13.3 C
București
vineri, martie 29, 2024

Galbenelele si beneficiile lor pentru sanatatea noastra

Galbenelele sunt plante de cultura, aduse la noi cu mii de ani in urma din India. Aceste flori sunt cultivate prin gradini pentru florile lor galben-portocalii. Numele latin „calendula” – vine de la fap­tul ca romanii credeau ca aceste plante in­flo­resc la fiecare inceput de an (ca­lendae), iar ve­chii egipteni o pretuiau, crezand ca ofera tinerete si frumusete.

In prezent, planta este pretuita mai ales pen­­tru virtutile ei legate de sanatate (rol an­tiseptic, remediu util in bolile de stomac si, mai ales, in afectiu­nile dermatologice). In anul 2008, galbenelele au fost declarate „planta anului” si din acest motiv, in intreaga lume s-a declansat o intensa campanie de promovare a acestui remediu natural.

Florile de galbenele contin un principiu amar, ulei volatil si saponine, avand proprietati cicatrizante si calmante.

Galbenelele intra in compozitia ceaiului gastric si aromatizantului pentru bai, iar compresele cu ceai de galbenele activeaza tenurile uscate.

Iata mai jos ce beneficii aduc galbenelele pentru sanatatea noastra:

-Ceaiul de galbenele, care pot fi asociate cu musetel, coada-soricelului, sunatoare, menta si patlagina, se recomanda in tratarea ulcerului stomacal si duodenal.

-Datorita principiului amar, florile de galbenele maresc secretia biliara (colagoge) utilizandu-se in boli de ficat.

-Ceaiul de galbenele mai are proprietatea de a calma durerile menstruale, mai ales la persoanele anemice. In acest caz, cura se va face cu o saptamana inainte de aparitia fluxului menstrual. De asemenea, Pentru reglarea ciclului menstrual se recomanda a se lua, de 3 ori pe zi, 30 de picaturi de tinctura in putina apa.

-Sub forma de bai, cataplasme sau tinctura, florile se folosesc ca pansament pentru ranile care se vindeca greu, ca ulceratii, plagi cu puroi, arsuri, degeraturi, acnee (cosuri ), eczeme, deoarece principiile active din galbenele au insusirea de a stimula circulatia sangelui la nivelul tesuturilor, grabind astfel cicatrizarea ranilor. Cu un amestec de 10 gr. de tinctura si 90 de gr. de apa fiarta si racita se pot face comprese la rani, arsuri, ulceratii si pentru bolile de ochi. Acest amestec da rezultate bune si in leucoree.

Reteta infuzie de galbenele:

Infuzia se prepara din doua lingurite de flori peste care se toarna doua cesti cu apa fierbinte. Dupa 15 minute se strecoara lichidul, care se bea in cursul unei zile, de preferinta pe stomacul gol. Se poate prepara si o infuzie mai concentrata din 4 linguri de flori la 200 gr. de apa. Din acesta infuzie se beau 3 linguri pe zi. Infuzia facuta din 10 gr. de flori la 100 gr. de apa si folosita sub forma de spalaturi vaginale ajuta la distrugerea protozoarului Trichomonas vaginalis.

Reteta tinctura de galbenele:

Tinctura de galbenele se obtine prin macerarea a 20 gr. de flori in 100 gr. alcool de 70 de grade timp de 8 zile.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole