Gastrita. Simptome, cauze si tratament

Gastrita. Simptome, cauze si tratament

Gastrita reprezinta o inflamatie acuta sau cronica a mucoasei gastrice care duce la aparitia de leziuni ce pot avea o evolutie variabila, de la autocicatrizare pana la complicatii grave cum ar fi hemoragie, perforatie sau ulcer.

Simptome gastrita:

  • dureri in capul pieptului, care apar, de regula, dupa mesele mai condimentate sau mai greu digerabile
  • senzaţie de balonare
  • lipsa poftei de mâncare
  • greata
  • migrene
  • ameteala
  • senzatia de „arsura“ in stomac, dureri surde permanente, cu iradieri dorsale
  • diaree
  • in cazul unei gastrite erozive, poate apărea hemoragie digestiva superioara, redusa cantitativ, si scaun de culoare inchisa

Cauze ale aparitiei gastritei:

  • stresul
  • consumul exagerat de alcool
  • infectii ale tractului gastro-intestinal (gastroenterita)
  • medicamentele analgezice si cele care contin cortizon
  • infectia cu Helicobacter pylori (gastrita infectioasa). Acest agent patogen poate supravietui acidului gastric, prin anumite mecanisme, trecand de mucoasa gastrica si declansand atat gastrite cronice cat si pe cele acute. Sursa de infectie nu este cunoscuta deocamdata. S-a dovedit insa ca aceasta bacterie este transmisa in timpul sarcinii de la mama la copil.
  • intoxicatiile alimentare

Tratament gastrita:

In gastrita este recomandata o alimentatie stricta, un regim dietetic echilibrat cu servirea meselor la ore regulate si in liniste.

  • Alimente permise in gastrita

-Mamaliga, dar foarte bine fiarta si nu foarte sarata;

-Carnea slaba de vaca, pui sau porc fara grasime si pestele alb;

-Brinza dulce de vaci, urda si casul nesarat;

-Oua fierte si moi;

-Legume permise: dovleceii, cartofii, morcovii, mazarea;

-Fructe permise: cele dulci, nu citricele;

-Grasimi: untdelemn, galbenus de ou, margarina, untul proaspat;

-Bauturi: lapte, ceai, suc de fructe dulci. Laptele din interiorul nucii de cocos este un remediu excelent pentru durerile si disconfortul cauzate de gastrita;

-Dulciuri: compot, budinci din fainoase si dulciuri pe baza de brinza de vaci.

  • Alimente interzise in gastrita

-Paine;

-Carne grasa, pielea de pui, carnea afumata, mezelurile, conservele de carne, micii, tocaturi, prajeli;

-Brinzeturile fermentate, sarate sau conservate;

-Ouale prajite sau cele fierte tari;

-Legumele tari si crude (ridichi, castraveti, varza, gulii, ceapa, conopida, usturoi, muraturi);

-Fructe (nuci, migdale, alune, fistic);

-Grasimi (untura, slanina, margarina sarata, grasimile prajite);

-Bauturi (alcool, apa minerala, siropurile, cafeaua neagra si se evita bauturile prea reci sau prea calde);

-Dulciuri (aluaturi dospite, inghetata, aluaturi calde, prajituri cu fructe acre, gemul si dulceata);

-Tutun;

-Eliminarea anumitor medicamente precum aspirina sau ibuprofen este recomandabila pentru a scapa de gastrita.

  • Remedii naturiste recomandate in gastrita:

-Pelin: se pune o lingurita de planta intr-o cana de apa fiarta. Lichidul trebuie sa se bea intre mese, neindulcit;

-Infuzia de galbenele: se pun 2 lingurite cu flori de galbenele la o cana cu apa clocotita. Se bea pe parcursul unei zile, inainte de mese. Infuzia de galbenele are efect cicatrizant si calmant, vindeca ulceratiile produse pe mucoase si distruge anumiti microbi;

-Mierea. Aceasta are actiune de normalizare a activitatilor secretorie si motorie a stomacului. Se poate consuma ca atare, cu 30 de minute inainte de mesele principale, cate 50 g sau se poate dilua in apa calda si luata cu 2 ore inainte de masa, pentru a calma „arsurile“. Cura este de lunga durata, 2-3 luni, iar la nevoie se poate relua. De asemenea, tratamentul se completeaza cu tinctura de propolis 20 %, din care se iau cate 20 g, pe stomacul gol, in 100 ml lapte cald. Cura dureaza pana la ameliorarea si chiar vindecarea bolii;

-Ceaiul gastric, o combinateie de plante medicinale (coada soricelului, galbenele, musetel, valeriana, menta, papadie sau galbenele, sunatoare, coada-calului, troscot, tintaura, anason, coriandru). Acest ceai are proprietati antiseptice, usor astringente, cicatrizante si de calmare a durerilor, iar prin actiunea valerianei, mentei si papadiei se calmeaza spasmele ce provoaca durerile violente specifice crizelor de gastrita;

-Coada calului: este de ajutor in tratamentul gastritei deoarece are proprietati remineralizante, diuretice, antiimflamatorii, antiseptice si antimicrobiene si scade aciditatea gastrica.

-Musetel: acesta are actiune protectoare asupra mucoaselor. Se amesteca 1-2 lingurite de flori la o cana de 200 ml si se recomanda sa bem 1-2 cani pe zi, dar numai pe stomacul gol.

-Ulei de migdale dulci: se iau cate 20-30 picaturi in fiecare zi. Acesta este util pentru gastrita insotita de hiperaciditate;

-Ulei de sunatoare: se ia cate o lingura seara si una dimineata;

-Tinctura de musetel: 10 picaturi de 5-6 ori pe zi. Aceasta calmeaza durerile de stomac, au proprietati antiinflamatorii, anestezice si dezinfectante la nivelul mucoasei gastrice;
-Tinctura de rostopasca: se iau cate 10 picaturi, de cateva ori pe zi. Aceasta are rolul de a scadea hiperaciditatea gastrica si de a calma crampele stomacale.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.