea, consuma cu diferite alimente.

Brusture – 1 lingurita de radacina maruntita se pune la 250 ml apa si se fierbe timp de 5 minute. Se strecoara. Cu ceaiul obtinut se face gargara de mai multe ori pe zi. Cu plantele calde se poate pune cataplasma pe gat cu ajutorul unei bucati de panza apoi se infasoara cu o bu-cata de nailon. Se poate face acest lucru de mai multe ori pe zi. Se tine in functie de toleranta in-tre 30 minute si 2 ore.

Coada-soricelului – este utila in caz de hipotiroidie. Se recomanda infuzia din coada-soricelului in combinatie cu cretisoara. Se beau 2 cani de ceai pe zi, dimineata si seara, cu jumatate de ora inainte de masa.

Meiul si melisa – inhiba hormonii hipertiroidiei. Se recomanda infuzii din 1-3 g de planta uscata la 150 ml de apa fierbinte.Se beau 3 cani zilnic.

Sanziene si paducel – in caz de hipotiroidie. Se face o infuzie din cele doua plante (2 lingurite de amestec de plante la o cana cu apa) si se consuma cate 4-5 cani de ceai pe zi.

Varza, cartofii si algele tin sub control glanda tiroida

Varza – se indica folosirea verzei crude in diferite salate sau chiar suc de varza impreuna cu alte sucuri. De asemenea, se pot face cataplasme cu foi de varza cruda.

Cartofi – se indica folosirea sucului de cartofi cruzi cate 100 ml de 3 ori pe zi (se poate combina si cu alte sucuri). De asemenea, cartofi fierti si pasati se pot aplica pe gat de mai multe ori pe zi, in cazurile in care exista gusa, sau noduli tiroidieni.

Algele – cresc secretia de hormoni. Se administreaza sub forma de infuzie, care se prepara din 2-3 lingurite de planta uscata la o cana cu apa. Din acest amestec se bea de 3 ori pe zi.

Se poate lua intern cate 3 picaturi de iod diluate in 100 ml apa.

Iata ce alimente sunt interzise in tiroida:

    • Alimente interzise in hipertiroidie: fructele de mare, nucile (bogate in iod).
    • Alimente interzise in hipotiroidie: ridichea neagra, varza si piersicile (influenteaza sinteza hormonilor tiroidieni).

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole