12 C
București
joi, aprilie 25, 2024

Fagurii si capacelele de faguri – indicatii terapeutice

Fagurele de ceara in stup este un produs biologic foarte complex, ale carui celule pot sa fie goale sau pline. Daca sunt goale, contin inca urme de miere imatura sau de pastura imatura sau oua in diverse stadii de evolutie larvara. Fagurii inchisi pot contine miere, pastura pe margini si puieti in mijloc. Fagurii inchisi sunt faguri cu celulele capacite. Scos din stup, fagurele de ceara, gol sau plin, se altereaza foarte rapid.

Sortimente de faguri:

  • Fagurii plini, pot fi, dupa continutul lor de patru feluri:

-faguri cu miere

-faguri cu pastura

-faguri cu puiet

-faguri micsti

  • Fagurii goi pot fi si ei de patru calitati:

-fagurii de calitatea I, care sunt alb-galbui, transparenti, uscati si curati;

-fagurii de calitatea a II-a, au o culoare brun-inchisa, sunt uscati, dar fundul celulelor il mai au transparent, dar in interiorul celulelor sunt curati;

-fagurii de calitatea a III-a, au o culoare aproape neagra, sunt uscati, complet netransparenti, continand urme de pastura sau de membrane nimfale, dar fara impuritati externe, molii, mucegaiuri.

-fagurii de calitatea a IV-a, sunt negri complet, umezi, cu tot felul de resturi, impuritati, mucegaiuri, molii etc. Vezi si: Bomboane cu plante medicinale si miere – Un dulce pentru durerile in gat

Ce actiuni farmaco-fiziologice au fagurii:

Compozitia fagurilor se poate considera foarte bogata si cu un spectru foarte mult largit prin comasarea actiunilor atator componente adunate in ei (o adevarata mixtura a tuturor produseor apicole: miere, polen, propolis, laptisor de matca si ceara).

Indicatiile terapeutice ale fagurilor:

Utilizand clasificarea adoptata la celelalte produse apicole, in clasa, se mentioneaza:

-afectiunile cronice ale cailor respiratorii (bronsite, traheobronsite, rinite, rinofaringite, sinuzite)

-anemii de diverse etiologii

-debilitate fizica

-sindromul hipoanabolic (slabire fizica)

-scaderea rezistentei la raceli, la infectii

-in convalescenta

-in astenii de tot felul

-in lipsa poftei de mancare

-in calibaciloza

In clasa B putem socoti:

-sinuzitele acute

-gripa

-guturaiul fanului

-coriza alergica

-gastroduodenitele

-nefritele de diverse etiologii

In clasa C, vom aminti rezultatele promitatoare comunicate, cu fagurii negri de pastura, amestecati cu anumite plante medicinale, in actinomicoza ca si in unele forme incipiente de tumori benigne ale pielii si mucoaselor; in tumori canceroase nu a dat niciun rezultat sigur pana in prezent. Vezi si: Cum recunosti mierea contrafacuta – 5 metode prin care afli adevarul

Modul de administrare si dozare:

Fagurele cu miere sau pastura se administreaza pe cala bucala in portiuni mici, formate din 4 celule, care se sug, se mesteca si se inghit. Aceasta formeaza o doza, care se poate repeta de 2-3 ori pe zi inaintea meselor sau intre mese.

Cand fagurele este gol, doza este tot de 4 celule o data care se mesteca, se sug si se inghit, dar pentru ca aceasta operatie sa fie mai usoara, se adauga cate o lingurita de miere de fiecare data.

Cand fagurele se cumpara zdrobit si amestecat cu miere in borcanul in care se prezinta, din el se iau cate 1-3 lingurite pe zi. Cand se iau capacelele proaspete, separate, se suge si se inghite de trei ori pe zi, de asemenea inaintea meselor.

Capacelele nu se pot conserva decat in miere si atunci se iau 1-2 lingurite pe zi. Daca se iau capacelele uscate, conservate separat, doza consta numai dintr-o lingurita pe zi, eventual adaugand o lingurita de miere. In mod obisnuit, se face tratamentul in cura de cate 1 luna pana la 3 luni primavara si toamna.

Contraindicatii:

Nu se recomanda in caz de diabet zaharat, obezitate, arteroscreloza, exces de colesterol, grasimi, acid uric in sange, bolile digestive, bolile alergice la produsele apicole.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole