7.8 C
București
vineri, aprilie 19, 2024

Eczema. Cauze, simptome si remedii naturiste

Eczema este o afectiune cutanata (a pielii) caracterizata prin aparitia leziunilor eritemato-veziculoase (vezicule pe un fond rosu), pruriginoase, de natura alergica; aspect de placarde rosii, umflate, cu mancarimi suparatoare, ulterior acoperite de vezicule (basici); urmeaza o faza zemuinda (secretiile se pot infecta) apoi descuamarea.

Conform cartii „Terapie naturista”, publicata de dr. Pavel Chirila si dr. Maria Chirila, eczema este o afectiune determinate de cauze diverse si multiple, dar care apare la persoane cu o predispozitie ereditara.
Factorii declansanti trebuie cercetati si pe cat posibil eliminati. Asa este cazul eczemei de contact, care poate fi determinata de o gama larga de produsi chimici din gospodarie (detergenti) sau din industrie (industria farmaceutica – antibiotice, sulfamide etc; industria chimica – diverse substante; fabrici de ciment, datorita cromului continut etc); imbracamintea insasi poate provoca eczeme de contact (blanuri, lana vopsita, nailon, elastic). De multe ori, nu este posibil a elimina total factorii declansanti, in special atunci cand acestia sunt multiplii.

Interventia trebuie orientata asupra organului bolnav, pentru a-l dezintoxica, a deriva toxinele spre celelalte emonctorii (cai de eliminare) si a trata afectiunea de fond care, de obicei, este hepato-biliara (dischinezie biliara, hepatitca cronica), intestinala (colita cronica), parazitara (indeosebi Giardia lamblia), neurogenoendocrina. Trebuie depistate si tratate eventualele focare infectioase existente (dentare, amigdalienii sau faringiene, rinosinuzale, bronsice, biliare, intestinale, urinare).

Fitoterapia se bazeaza pe administrarea interna a unor preparate din plante, cu actiune depurativa si aplicatii externe tot a unor preparate, cu actiuni antiinflamatorii si de calmare a pruritului.

Iata mai jos cateva remedii naturiste contra eczemei:

-Radacina proaspata de brusture

Se foloseste intern, sub forma de tinctura, in doze de 10 picaturi, de 3 ori pe zi, iar extern are indicatie in eczema uscata sau suprainfectata. Aplicatiile externe constau din comprese cu decoct din 60 g radacina la 1 litru apa.

-Scoarta de ulm

Se foloseste in aplicatii externe; 30 g scoarta de ulm, maruntita si pusa in 100 g ulei de arahide, se fierbe la bain-marie, timp de 1-2 ore, iar apoi se lasa sa se raceasca cateva ore, dupa care se poate aplica pe eczema.

-Radacina de stevie

Este folosita sub forma de decoct in doza de 20 g la 1 litru de apa, din care se beau 3 cani pe zi. Se poate utiliza si ca tinctura, obtinuta prin macerarea a 100 g radacini intr-un litru alcool de 90 grade, timp de 1 luna. Se adauga cate 5 picaturi in apa si se bea de 3 ori pe zi, inainte de mese.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole