Espressorul manual vs espressorul automat. Reteta unei cafele de calitate

espressor manual vs espressor automat

Cafeaua espresso este o cafea concentrata, cu o aroma intensa si pregatita sub presiune intr-un aparat special numit espressor.

Pe suprafata unei cafea espresso se formeaza o spuma groasa si cremoasa, iar cu cat cafeaua este mai comprimata, cu atat aroma sa este mai puternica.

In acest articol ne-am gandit sa vorbim putin despre doua tipuri de espressoare (espressoare automate si espressoare manuale), dar si ce beneficii are un espresso pentru organismul nostru.

  • Espressoarele manuale

espressor manual

Aceste espressoare manuale sunt cu piston, unde tot procesul de preparare se face manual si ne ofera cele mai bune bauturi, perfecte pentru a fi utilizate acasa, iar timpul mediu al unei sesiune de preparare este in jur de 2 minute.

  • Espressoarele automate

espressor automat

Espressoarele automate sunt aparatele cu rasnita incorporata. Acestea vin cu tot felul de functii care sa faca utilizarea lor cat mai usoara. Unul dintre avantajele unui espressor automat este posibilitatea inregistrarii de setari pentru anumite tipuri de bauturi care sunt memorate si pot fi utilizate din nou cu o simpla apasare de buton. Acestea masoara cantitatea necesara de cafea, regleaza granulozitatea cafelei, compacteaza pulberea de cafea, masoara apa, prepara espresso-ul si elibereaza zatul de cafea intr-un rezervor. Timpul de preparare al unei bauturi la un espressor automat este mult mai mic.

Iata mai jos care sunt beneficiile unui espresso de calitate:

  • In 100 g de espresso sunt doar 2 calorii, dar gasim 2 vitamine (B2 si B3) si foarte mult magneziu;
  • Are mai putina cafeina decat o ceasca de cafea normala;
  • Un espresso te ajuta sa scapi de starea de moleseala si te ajuta sa te trezesti imediat si sa fii un om mai productiv;
  • Poate imbunatati memoria;
  • Stimuleaza imunitatea organismului;
  • Te poate ajuta cafeaua sa slabesti sau sa scapi de durerile de stomac;
  • Regleaza tensiunea arteriala;
  • Previne diabetul si bolile cardiovasculare

Iata o reteta clasica pentru un espresso delicios:

Ai nevoie de 6,5- 7,5 g de cafea fin macinata, 30 ml apa la temperatura de 88-92° C, presiune maxima 9 atm si 25 de secunde timpul de extractie. Espresso-ul trebuie sa aiba crema de culoare maro inchis, groasa de 2-3 mm si sa se pastreze timp de 2 minute.