23.9 C
București
vineri, martie 29, 2024

Gentiana, cel mai bun tonic digestiv al intregului organism

Gentiana, cunoscuta si sub numele de fierea-pamantului sau radacina-galbena, este o planta perena folosita in toata Europa de mai bine de doua mii de ani ca tonic amar, anti-toxic si stimulent al functiilor ficatului.

Pentru obtinerea preparatelor naturiste se utilizeaza doar radacina uscata, la scurt timp dupa recoltare. Aceasta contine substante active, cum ar fi gentiopicrina, gentiomarina, tanin, lipide, substante minerale.

Medicii fitoterapeuti ii ofera acestei plante un loc de cinste, considerand-o cel mai bun tonic digestiv al intregului organismun. De asemenea, Eugen Giurgiu, doctor in biochimie cu competente in fitoterapie si nutritie, precizeaza faptul ca gentiana are puternice efecte de stimulare a metabolismului, favorizeaza secretia normala de hormoni tiroidieni, iar radacina plantei ajuta la regenerarea celulei hepatice si ajuta la combaterea virusurilor care afecteaza ficatul. Se recomanda administrarea a jumatate de lingurita cu pulbere, cu 15 minute inaintea meselor principale, de 3 ori pe zi, in cure de 1 luna. De asemenea, se poate administra si tinctura de gentiana, cate 10 picaturi dizolvate in 100 ml apa, timp de 1 saptamana

Gentiana, un bun remediu in afectiunile biliare

Gentiana este recomandata in crize biliare, dischinezie biliara, dar si prevenirea litiazei biliare. In acest caz, se recomanda administrarea radacinii sub forma de tinctura, din care se ia cate o lingurita, diluata intr-un sfert de pahar de apa, de 3-4 ori pe zi.

Radacina de gentiana contine amarogentina, o substanta extrem de amara si de aceea este indicata si in caz de balonare, dispepsie si constipatie atona. Se fac cure de 1 luna cu macerat la rece de gentiana, din care se ia cate un sfert de pahar, de 4 ori pe zi, cu 15 minute inainte de masa. Se pun 2 lingurite de pulbere de radacini intr-un pahar cu 200 ml apa si se lasa la macerat 10 ore, la temperatura camerei, dupa care se strecoara si se poate administra.

Un studiu german, a aratat ca gentiana ajuta in caz de indigestii frecvente si gastrita hipo-acida. In urma studiului, s-a ajuns la concluzia ca tinctura de gentiana mareste simtitor puterea de digestie si elimina senzatia de greutate in stomac sau de greata de dinainte si de dupa masa. Se administreaza cate 1 lingurita de tinctura de gentiana diluata in putina apa, cu 15 minute inainte de fiecare masa.

Precautii si contraindicatii gentiana

Utilizata pe termen scurt, gentiana este considerat sigura pentru organism. Consumata in exces, aceasta poate da reactii adverse rare ca greata si varsaturi.

Gentiana nu este recomandata pentru utilizare la copii sau sugari. De asemenea, femeile insarcinate sau care alapteaza trebuie sa evite aceasta planta.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole