10.6 C
București
vineri, aprilie 26, 2024

Gastrita. Cele mai eficiente plante medicinale pentru prepararea ceaiului gastric

Gastrita este o inflamatie a mucoasei gastrice care duce la aparitia unor leziuni ce pot avea o evolutie variabila, de la autocicatrizare pana la complicatii grave cum ar fi hemoragie, perforatie sau ulcer.

Principalele simptome ale gastritei sunt: dureri in capul pieptului (care apar, de regula, dupa mesele mai condimentate sau mai greu digerabile), senzatie de balonare, greata, migrene, ameteala, senzatia de „arsura“ in stomac si diaree.

Cauzele care duc la aparitia gastritei sunt, de cele mai multe ori, provocate de: stres, consumul exagerat de alcool, infectii ale tractului gastro-intestinal (gastroenterita), medicamentele analgezice, infectia cu Helicobacter pylori si intoxicatiile alimentare. Vezi si: Remedii siberiene contra gastritei

Trebuie sa stiti ca un ceai medicinal nu reprezinta doar un amestec arbitrar de mai multe plante, care pot fi utilizate intr-un caz de boala, ci o reteta construita dupa reguli stricte, la fel ca orice reteta medicala.

Prin urmare, in mod curent, prin ceaiuri medicinale se intelege un amestec de plante sau parti de plante, combinate in diferite proportii pentru a obtine un efect terapeutic: vindecarea sau ameliorarea bolii.

Fie ca este vorba de o singura planta sau de amestecuri de plante, pentru a fi administrate ele trebuie sa fie aduse intr-o forma accesibila administrarii si cu o eficacitate maxima.

Cele mai simple forme de administrare a plantelor sau a ceaiurilor sunt: infuzia, decoctul, extractul sau maceratul.

Pe langa regimul de viata alimentar impus de aceasta afectiune, plantele medicinale actioneaza ca un adjuvant binefacator.

Iata mai jos care sunt cele mai eficiente plante medicinale pentru prepararea ceaiului gastric:

1) Plante medicinale utilizate pentru ulcer gastric si duodenal, dischinezii biliare

-flori de galbenele, flori de musetel, flori de salcam, radacina de lemn dulce, radacina de tataneasa, sunatoare.

Modul de preparare si administrare: se amesteca 3 lingurite de flori de galbenele, 3 lingurite de lemn dulce, 3 lingurite flori de musetel, 3 lingurite de sunatoare, 2 lingurite de tataneasa si 3 lingurite flori de salcam.

Infuzie: 3 lingurite de amestec la 500 ml apa clocotita; se lasa vasul acoperit 30 de minute; dupa racire la temperatura camerei, se bea fractionat in trei reprize, dupa mesele principale.

Actiunea farmacodinamica: substantele active din galbenele, musetel, sunatoare si tataneasa, actioneaza ca cicatrizante si hemostatice; substantele active din galbenele si lemnul dulce intensifica circulatia sangelui la nivelul tesuturilor, grabind vindecarea ulceratiilor, actionand si ca protectoare a mucoasei gastrice; substantele active din galbenele si sunatoare au efect colagog si coleretic hepatic; glicirizina din lemnul dulce mareste peristaltismul intestinal, inlaturand constipatia; florile de salcam sunt hipoacidifiante gastrice.

2) Plante medicinale utilizate pentru gastrite si arsuri la stomac

-flori de salcam si frunze de dud.

Se prepara o infuzie, o jumatate de lingura de flori de salcam si o jumatate lingura de frunze de dud la 300 ml apa clocotita; se bea fractionat in 3 reprize, dupa mesele principale.

Actiunea farmacodinamica: carbonatul de calciu din frunzele de dud au un puternic efect alcalinizant; glucozidele flavonice si uleiul volatil din florile de salcam, actioneaza ca hipoacidifiante gastrice.

3) Plante medicinale utilizate pentru ulcer gastric si duodenal

-flori de coada soricelului, flori de galbenele, flori de musetel, radacina de odolean, frunza de menta, papadie.

Se prepara o infuzie din plantele de mai sus si se lasa acoperit timp de 40 de minute; ceaiul se bea caldut sau rece, in doua reprize, dupa mesele principale. Se face o cura mai indelungata, de 2 luni, respectandu-se regimul dietetic indicat de medic.

4) Plante medicinale utilizate pentru afectiuni gastrice cu hiperaciditate si balonari abdominale

-flori de galbenele, troscot, coada soricelului, sunatoare, anason, tintaura, coriandru.

Se prepara o infuzie din plantele de mai sus si se beau cate 3 cani pe zi, cate unul dupa fiecare masa principala.

Actiunea farmacodinamica a plantelor 3 si 4:

Azulenul si principiile active din musetel si coada soricelului actioneaza ca antiseptice si antiinflamatoare, carminative, hipoacidifiante si calmante ale colicilor gastrice.

Principiile active din menta au efecte antiemetice si antidiareice.

Uleiurile volatile din anason si odolean, actioneaza ca antispastice gastrointestinale si carminative.

Principiile amare si uleiul volatil din galbenele au efecte antiinflamatoare si cicatrizante, contribuind la refacerea tesuturilor ulcerate.

Principiile active din troscot s tintaura, uleiurile volatile din anason si coriandru, precum si glucozidul amar, achileina din coada soricelului, maresc pofta de mancare. Vezi si:

Zeama de varza murata, cel mai bun leac in caz de gastrita, pietre la rinichi si giardioza

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole