22.4 C
București
duminică, martie 31, 2024

Efectele razelor ultraviolete asupra ochiului uman si necesitatea ochelarilor de soare

Ochiul este un organ fascinant, de care trebuie sa avem mare grija. Ochiul se formeaza inca de la sfarsitul primei luni de sarcina, cand embrionul are doar 5 mm, organele vederii fiind marcate de simple ingrosari epiblastice. Din luna a treia de sarcina apar pleoapele, care se sudeaza una de alta, iar ochii iau pozitia lor definitiva pe fata, urmand ca in luna a saptea pleoapele sa se separe si globii oculari sa redevina vizibili.

Formatiunile anatomice ale ochiului seamana cu o sofisticata tehnologie, ele alcatuind un sistem de lentile, diafragma, camera obscura, receptori pentru preluarea imaginii. Irisul are rol de diafragma; fibrele musculare au rolul de a inchide pupilele cand lumina de afara este prea puternica, iar fibrele musculare radiale deschid pupila cand lumina este prea slaba. In functie de nevoi, pupila poate creste de 16 ori.

Forma ochiului se aseamana cu forma oricarui astru, fiind un madular plin de miracole, ce a fost facut pentru a duce in creier si inima lumina creata inca din prima zi. Transformarea energiei electromagnetice a luminii in energie biochimica mai intai, apoi in energie bioelectrica este un proces minunat, la care participa un numar deosebit de mare de pigmenti, enzime, vitamine. Formatiunile biochimice si anatomice sunt ultraspecializate pentru lungimi de unda diferite, intensitati diferite, culori si distante diferite. Iata care sunt efectele devastatoare ale razelor UV si de ce este important sa purtam ochelari de soare.

Care sunt efectele razelor UV asupra ochiului?

  • radiatia vizibila de inalta energie, denumita si „blue light” poate creste riscul pe termen lung de degenerare musculara, persoanele cu deficit de vitamina C si antioxidanti redusi in sange fiind mai predispuse;
  • radiatia de tip UVB favorizeaza aparitia ingrosarii conjunctivei galbene aproape de cornee (boala Pinguecula);
  • o alta afectiune ce se poate dezvolta in urma prelungirii indelungate la razele UV – cresterea anormala a tesutului conjunctiv, care poate in timp sa acopere intreaga suprafata a corneei (afectiune ce poarta denumirea de pterygium) si se poate ajunge la probleme corneene si vizibilitate distorsionata;
  • razele UVB pot cauza la expunerea de scurta durata fotokeratita, inflamatie dureroasa a corneei;
  • tot razele UVB pot cauza si fotokeratita severa, denumita si „orbirea de zapada”, care duce lapierderea vederii pentru o perioada de 24-48 de ore.

Necesitatea ochelarilor de soare

  • protejarea ochilor de radiatiile UV se face cu ajutorul ochelatilor de soare, care diminueaza considerabil riscul afectarii vederii. Acceseaza acest link si cauta ochelari de soare care sa te protejeze si care sa ti se potriveasca.
  • ochelarii de soare blocheaza 100% razele UV si absorb cele mai multe raze vizibile, violet-albastre;
  • ochelarii de soare fumurii fara protectie UV sunt mai nocivi, caci pupilele se vor dilata pentru a patrunde mai multa lumina, dar in schimb vor patrunde mai multe raze nocive;
  • ochelarii de soare cu lentile polarizante si factor de protectie UV sunt cei mai indicati, mai ales pentru condus sau alte activitati in aer liber;
  • ochelarii de soare cu lentile curbate sunt printre cei mai buni, deoarece studiile au aratat ca razele UV intra pe langa ramele ochelarilor foarte usor. Citeste si 12 sfaturi pentru alegerea ochelarilor de soare.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole