Experimentul cu probiotice care a prelungit viata cu 60% – Secretul longevitatii se afla in intestin

Experimentul cu probiotice care a prelungit viata cu 60% - Secretul longevitatii se afla in intestin

Oamenii de stiinta canadieni au hranit musculitele de fructe cu o combinatie de probiotice si un supliment pe baza de plante care a reusit sa le prelungeasca viata cu 60% si sa le protejeze de bolile cronice asociate cu imbatranirea. Musculita de fructe este similara cu mamiferele in proportie de aproximativ 70% in ceea ce priveste sistemul biochimic.

Un aforism spune ca esti ceea ce mananci. Stiinta ne spune acum ca suntem ceea ce mananca bacteriile care traiesc in tractul nostru intestinal si acest lucru ar putea influenta cat de bine imbatranim. Oamenii de stiinta din cadrul Universitatii McGill, din Canada, au hranit musculite de fructe cu o combinatie de probiotice si un supliment pe baza de plante numit „Triphala” care a reusit sa prelungeasca viata mustelor cu 60% si sa le protejeze impotriva bolilor cronice asociate imbatranirii, relateaza Science Daily.

Studiul, publicat in „Scientific Reports”, aduce inca o dovada in ceea ce priveste influenta pe care bacteriile intestinale o pot avea asupra sanatatii. Cercetatorii au incorporat un simbiotic – format din probiotice si un supliment bogat in polifenoli – in dieta musculitelor de fructe.

Mustele hranite cu acest amestec au trait pana la 66 de zile – cu 26 de zile mai mult decat cele fara supliment. De asemenea, au prezentat caracteristici reduse ale imbatranirii, cum ar fi rezistenta la insulina, rezistenta la inflamatie si stresul oxidativ.

O viata lunga si sanatoasa

„Probioticele schimba dramatic arhitectura florei intestinale, nu numai in ceea ce priveste compozitia sa ci si in ceea ce priveste modul in care alimentele pe care le mananca sunt metabolizate”, spune Satya Prakash, profesor de inginerie biomedicala la Facultatea de Medicina McGill si autor principal al studiului.

Musculita de fructe este similara cu mamiferele in porpotie de aproximativ 70% in ceea ce priveste caile lor biochimice, facandu-l un bun indicator in ceea ce priveste efectul asupra omului, adauga Prakash. „Efectele la om ar putea sa nu fie la fel de dramatice, dar rezultatele noastre sugereaza cu siguranta ca o dieta care incorporeaza in mod specific Triphala impreuna cu aceste probiotice va promova o viata lunga si sanatoasa”, spune cercetatorul.

Axa intestin-creier

Autorii spun, de asemenea, ca rezultatele pot fi explicate prin „axa intestin-creier”, un sistem bidirectional de comunicare intre microorganismele care locuiesc in tractul gastrointestinal si creier. In ultimii ani, studiile au aratat ca axa intestin-creier este implicata in modificari neuropatologice si o varietate de afectiuni cum ar fi sindromul intestinului iritabil, bolile neurodegenerative si chiar depresia.

Au invatat din medicina traditionala

Suplimentul pe baza de plante utilizat in studiu, Triphala, este o formula realizata din amalaki, bibhitaki si haritaki, fructe utilizate ca plante medicinale in Ayurveda, o forma de medicina traditionala indiana. Susan Westfall, fost doctorand la McGill si autorul principal al studiului, spune ca ideea de a combina Triphala si probiotice provine din interesul ei indelungat de a studia produsele naturale derivate din medicina traditionala indiana si impactul lor asupra bolilor neurodegenerative.

Efecte in boli precum diabetul, obezitatea sau chiar cancer

„La inceputul acestui studiu, am avut speranta ca combinarea Triphala cu probioticele ar avea un efect mai benefic decat doar folosirea individuala a componentelor, dar nu ne-am imaginat cat de mare succes va avea acest amestec”, spune Westfall, care este acum cercetator post-doctoral la Scoala de Medicina Icahn de la „Mount Sinai” din New York, SUA.

Noul studiu, care include date depuse intr-un brevet provizoriu in SUA printr-o companie co-fondata de autori, are potentialul de a influenta domeniile microbiomului, probioticelor si sanatatii umane. Avand in vedere efectele fiziologice largi ale acestei formule prezentate la musculitele de fructe, Prakash spera ca pornind de aici se vor dezvolta aplicatii interesante intr-o serie de tulburari umane, cum ar fi diabetul, obezitatea, neurodegenerarea, inflamatia cronica, depresia, sindromul intestinului iritabil si chiar cancerul.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Sursa: adevarul.ro

Sursa foto: thegardener.co.za